nedjelja, 16. veljače 2014.

Ajme, koliko nas je! Kvasac



Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u veljači je kvasac a domaćica ovoga kruga je Mirela.
Kvasac je česti gost moje kuhinje što u svježem što u suhom obliku.
Volim mijesiti kruh jer time umanjujem svoju nostalgiju za danima kada sam radila u pekari.
Ovoga puta napravila sam hrskavi čokoladni kruh. Nešto malo drugačije, kruh kao slastica a uz čašu mlijeka odličan doručak.

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

1 paketić instant kvasca
50 g+ 2 žlice šećera
180 ml mlakog mlijeka
1 jaje
1 žumanjak
360 g brašna
prstohvat soli
100 g omekšalog maslaca

Za nadjev:

200 g čokolade
malo rastopljenog maslaca

Za posip:

50 g šećera
30 g brašna
45 g hladnog maslaca

Pomiješajte mlijeko sa 2 žlice šećera i kvascem,pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veliku zdjelu prosijte brašno pa dodajte sol i sve dobro izmješajte. Dodajte šećer, jaje i žumanjak. Na kraju dodajte i zapjenjeni kvasac i sve dobro izmješajte. Istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete glatko tijesto.
Zdjelu u kojoj ste na početku mijesili tijesto lagano nauljite pa u nju stavite gotovo tijesto. Sada upalite pećnicu na najjaču moguću temperaturu 60 sekundi. Ugasite je a zdjelu sa tijestom prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite je u pećnicu na sat i pola.
Duguljasti lim za kruh namastite i pobrašnite. Čokoladu sitno nasjeckajte.
Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte ga na dimenzije otprilike 40 x 25 cm. Razvaljano tijesto premažite sa malo otopljenog maslaca pa po njemu rasporedite nasjeckanu čokoladu. Zamotajte kao roladu. Dobivenu roladu oblikujte u slovo u pa ga ispletite. Stavite u pripremljeni lim za kruh. Prekrite kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže još 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 C. 
Za posip pomiješajte brašno i šećer pa u dobivenu smjesu utrljajte hladni maslac, dok ne dobijete mrvice, kažu da smjesa nalikuje vlažnom pijesku.
Rasporedite po pripremljenom kolaču i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite kolač otprilike 1 sat, dok ne dobije lijepu boju. Poslužite mlako narezano na šnite.

Broj komentara: 16:

  1. Zanimljiv recept, nisam još nikad jela čokoladni kruh

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas je dobar, poput neke fine strudlice, mmmm...:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno izgleda, a mogu tek zamisliti miris? Što ima bolje od svježe pečenog tijesta i čokolade? Ma, zbilja za prste polizati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A tek ovaj hrskavi dio na vrhu, mljac. Hvala.

      Izbriši
  4. odlična je tema, a i tvoj recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Recept je odličan, naročito mi se sviđa jer je sa posipom. Slaba sam na takve stvari.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uf, uf...morala bi probati, izgleda fenomenalno ,)

    OdgovoriIzbriši