četvrtak, 27. lipnja 2013.

Daring bakers - Čokoladna pita sa karamelom



Ovomjesečna domaćica Daring bakersa bila je Rachael sa bloga Pizzarossa.
Naš ovomjesečni izazov ovoga puta je bila pita. Dobili smo na izbor četiri recepta. Malo mi je lipanj bio gužvovit i umalo nisam ni sudjelovala. Čim su početkom mjeseca objavljeni recepti odabrala sam ovu pitu sa karamelom i čokoladom je već neko vrijeme gledam recepte slične ovom ali nikako da i napravim takvu pitu. Pretprošlog petka kada sam pripremala hranu za zabavu ostala sam malo duže budna i napravila si i ove pite za svoj gušt. Mislila sam si pa kvragu, pripremila si svakom nešto što voli mogla bi i sebi ugoditi i napraviti si nešto što već dugo želiš probati. I kako mi je drago što sam tu noć spavala sat vremena kraće, ove pite su me naprosto oborile sa nogu. Divno hrskavo tijesto a ako zagrizeš u mlaku pitu karamela i čokolada ti počnu curiti niz bradu i onda sve to još zaliješ hladnim mlijekom koje piješ ne iz šalice, nego direktno iz tetrapaka. Ah, te male životne radosti, možda su nekom čudne ali mene neopisivo vesele.
Ja sam radila pite u malim kalupima ali možete i napraviti jednu veliku pitu, sigurna sam da je jednako dobra.
 
RECEPT:
Recept za ispis 

Za tijesto:

1 žumanjak
70 g šećera
250 g brašna
Prstohvat soli
125 g maslaca
50 ml hladne vode

Za karamel:

100 g šećera
100 ml vrhnja za šlag

Za čokoladnu kremu:

2 jaja
100 ml mlijeka
200 ml vrhnja za šlag
200 g čokolade

Zagrijte pećnicu na 180ºC. Namastite i pobrašnite 8 malih ili 1 veliki kalup za pitu.
U prikladnoj posudi izmutite žumanjak sa šećerom dok ne posvijetli. Prosijte brašno i sol na radnu površinu. Dodajte maslac narezan na kockice i na kraju umućenu smjesu žumanjak. Brzo umijesite glatko tijesto.
Dobiveno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od cca. 3 mm. Dobiveno tijesto stavite u pripremljene kalupe i nabodite ga vilicom.                 Tijesto pokrite komadom masnog papira za pečenje i na to stavite suhi grah i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 10 minuta pa maknite papir sa grahom i pecite još 5 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite.
Za karamel: u prikladnom loncu na umjerenoj vatri otopite šećer dok ne dobijete karamel lijepe zlatne boje. Maknite sa vatre i dodajte slatko vrhnje, pomiješajte i vratite na vatru da se eventualni tvrdi komadići karamela ponovno otope.  Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Za čokoladnu kremu: u prikladnoj zdjeli pomiješajte jaja i mlijeko. U malom lončiću zagrijte vrhnje za šlag do vrenja. Čokoladu natrgajte na kockice i dodajte je u vruće vrhnje. Miješajte dok se čokolada sasvim otopi i ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se malo ohladi. U mlaki smjesu čokolade umiješajte smjesu jaja i mlijeka.
Na polupečeno tijesto rasporedite karamel a na vrh rasporedite čokoladnu kremu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta. Pitu poslužite mlaku.

Broj komentara: 12:

  1. Baš si slikovito opisala svoje uživanje u ovim piticama. Volim mini verzije!

    OdgovoriIzbriši
  2. i ja sam ovu pitu pravila, ovisnik sam o čokoladi

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlične su mini verzije, odnosno zalogajčići i uživanje u njima...

    OdgovoriIzbriši
  4. Mnogo mi se sviđa kako su ti ispale pitice :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zdravo Petra, polako razaznajem ko je ko od vas cura, iskusnih blogerica, od kojih sam stvarno dosta naucila. Drago mi je da delimo i Daring bakers challenges ( malo pre sam ostavila komentar na Miminu princezu) i ja sam kao moj prvi izazov radila istu pitu. Volim ovaj deo blogovanja, jos nisam imala vremena da ti propisno istrazim blog, al cu cim pre, ova chocolate tart je super, svidja mi se sto sii radila individualne. pozdrav

    OdgovoriIzbriši