nedjelja, 16. veljače 2014.

Ajme, koliko nas je! Kvasac



Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u veljači je kvasac a domaćica ovoga kruga je Mirela.
Kvasac je česti gost moje kuhinje što u svježem što u suhom obliku.
Volim mijesiti kruh jer time umanjujem svoju nostalgiju za danima kada sam radila u pekari.
Ovoga puta napravila sam hrskavi čokoladni kruh. Nešto malo drugačije, kruh kao slastica a uz čašu mlijeka odličan doručak.

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

1 paketić instant kvasca
50 g+ 2 žlice šećera
180 ml mlakog mlijeka
1 jaje
1 žumanjak
360 g brašna
prstohvat soli
100 g omekšalog maslaca

Za nadjev:

200 g čokolade
malo rastopljenog maslaca

Za posip:

50 g šećera
30 g brašna
45 g hladnog maslaca

Pomiješajte mlijeko sa 2 žlice šećera i kvascem,pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veliku zdjelu prosijte brašno pa dodajte sol i sve dobro izmješajte. Dodajte šećer, jaje i žumanjak. Na kraju dodajte i zapjenjeni kvasac i sve dobro izmješajte. Istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete glatko tijesto.
Zdjelu u kojoj ste na početku mijesili tijesto lagano nauljite pa u nju stavite gotovo tijesto. Sada upalite pećnicu na najjaču moguću temperaturu 60 sekundi. Ugasite je a zdjelu sa tijestom prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite je u pećnicu na sat i pola.
Duguljasti lim za kruh namastite i pobrašnite. Čokoladu sitno nasjeckajte.
Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte ga na dimenzije otprilike 40 x 25 cm. Razvaljano tijesto premažite sa malo otopljenog maslaca pa po njemu rasporedite nasjeckanu čokoladu. Zamotajte kao roladu. Dobivenu roladu oblikujte u slovo u pa ga ispletite. Stavite u pripremljeni lim za kruh. Prekrite kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže još 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 C. 
Za posip pomiješajte brašno i šećer pa u dobivenu smjesu utrljajte hladni maslac, dok ne dobijete mrvice, kažu da smjesa nalikuje vlažnom pijesku.
Rasporedite po pripremljenom kolaču i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite kolač otprilike 1 sat, dok ne dobije lijepu boju. Poslužite mlako narezano na šnite.

Broj komentara: 16:

  1. Zanimljiv recept, nisam još nikad jela čokoladni kruh

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas je dobar, poput neke fine strudlice, mmmm...:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno izgleda, a mogu tek zamisliti miris? Što ima bolje od svježe pečenog tijesta i čokolade? Ma, zbilja za prste polizati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Recept je odličan, naročito mi se sviđa jer je sa posipom. Slaba sam na takve stvari.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uf, uf...morala bi probati, izgleda fenomenalno ,)

    OdgovoriIzbriši