četvrtak, 6. veljače 2014.

Skoro kruh sa kimom


Zašto skoro? Zato što je rađen po receptu za kruh sa kimom kao kruh za doručak. Kako se moj doručak najčešće sastoji od bijele kave uz koju ide kruh sa maslacem i pekmezom nekako mi kombinacija pekmeza i kima i nije baš sjela. Tako da je moj kruh posipan sa sezamom. Zato skoro u naslovu.

RECEPT:
Recept za ispis

1 žlica instant kvasca
2 žlice šećera
60 ml mlake vode
340 ml mlijeka
240 g omekšalog maslaca
710 g brašna
2 1/2 žličice soli
2 jaja, razmućena
1 žličica sezama za posip

Razmutite kvasac sa šećerom u mlakoj vodi, pa ga ostavite da se zapjeni na toplom mjestu, otprilike 5 minuta. Rastopite 150 g maslaca sa mlijekom. Maknite sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Umiješajte zapjenjeni kvasac. Pomiješajte brašno i sol. Postepeno dodajte mješavinu mlijeka i jaja pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto stavite u lagano namašćenu posudu, prekrijte rastezljivom folijom i stavite na toplo mjesto da se udvostruči volumen, otprilike 1 sat. Maslacem premažite deblji lim dimenzija 25 x 30 cm. Rastopite preostali maslac. Premijesite tijesto pa ga podijelite na 24 jednaka djela. Ostavite komadiće tijesta da odstoje još 5 minuta. Svaki komadić tijesta oblikujte u lopticu. Namastite prste otopljenim maslacem pa svaku kuglicu razvucite u krug promjera otprilike 7 cm. Premažite svaki krug otopljenim maslacem pa presavinite na pola. Slažite u lim tako da je spoj okrenut prema dolje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto. Ako vam je ostalo još otopljenog maslaca premažite ga preko peciva. Pokrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže još 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180 C. Posipajte sezamom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-ak minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.

Broj komentara: 7:

  1. Ja obozavam kim i valjda je pekmez jedino mesto gde ga ne stavljam, mada kako se svi po svetu utrkuju da pronadju nove ukuse, nikad se ne zna. Hlepcici izgledaju bas kao da su pravljeni za belu kafu, koju kad smo kod toga nisam probala godinama, potpuno sam je zamenila nes-kafom..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni ja je nisam dugo pila, ali jedan dan dok sam kupovala nes kraj mene je stajao stariji gospodin i kupovao cikoriju za bijelu kavu pa me podsjetio.

      Izbriši
  2. Jesi li sigurna da kim i slatko (pekmez) ne idu :) ?
    Ja sam kao mala jelo to obično prženo testo sa kimom i pekmezom onako od gore. Podseća po malo na mekike, ali mislim da je testo nekako mekše (bar u odnosu na ono što moja mama pravi kao mekike) . I sada si me baš podsetila na to! ;) Moraću da obnovim sećanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Idu kim i pekmez zajedno ali najdraži mi je kim u kombinaciji sa krupnom soli pa mi je to više bilo kao loša kombinacija sa pekmezom.

      Izbriši
  3. Meni su ovakvi zalogajcici uvek omiljeni dorucak, jos kad su hlepcici domaci - nista lepse od toga, ako ostanu sutradan, samo ih malo istostiram.:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. It is a informative post , thanks for sharing

    OdgovoriIzbriši