subota, 1. veljače 2014.

KuVarijacije- Slatke šarene kiflice


KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U siječnju smo izglasali izradu slatkih šarenih kiflica. 
Recept je jednostavan i lako ga je pratiti. Ja sam pola kiflica oblikovala tako da je izvana tamno tijesto a pola tako da je izvana svijetlo tijesto. Iz čisto dekorativnih razloga, činilo mi se baš zgodno a vi možete odabrati svoj način.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto: 

1kg brašna
250 ml toplog mlijeka
1/2 kocke kvasca( to je 20 g)
2 žlice šećera
3 jaja
4 žlice kakaa

Za sirup:

500 g šećera
2 vanilin šećera
500 ml vode

Kako je pravilo da hladno ide u vruće i obrnuto, pošto sam odlučila vruće kiflice umakati u hladan sirup prvo skuhajte sirup.
U prikladnom loncu pomiješajte vodu, šećer i vanilin šećer. Kuhajte na umjerenoj vatri dok se šećer ne otopi pa sirup ostavite da se ohladi. 
Pomiješajte toplo mlijeko sa šećerom i kvascem i stavite na toplo mjesto dok se ne zapjeni.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Mikserom izmiksati jaja sa uljem pa nježno kuhačom umiješati i zapjenjeni kvasac. Smjesu podijeliti u dvije posude pa u jednu umiješati prosijani kakao. U svaku smjesu dodati po 500 g prosijanog brašna i umijesiti tijesto. Svako tijesto podijelite na 4 jednaka djela i oblikujte u kuglice. Svaku kuglicu malo razvaljajte.Na lagano pobrašnjenu radnu površinu stavite svijetli dio tijesta a na njega tamni pa još malo razvaljajte kao bi se tijesta zalijepila. Narežite dobiveni krug na 12 jednakih trokuta pa oblikujte kiflice. Oblikovane kiflice slažite na lim obložen papirom za pečenje. Ponavljajte dok ne potrošite svo tijesto. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta. Još vruće kiflice umočite u hladni sirup. Poslužite.

3 komentara:

  1. I ti si bila jako vrijedna i sudjelovala u ovom krugu igrica, mane je baš odbilo to umakanje u zašećereni sirup.

    OdgovoriIzbriši
  2. I nije da je tako jako sladak sirup tako da su kiflice skroz o.k. ni previše ni premalo slatke

    OdgovoriIzbriši
  3. sad tek vidim tvoje kiflice i tvoje izgledaju super.

    OdgovoriIzbriši