ponedjeljak, 24. studenoga 2014.

Ajme, koliko nas je! Cikla


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u studenom je cikla a domaćica je Iva sa bloga Culinary postcards
Cikla je nekada bila univerzalni lijek za niz bolesti, od malarije do gripe, povišene tjelesne temperature, slabokrvnosti. 
Preporuča se vegetarijancima je sadrži kobalt koji sudjeluje u stvaranju vitamina B 12 u tijelu, kojeg u prehrani biljnog porijekla obično manjka.
Nekako mi se čini da je danas nepravedno zapostavljena i da je premalo konzumiramo. I ja isto tako, nadam se da će u ovom krugu igrice biti puno sudionika da vidim neke nove recepte i da je počnem češće koristiti.
Jako sam zadovoljna ovim receptom jer se u tijesto lijepo vidi da je upotrebljena cikla. Nije izgubila boju i baš su mi fora ovakvi roskasti.

RECEPT:
Recept za ispis
Za 12 muffina
 

Za muffine:

100 g tamne čokolade
130 g brašna T-850
2 žličice vanilin šećera
65 g smeđeg šećera
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
35 ml  ulja
175 ml soka od jabuke
70 g badema
100 g naribane sirove cikle

Za glazuru:

100 g čokolade
100 ml vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama.
Sitno naribajte čokoladu, pa je pomiješajte sa brašnom , vanilin šećerom, smeđim šećerom praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Sameljite bademe pa ih primiješajte suhim sastojcima.
U drugoj posudi pomiješajte tekuće sastojke; sok od jabuka i ulje pa umiješajte i ciklu. Smjesi suhih sastojaka primiješajte tekuće. Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni kalup za muffine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Ohladite. 
Za glazuru nasjeckajte čokoladu. U prikladnom lončiću , na umjerenoj vatri, zagrijavajte vrhnje za šlag dok ne provrije. Dodajte čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku kremu. Na svaki muffin stavite po žličicu glazure.

Broj komentara: 5:

  1. Odlična ulaznica!
    Do prije pola godine nisam mogla ni smisliti ciklu, a sad ju obožavam. Nisam još testirala deserte s ciklom, ali moram čim prije. Sad će mi taman kolekcija ove igrice biti ogromna inspiracija.

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja se nadam novim receptima u ovom krugu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja obozavam cveklu, ali do sada samo kao salatu. U kombinaciji sa jabukom ima mnogo smisla, mada jos uvek ne mogu da zamislim kakav ima ukus. Na izgled je divno rusticno:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super se vidi ta boja, kod mene je dosta tamno pa se ne vidi.

    OdgovoriIzbriši