nedjelja, 9. veljače 2014.

FBI rukavice- Mamina jela

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za siječanj i veljaču a istražujemo blog Mamina jela.
Kod Željke ima pregršt divnih recepata i bilo mi je baš teško odabrati što isprobati.Nakon opsežne selekcije izbor je pao na sljedeće;

ČOKOLADNA LIMUN PITA


Apsolutno sam oduševljena ovim kolačem, malo me podsjeća na medenu pitu. Planula je u trenu. Mislila sam da će 200 g šećera u kremi biti previše ali nije, limun lijepo neutralizira veliku količinu šećera.

RECEPT:
Recept za ispis

Za kore:

450 g brašna
100 g omekšalog maslaca
180 g šećera
100 g tostiranih mljevenih oraha
2 žlice meda
2 žlice kakaa
7 žlica mlijeka
2 jaja
1 žlica sode bikarbone

Za kremu:

400 ml mlijeka
6 žlica brašna
4 žlice šećera
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
sok i naribana korica 1 limuna 

šećer u prahu za posip

Za kore od svih navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Zamotati ga prozirnom folijom pa ga staviti u hladnjak na pola sata. Tijesto podijeliti na četiri dijela pa svaki razvaljati na dimenzije lima. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C 10-ak minuta.
Za kremu od 400 ml odvojiti 200 ml  pa ga pomiješajte sa šećerom i brašnom. Ostalih 200 ml mlijeka zakuhajte. U vruće mlijeko umiješajte smjesu sa brašnom pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. N Na kraju umiješajte naribanu koricu i sok jednog limuna. Ohladite.
Pjenasto izmiksajte šećer u prahu i maslac. Umijšajte ohlađenu kremu pa sve dobro izmiješajte.
Kremu podijelite na tri djela pa njome omažite pripremljene kore, tako da gornju koru ne premazujete kremom.
Opteretite nadjeveni kolač pa ga stavite u hladnjak preko noći.
Prije posluživanja narežite i posipajte šećerom u prahu.

PITA OD GRIZA I VIŠANJA 


 Moja najdraža šopinholičaraka je kupila kore za štrudlu na koje je zaboravila i koje su stajale u hladnjaku nekih tjedan dana pa je ovaj recept ustvari neplanirano upao u ovaj izbor kako bih potrošila kore. Uz kore koje sam morala potrošiti u hladnjaku je bilo i nešto vrhnja za šlag kao i kiselog vrhnja tako da sam prilagodila recept kako bih potrošila zalihe iz hladnjaka.

RECEPT:
Recept za ispis

500 g tankih kora ( 12 komada)
800 ml mlijeka 
200 ml vrhnja za šlag
130 g griza
250 g šećera
2 jaja
2 vanilin šećera
staklenka kompota od višanja
ulje i voda za premazivanje kora

Za premaz:

100 g kiselog vrhnja
1 jaje
smeđi šećer

Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag sa šećerom i vanilin šećerom pa staviti na vatru da provrije. U vruće umiješati griz, smanjiti vatru pa kuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Lagano umutiti jaja. Jaja umiješati u još vrući skuhani griz na mlijeku pa ostaviti da se ohladi.
Višnje ocijediti od soka.
Svaku koru lagano nauljiti i pošpricati je sa malo vode.za svaku štrucu pite potrebno je složiti četiri kore jednu na drugu. Na tako pripremljene kore rasporediti četvrtinu griza na mlijeku i jednolično ga premazati cijelom površinom kore. Posipati sa četvrtinom količine višanja. Ponoviti još tri puta. 
Dobivene štruce složiti u nauljeni lim. Pomiješati kiselo vrhnje sa jajetom da dobivenom smjesom premazati kolač. Posipati smeđim šećerom.
Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C. U originalnom receptu navodi se vrijeme od 25 minuta ali meni je trebalo 50. Ovisi o vašoj pećnici.

JEDNOSTAVNI BOUNTY KOLAČ


Ako osim mene postoji još ljubitelja kombinacije kokosa i čokolade, ovo je kolač baš za vas. Možda će vam se količina od 400 ml mlijeka za preljevanje kolača činiti puno ali obuzdajte nagon za smanjivanje količine jer 400 ml je baš taman mjera.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

3 jaja
150 g šećera
150 g brašna
3 žlice kakaa
100 ml ulja
4 žlice mlijeka
pola žličice praška za pecivo
1 vaniln šećer
400 ml mlijeka za preljevanje biskvita

Krema:

200 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera
400 g punomasnog kiselog vrhnja
8 žlica šećera u prahu
100 g kokosa

Čokoladna glazura

Kokos za posip

Zagrijati pećnicu na 180 C. duboki lim dimenzija 20 X 30 cm namastiti i pobrašniti.
Za biskvit pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati ulje i mlijeko a na kraju brašno prosijano sa kakaom i praškom za pecivo pa sve dobro izmiješati. Dobivenu smjesu izliti u pripremljeni lim, zagladiti površinu pa staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu 20 minuta. 
Kada izvadite kolač iz pećnice preliti ga sa 400 ml mlijeka i ostaviti da se ohladi.
Za kremu vrhnje za šlag i 3 žlice šećera istući u čvrsti šlag. Kiselo vrhnje i šećer dobro izmiješati, dodati kokos i pripremljeni šlag, pa se još jednom izmiješati. Dobivenu kremu rasporediti preko ohlađenog biskvita, zagladiti površinu i staviti u hladnjak da se ohladi.
Pripremiti čokoladnu glazuru pa je preliti preko ohlađenog kolača i posipati kokosom. Ohladiti.
prije posluživanja narezati po želji.

NUTELLA PANNA COTTA 


 Radila sam Ferrero rocher tortu i nakon nje mi je ostalo nešto nutelle koja se samo povlačila po kuhinjskom ormariću. Slučajno sam nabasala na ovaj recept pa sam odlučila napraviti da maknem tu polupraznu bočicu nutelle. Radila sam pojedinačne porcije panna cotte i kao što vidite na fotki nisam baš imala potrebnu količinu  nutelle pa su moje panna cotte nešto svjetlije. Jedino što mi nije jasno je zašto se moja nutella slegla na dno, moje panna cotte nemaju jednoličnu boju više kao neki ombre efekt.

RECEPT:
Recepz za ispis

250 ml vrhnja za šlag
150 ml mlijeka
175 g nutelle
1 vrećica želatine u prahu
1 vanilin šećer

Pripremiti 6 posudica za panna cottu. Želatinu izmiješati sa tri žlice hladne vode i ostavite je da nabubri 10-ak minuta.
Pomiješati vrhnje za šlag, mlijeko i vanilin šećer pa ga staviti na vatru i kuhati dok ne provrije. Umiješati nutellu sobne temperature. Želatinu ugrijati dok ne postane tekuća pa je umiješati u smjesu sa nutellom i sve dobro izmiješati. 
Smjesu rasporediti u pripremljene kalupe i staviti ih u hladnjak da se panna cotta stegne, nabolje preko noći.
Prije posluživanja istresti panna cottu na tanjur i posipati sa malo krupno nasjeckanih tostiranih lješnjaka.

Broj komentara: 16:

  1. Sve tako fino izgleda, vidim da si se odlucila za slatku kolekciju... cokoladna-limun pita mami da se sto pre isproba, a rado bih probala parcence i od svih ostalih kolacica.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Super kolačiće si odabrala za isprobavanje i jako lijepo ih pripremila, sve mi se sviđa i od svakoga bih gricnula po komadić :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja imam još jedan recept da isprobam i onda sam i ja gotova...kod tebe sve izgleda tako fino a sličice mame da se sve prba.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Jedva čekam da objaviš post da vidim što si odabrala.

      Izbriši
  4. Odlican izbor... Ja stalno menjam svoju listu. Hocu da ubacim i nesto slano... Kolac sa limunom mnogo lepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam kuharica za slatko tako da samo deserti ovog aputa. Hvala.

      Izbriši
  5. Krasna ombre panna cotta! Meni se je nešto slično dogodilo kad sam radila nutella sladoled na štapiću, jedan dio je bio tamniji od drugog, ali baš ravna crta. Vjerojatno ima veze sa sastavom same nutelle.
    Inače, odlična izvedba svih recepata!

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasna ombre panna cotta! Meni se je nešto slično dogodilo kad sam radila nutella sladoled na štapiću, jedan dio je bio tamniji od drugog, ali baš ravna crta. Vjerojatno ima veze sa sastavom same nutelle.
    Inače, odlična izvedba svih recepata!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako sam i ja pretpostavila ali meni je bap fora ovako ombre.

      Izbriši
  7. Awesome post .i hope everybody will like your post

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni sve super izgleda. Svaka čast na toliko isprobavanja. Ja sam si zabilježila par, ali ako stignem i jednog napraviti biti će super

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Petra, hvala mnogo na ovako lepoj prezentaciji. Drago mi je da su utisci dobri :) Što se tiče panna cotte sa nutellom, jedino što mi pada na pamet je da je možda slatka pavlaka, vrhnje, bilo možda sa manjim procentom mlečne masti , tj. ređe, pa da je zbog toga nutella pala na dno, stvarno ne znam... Ali to sigurno ne umanjuje ukus i baš fino deluje ovako na ovoj tvojoj lepoj fotkici. Veliki pozdrav mi šaljem... <3

    OdgovoriIzbriši