ponedjeljak, 27. listopada 2014.

Daring bakers-Sacher torta


Domaćica ovomjesečnog izazova Daring bakersa bila je Korena sa bloga Korena in the Kitchen. Izazov mjeseca listopada bila je Sacher torta.
Dvoumila sam se da li uopće sudjelovati ovoga mjeseca je imam recept po kojem radim Sachericu kojim sam vrlo zadovoljna.
Osnovni uvjet koji Sacherica mora zadovoljiti, barem za mene, je da ne bude suha. Probala sam original u Beču i bila sam iznenađena koliko je u stvari ta torta suha, čak mi ni šlag nije pomogao.
Moj recept, nazovi moj, pronašla sam ga u nekom časopisu , ne pamtim u kojem, ima dobar, sočan biskvit koji ja još dodatno navlažim mješavinom soka i ruma. 
E pa ovim receptom dobiti ćete još bolji i sočniji biskvit.
Druga stvar u ovoj torti je marmelada, ukoliko niste sami kuhali marmeladu od marelice, isprsite se i kupite najbolju koja ima, jer oni šećerni namazi narančaste boje koji nam neki proizvođači pokušavaju prodati, e to nije marmelada od marelice.
I za kraj čokolada koja isto tako mora biti vrhunska, što veći udio kakaa to bolje, kako za biskvit tako i za glazuru.
Sacherica je u osnovi jednostavna torta, od svega nekoliko sastojaka i kako bi bila dobra sastojci stvarno moraju biti kvalitetni jer u suprotnom, po mom mišljenju, dobijete osrednju slasticu.
 
RECEPT:
Recept za ispis


Za biskvit:

125 g tamne čokolade
125 g maslaca
125 g šećera u prahu
6 jaja
1 žlica arome vanilije
100 g šećera
125 g brašna
prstohvat soli

Za nadjev:

400 g marmelade od marelice
rum
gusti sok od marelice

Čokoladna glazura

Zagrijte pećnicu na 190 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće pa je otopite na pari.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke i 20 g šećera mikserom istucite u mekani snijeg. Dodajte i preostalih 80 g šećera pa miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg i dok se šećer ne
otopi. 
Pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom u prahu. Umiješajte jedan po jedan žumanjak i dobro izmiksajte između dodavanja svakoga. Umiješajte otopljenu čokoladu i aromu vanilije pa sve dobro izmiješajte.
Prosijte brašno sa soli pa umiješate u smjesu sa čokoladom. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu stavite u pripremljeni kalup za torte pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnicu 40 minuta.
Ohladite.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta, tako da dobijete tri lista. Pomiješajte gusti sok sa malo ruma. 
Zagrijte marmeladu od marelice.
List biskvita navlažite mješavinom soka i ruma pa ga premažite polovicom marmelade od marelice. Stavite drugi list biskvita, navlažite ga pa premažite ostatkom marmelade. Zadnji, treći list biskvita navlažite pa ga stavite na vrh.
Stavite tortu u hladnjak da se malo ohladi a u međuvremenu pripremite čokoladnu glazuru.
Prelite tortu glazurom i ohladite. Poslužite uz tučeno slatko vrhnje.

Broj komentara: 6:

  1. Slažem se što se tiče sastojaka i stvarno ova izgleda sočno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas izgleda fino i socno, sa domacim pekemezom od kajsija koji je blago kiselkast je ono pravo.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj, kako ovo mami. Ova čokolada odozgo samo što ne progovori uzmi me:))) Divna je tortička.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam pravila po datom receptu iz Daring Bakersa jer sam htela da probam original, ali glazura me ubila. Uopšte mi nije uspela, a čak sam i koristila termometar za kolače. Nisam ju ni slikala, planirala sam još jednom praviti do roka, ali nisam stigla...

    OdgovoriIzbriši