četvrtak, 13. veljače 2014.

Kruh


Ovo bi bio još jedan sasvim običan recept za kruh da nisam otkrila zgodan trik za dizanje kruha.Za toplog vremena nemam problema za dizanjem kruha u mojoj kuhinji ali zimi je već malo drugo priča. MM je vječito vruće pa i tijekom najžešće zime prozor je otvoren "na kip", a kao što dobro znate kvasac voli toplu i vlažnu okolinu a ne polupropuh koji vlada kod nas doma.
Dakle fora je u tome da nakon što umijesite kruh upalite pećnicu na najjače moguće na minutu. Nakon toga je ugasite a tijesto stavite u lagano nauljenu posudu i pokrijete kuhinjskom krpom pa sve stavite u pećnicu na sat, sat i pola. I radi savršeno, čak se na staklu pećnice pojavi koja kapljica kondenzirane vode koja dokazuje da je kruh na savršenom mjestu, toplom i vlažnom.
Uz trik koji sam pokupila od Ivane i koji redovito primjenjujem kada pečem kruh sada mi stvarno svaki recept uspijeva i baš sam vesela zbog toga.
Inače ovaj kruh je odličan za sendviče u tosteru, ja sam ga čak i tretirala kao tost. Kada se ohladio narezala sam ga na šnite i spremila u hermetički zatvorenu kutiju i samo sam svako jutro šnitu tostirala.

RECEPT:
Recept za ispis


600 g brašna T-1100
275 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca
1 žlica maslinovog ulja
2 žlice šećera
1 žlica soli

U zdjelicu stavite vodu, šećer i kvasac pa sve izmješajte i stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U međuvremenu u veću zdjelu prosijte brašno i sol. Dodajte zapjenjeni kvasac i maslinovo ulje. Mijesite dok se svi sastojci ne povežu. Dobiveno tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Mijesite ga 10-ak minuta dok ne dobijete glatko,svilenkasto tijesto. Zdjelu u kojoj ste na početku mijesili tijesto lagano nauljite pa u nju stavite gotovo tijesto. Sada upalite pećnicu na najjaču moguću temperaturu 60 sekundi. Ugasite je a zdjelu sa tijestom prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite je u pećnicu na sat i pola.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh. Pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto. Nježno ga mijesite da iz njega istisnete zrak pa ga oblikujte u štrucu duljine kalupa. Stavite štrucu u kalup i ponovno je prekrite kuhinjskom krpom pa je vratite u pećnicu na još 30 minuta.
Nakon 30 minuta kruh izvadite iz pećnice pa je upalite i zagrijte na 200 C. To će trajati još otprilike 25 minuta za koje vrijeme će se kruh još malo dići.
Kada upalite pećnicu da se ugrije na najgornju rešetku stavite jedan prazan lim.  Kada stavite kruh u pećnicu u taj prazan lim ulite šalicu vruće vode kako bi se u pećnici razvila vodena para kao u pravim pekarskim pećima. 
Pecite kruh 40 minuta ili dok ne dobije lijepu boju a kada pokucate po njemu mora zvučati šuplje.

Broj komentara: 8:

  1. izgleda kao da je sad iz trgovine dosao! savrseno si ga odrezala =))

    ja uvijek upalim pecnicu i ostavim kruh poklopljen da stoji na njoj (mala mi je pecnica pa se sve brzo zagrije oko nje).. odlican trik!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan ti je hljeb! Savršeno pravilni parčići i baš odličnog izgleda. I ja primjenjujem taj trik, doduše, ja najčešće samo ubacim tijesto u rernu i uključim svijetlo, a nekad, kad baš hoću da budem nasilna prema tijestu u nedostatku vremena :), onda je zagrijem na 100 stepeni, isključim, ubacim činiju sa tijestom i pustim da se samo malo ohladi i zatvorim. Bude mnogo brže nego "prirodno" :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Očito su svi znali ovaj za ovu foru, čovjeće ja kao da sam sa Marsa pala.

      Izbriši
  3. ja tako rijetko radim domaći kruh a ti si već prava maherica u tome!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako mi fale dani kada sam radila u pekari pa zato ja toliko mjesim. a i nema boljeg od mirisa sviježe pečenog kruha.

      Izbriši
  4. Prekrasne kriške!
    Otkad sam "progledala" i na jednom blogu pročitala da blogerica koristi pekač za kruh za dizanje tijesta, kad imam puno posla obavezno strpam sastojke za dizano tijesto u pekač i kad se vratim, tijesto je savršeno zamiješeno i dignuto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Ja sam imala pekač ali sam g apoklonila jer nisam bila zadovoljnja kako je kruh pečen u njemu. Nisam se nikada sjetila samo ga umijesiti i dignuti u njemu.

      Izbriši