ponedjeljak, 13. listopada 2014.

Slana izvrnuta torta


Ovo je nešto stvarno, ali stvarno fino. Idealna za laganu večeru a odlična je i drugi dan hladna. Jedini problem koji sam imala je taj da kada sam okretala tortu na tanjur, tikvice su mi ostale zaljepljene na dno kalupa pa sam ih morala prstima prebaciti nazad na tortu. 
Originalan recept možete pronaći ovdje.
Jedina promjene od originalnog recepta je to što sam umjesto luka koristila poriluk i polovicu tikvice koja ostaje sa nasjecala na kockice pa pomiješala sa ostalim povrćem.
 
RECEPT:
Recept za ispis

Nadjev:

2 žlice maslaca
1 manja glavica luka, sitno nasjeckan
1 paprika narezana na kockice
1 šaka graška
1 srednja mrkvica narezana na kockice
1  tikvica (polovica narezane na šnitice a druga na sitne kockice)
1 češanj češnjaka
sol
papar
začinsko bilje po želji ( ja sam koristila timijan i peršin)
150 g naribanog sira ( ja sam koristila mješavinu edamera i parmezana)

Tijesto:

1 šalica brašna
1/2 šalice integralnog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 žlica smeđeg šećera
1 jaje
1 šalica jogurta
2 žlice rastopljenog maslaca

Zagrijte pećnicu na 170 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite.
Zagrijte maslac u tavici na srednje jakoj temperaturi pa popržite svo povrće , osim tikvica narezanih na šnitice, 5-6 minuta. Posolite, popaprite i dodajte začinsko bilje po želji. Ostavite a strane dok pripremate tijesto.
U posudi pomiješajte obadvije vrste brašna, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa sve dobro izmiješajte. U sredini napravite udubljenje u koje ćete dodati jaje koje ste prethodno lagano izmutili. U zdjelici pomiješajte rastopljeni maslac, šećer i jogurt. Sve ulite u posudu sa brašnom i dobro izmiješajte.
Na dno pripremljenog kalupa za pite posložite na šnitice narezane tikvice. Po njima rasporedite pripremljeno povrće. Povrće posipajte naribanim sirom a na vrh stavite i pripremljeno tijesto.
Pecite 45-50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Kada je torta ispečena izvadite je iz pećnice i ostavite da odstoji u kalupu 10-ak minuta. Nakon tog vremena prekrite je tanjurom na kojem ćete je poslužiti i isteresite je na tanjur.
Poslužite je toplu uz malo kiselog vrhnja.

2 komentara: