nedjelja, 30. lipnja 2013.

KuVarijacije-Propeć



KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U lipnju nam je zadatak bio napraviti propeć. Iskreno ovo je prvi puta da sam ćula za propeć ili vranjsku pitu. Mene podsjetilo na naš štrudlu samo što nije zarolano kao naš štrudla nego u obliku kao neke torte. Druga razlika je što se u propeću upotrebljava mast a za štrudlu je nekako uobičajeno ulje.
Jedina stvar koja me mučila u receptu je zelje. Već sam u nekoliko recepata vidjela da se navodi zelje ali ja još uvijek ne znam na šta se točno misli, sigurna sam da to nije zelje na koje ja mislim jer ja kada kažu zelje mislim na kupus. Lijepo molim neku dobru dušu da mi prevede što je to zelje u ovom drugom slučaju. Zbog mog neznanja odlučila sam popreć napraviti sa blitvom, ukoliko sam time oskvrnula recept unaprijed se ispričavam.

RECEPT:
Recept za ispis 

Za tijesto:

350-400 g brašna 
0,5-1 dl tople vode
1 žličica soli
1 žlica masti
1 žumanjak

Za nadjev:

250 g sira
2 pušleka blitve

Za preljev:

2 jaja
2 dl mlijeka
malo soli

Za premazivanje:

mast

Od navedenih sastojaka za tijesto, umijesiti fino mekano tijesto. Ukoliko vam ponestane vode ili brašna kako bi dobili lijepo tijesto, dodajte po potrebi. Dobiveno tijesto oblikujte u valjak i podjelite ga na 15 loptica i to na način da tri budu malo veće. Tri malo veće loptice staviti sa strane. Svaku od 12 manjih loptica razvaljati u krug debljine otprilike 3 mm pa ga sa gornje strane premazati sa malo masti i slagati jedan na drugi list razvaljanog tijesta. Okrugli kalup namastiti i pobrašniti. Hrpicu sa 12 kora naslaganih jednu na drugu, tanko razvaljati i to tako da kada koru položite u kalup rubovi tijesta vire preko rubova kalup otprilike 10-ak centimetara. Tijesto premazati sa malo otopljene masti.
Blitvu oprati i očistiti te je nasjeckati na sitne komadiće. Pomiješati je sa sirom i posoliti po ukusu. U drugoj posudi pomiješati jaja, mlijeko i sol za preljev. Na razvaljano tijesto rasporediti trećinu nadjeva od sira. Uzeti jednu od one tri veće loptice tijesta i razvaljati je na veličinu kalupa pa je položiti preko nadjeva od sira. Vilicom nabockati tijesto. Raspodjeliti ponovno trećinu nadjeva, pa razvaljati drugu lopticu tijesta ponovno nabockati vilicom i na njega staviti ostatak nadjeva od sira. Razvaljati i posljednju lopticu tijesta, položiti je na nadjev od sira i nabockati vilicom. Preliti polovicom preljeva. Rubove tijesta koje vire iz kalupa složiti na vrh pite i zaliti sa ostatkom nadjeva. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 250 C deset minuta. Nakon 10 minuta smanjiti temperaturu pećnice na 200 C pa peći pitu još 20-25 minuta. Pitu poslužiti mlaku uz čašu kiselog mlijeka.

Broj komentara: 15:

  1. Petra, možda ti ovo pomogne
    http://www.coolinarika.com/slika/51687
    Zelje, koliko znam, i koliko smo se kuckali oko toga šta je, da ne dođe do zabune je zeljasta, lisnata biljka koja se kod vas ne koristi toliko. Sigurno si je videla samoniklu negde. To divlje zelje je famozno, ali mora čovek da bude siguran gde ga bere. Zelje je neuporedivo lepšeg ukusa od blitve.
    http://www.trcanje.rs/ishrana/zelje-cuvar-zdravlja-i-izvor-minerala-za-trkace/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam da je bila rasprava oko toga ali nisam mogla pronaći. Sad znam što je zelje, imaš pravo viđala sam ga samoniklo. Tako je kod nas se baš ne koristi. Moram si dati truda i probati ga nabrati sama. Hvala ti na pomoći.

      Izbriši
    2. Petra, zelje je famozno i iako liči na blitvu i raštiku (raštan) nije. Samo moraš voditi računa da je područje gde ga bereš ne zagađeno, kako industrijski tako i da nema domaćih životinja koje tu idu na ispašu.
      Možda bi i raštan mogao da se koristi umesto zelja kao bolja varijanta od blitve. Moram da probam. Toga ima kod vas.

      Izbriši
  2. Divna pitica, bas je dobra tako sa zelenisem... mozes uvek staviti spanac ili blitvu.:)) p.s. svidja mi se tufnasti loncic u pozadini.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Lončić sam mrknula kod bake, super mi je sav je nalupan i opkrhan ali obožavam ga.

      Izbriši
  3. Odlicno izgleda. Hvala ti na isprobavanju. Jako mi se dopada fotka. Jelena ti je ostavila dobre linkove, pogledaj to je to. Pozzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Vidjela sam da je Jelena bila vrijedna i sve sam pogledala sad mi je puno jasnije što je zelje.

      Izbriši
  4. Prezentacija ti je fantastična,slike su kao iz časopisa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala, hvala. Imala sam idealne uvjete za fotkanje taj dan, bilo je oblačno tako da je svjetlo bilo savršeno.

    OdgovoriIzbriši