ponedjeljak, 20. listopada 2014.

Pivo i burger fest u LJubljani




Potaknuta Tadejinim postom o Klopi sa klupa, koji sam nažalost propustila, u kojem spominje redovito događanje u Ljubljani pod nazivom Odprta kuhina odlučila sam organizirati vikend izlet u Ljubljanu.
Ideja je bila da se društvo skupi u petak nakon posla i krene u Ljubljanu vidjeti što se to tamo fino kuha. Nažalost Odprtu kuhinu nismo uspjeli isprobati jer je zbog loše prognoze prošlog petka bila otkazana. Ali je zato za vikend bilo najavljen prvi Pivo i burger fest pa smo iako razočarani u četvrtak ujutro kada je Odprta kuhina bila otkazana, bili sigurni da nećemo ostati gladni u subotu.
Prvi razgovori u autu na putu do Ljubljane odnosili su se na to kako je u stvari blizu a ipak je nitko od nas nije posjetio. Bili smo u Ljubljani ali samo u onom svima nama dobro poznatom shoopingu u BTC-u kada kod nas još nije bilo HM-a i Zare pa smo svoje modne prohtjeve zadovoljavali tamo.
Prvi dojam na prilasku Ljubljani je taj da je niska, nema nama tako poznatih vizura nebodera. 
Nije to veliki grad, sve se može obići pješice a njeni stanovnici se poprilično kao sredstvom transporta služe biciklom.
Za razliku od Zagreba Ljubljana živu uz svoju rijeku. Mi smo Savu nekako izgurali i služi najčešće trkaćima i šetačima za rekreaciju po nasipu. U Ljubljani je vrlo živahno uz Ljubljanicu, ima puno kafića i restorana i malih trgovinica. I svi su puni. Jel to onaj balkanski đir pa se kafeniše cijeli dan ili je za to zaslužan divan dan teško je procijeniti.
I noćni život je poprilično aktivan, puno je mladih , navodno i puno stranaca studira na Univerzi u Ljubljani. I turista ima popriličan broj. Uvijek prisutni kinezi a nekako je najčešći jezik koji sam ovog protekloga vikenda tamo čula talijanski.


Ljubljanica
 



Kafići  uz Ljubljanicu
 

Tržnica im je krasna, na otvorenom dijelu krasno povrće i divan dio sa svježim cvijećem, a u zatvorenom djelu mliječni dio, pekari i mesnice.

 Ljubljanski cvjećar

Povrće na tržnici
 

Krasan pekarski štand a pogače peku na licu mjesta

 

 Ražena pogača sa špekom, nešto prefino


Trgovina sa brašnom


Janeževi upognjenci, nešto što jako volim, ali ostali baš i nisu podijelili moje oduševljenje, očekivali su nešto slano

  Ukoliko se ikada zateknete u Ljubljani svakako se popnite na stari grad. Pokušajte to napraviti bez muškog dijela društava jer ovi naši su cvilili i puhali kao da su se u najmanju ruku popeli na Mont Everest. Vrijedno je uspona, zaista se pruža divan pogled na Ljubljanu.

 Stari grad 





Pogled na Ljubljanu

Što se tiče Pivo i burger festa, zbog kojeg smo i došli, na njemu je vladala gužva od 11 kada je počeo pa do dugo u noć. Bio je otvoren do ponoći, mi smo otišli sa njega negdje oko 10 a količina ljudi se ni u jednom trenutku nije smanjila. Kao što se može pretpostaviti burgeri su nam taj dan bili i ručak i večera.
Probali smo apsolutno sve; vegetarijanski, ljuti, klasični čak i od konjskog mesa i na kraju smo jednoglasno odlučili između dva. Pripremili su ih kuhari iz restorana Smekarjev hram.
Prvi izbor nam je bio klasični goveđi burger sa BBQ umakom u domaćem pecivu a odmah iza njega ne lošiji nego samo malo neobičniji burger od sporo pečenog odojka.
Svaka čast na organizaciji jer iako je bila gužva ničega nije ponestalo i mislim da svi išli doma siti i možda i malo nacvrckani.


Upozorenje za one znatiželjne, da se ne približe previše

 
 Miris je bio više nego zamaman


Ovako je bilo cijeli dan



Bilo je čak i burgera u slatkoj varijanti


Nama najbolji, klasični goveđi burger


 I drugi najbolji, burger od sporo pečenog odojka
U pivu se baš i ne razumijem, razlikujem onu koja mi je fina ( čitaj nije gorka) i onu koja mi nije fina( čitaj gorka je) ali sam ostala iznenađena količinom neobičnih vrsta piva. 
Najčudnija mi je bila piva sa okusom banane ali ju je čak i moje znatiželjno nepce odbilo probati kao totalno nespojivu kombinaciju.
Ukoliko imate priliku svakako preporučujem posjet Odprtoj kuhini, jer se posljednja ovogodišnja održava sljedećeg petka a ponovni Piva i burger fest, prema najavi organizatora već na proljeće.

Broj komentara: 6:

  1. Joooooooj, da sam barem znala za taj burger fest. Morat ću biti pažljiva na proljeće pa ga posjetititi. Ljubljanu znam samo kroz BTC i voljela bih ju baš turistički obići

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stavila sam gore u postu link na Odprtu kuhinu i Facebook stranicu festa pa se možda pokušaj pridružiti redovito stavljaju obavijesti o događanjaima.

      Izbriši
  2. Drago mi je da ste se dobro proveli u Ljubljani, a Burger fest odlično zvuči , a i izgleda :) Super si nam prenjela atmosferu, a burgeri su mi odlični. Ljubljanu volim i nekada je uz BTC i kava i šetnja kroz centar bila obavezna , dugo već nisam bila i planiram to ispraviti čim prije, možda ulovim i sljedeću Odprtu kuhinju ili novi Burger fest.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako imaš priliku, svakako otiđi za svaku preporuku je.

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim Ljubljanu, tako je pitoma. Super vam je bilo!

    OdgovoriIzbriši