četvrtak, 27. studenoga 2014.

Daring bakers-Paris Brest



Domaćica ovomjesečnog izazova Daring bakersa bila je Luisa sa bloga Rise of the sourdough preacher. Izazov u studenom bio je Paris Brest.
Bila sam uvjerena da je ovaj kolač osmišljen sa mišlju na čuveni francuski sustav kanala Paris Brest. Bila sam u krivu, osmišljen je u čast biciklističke utrke Paris Brest a njegov okrugli oblik predstavlja kotač bicikla.
Ja sam odlučila raditi kolačiće veličine jednog zalogaja. Bili su baš fini, slični našim princes krafnama samo sa malo manje nadjeva.

RECEPT:
Recept za ispis


Tijesto:

80 ml vode
100 ml mlijeka
prstohvat soli
1 žlica šećera
75 g maslaca
100 g brašna
3 jaja
malo listića badema za posip

Krokant:

60 g badema
60 g lješnjaka
80 g šećera
15 ml vode

Krema:

250 ml mlijeka
2 žumanjka
55 g šećera
20 g brašna
125 g maslaca
80 g pripremljenog krokanta
mahuna vanilije

Zagrijte pećnicu na 180 C. 
U prikladni lonac ulite mlijeko, vodu šećer i sol. Dodajte maslac narezan na manje komadiće pa kuhajte na umjerenoj vatri. Kuhajte uz povremeno miješanje dok ne provrije. Umiješajte brašno. Mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smanjite temeperaturu pa kuhajte uz stalno mješance dok tijesto ne postane čvrsto i svilenkasto glatko. Tijesto bi trebalo biti suho i lagano se odvajati od dna lonca.
Ostavite da se malo ohladi. U malo ohlađenu smjesu umiješajte jedno po jedno jaje. Tijesto bi trebalo biti poput guste kreme.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Smjesom tijesta napunite slastičarsku vrećicu sa ukrasnim nastavkom. Na pripremljeni lim istiskujte kružiće željene veličine. Posipajte listićima badema. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta, prilagodite vrijeme pećenja ovisno o veličini kružića. Ohladite.
Za krokant stavite šećer u tavu debelog dna. Dodajte vodu pa kuhajte dok ne provrije. Kad se šećer zagrije do temperature od 121 C ( šećer počinje kipjeti a sirup postaje gušći) umiješajte bademe i lješnjake. Dobro promiješate da se oblože šećerom. U ovom trenutku šećer će se kristalizirati. Kuhajte dalje uz stalno miješanje, šećer će se ponovno otopiti i karamelizirati.Maknite sa vatre. Istresite na lim lagano premazan uljem i ohladite.
Za kremu u prikladnom loncu zagrijte 200 ml mlijeka sa srži mahune vanilije. U drugoj posudi pomiješajte preostalih 50 ml mlijeka, žumanjke, šećer i brašno. Kada mlijeko provrije u tankom mlazu ulijte smjesu sa žumanjcima. Kuhajte na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite.
Ohlađeni krokant sameljite.
Mikserom pjenasto izradite maslac. Umiješajte usitnjeni krokant i ohlađenu kremu. Izmiješajte.
Svaki pečeni ohlađeni kružić tijesta prerežite na pola. Kremom napunite slastičarsku vrećicu sa ukrasnim završetkom. Istiskujte kremu na svaki kružić tijesta. Poklopce tijesta lagano pošećerite šećerom u prahu pa ih utisnite u kremu. Ohladite prije posluživanja.

Broj komentara: 9:

  1. Ja sam ovog puta izostala, Divno su ti ispali:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja ponekad preskočim sudjelovanje, ne zato što ne bih željela sudjelovati nego jednostavno nekada ne stignem. Hvala!

      Izbriši
  2. Divni su! Moji su veći od veličine zalogaja, mada sam htela praviti tako male. Nekako sam bila u gužvi, pa se sva smotala i na kraju napravila prilično velike kolače... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala.Nije bitna veličina, sigurna sam da su bili odlični i malo veći.

      Izbriši
  3. Krasan kolacic i izvedba, verujem da ni pravi Francuzi ne bi imali nikakve zamerke.:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Divni! Žao mi je što nisam stigla sudjelovati ovaj mjesec

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Uvijek ih stigneš napraviti u nekoj drugoj prilici.

      Izbriši