petak, 26. travnja 2013.

FBI rukavice

Možda ste primijetile da sam u fazi promjene izgleda bloga, nekako mi vrijeme za malo promjene. Iz tog razloga ovaj post izgleda malo neuredno, naime nisam znala da fotografije za moj novi izgled bloga moraju biti portretno orijentirane pa zato malo strše izvan okvira. Ispričavam se, ali još uvijek učim, biti će bolje s vremenom.
FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za ožujak i travanj a pod istragom je Ivana koja ima čak dva bloga na kojima je aktivna So i biberDolce fooda. Od svih divnih stvari koje je Ivana skuhala ja sam odabrala sljedeće; 

PAIN A L ANCIENE




Kako sam u nekoj pekarskoj fazi ovaj recept mi je baš super legao. Naslov pod kojim ga je Ivana objavila, savršen kruh, stvarno stoji. Kruh je odličan i sigurno ću ga još puno puta raditi.

RECEPT:
Verzija za ispis

255 g brašna
1 žličica soli
1 žličica instant kvasca
200 ml vode

Najprije stavite vodu u zamrzivač tako da bude vrlo hladna, ne zamrznuta. Brašno prosijte pa mu dodajte sol i kvasac. Na kraju umiješajte vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Gotovo tijesto stavite u zdjelu koju ste prethodno premazali sa malo maslinovog ulja, pokrite ga rastezljivom folijom i stavite u hladnjak preko noći. Drugoga dana tijesto izvadite iz hladnjaka i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 2 do 3 sata.
Zagrijte pećnicu na najvišu temperaturu koju može proizvesti, mojoj pećnici je najgornja granica 260 C.
Kad se tijesto dovoljno diglo istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu.Vrlo nježno oblikujte tijesto u oblik bagueta Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa tijesto stavite na pripremljen lim. Zarežite baguet po vrhu oštrim nožem pa ih ostavite da odstoje 5 minuta, pa ga stavite u zagrijanu pećnicu na najdonjnu rešetku.
Da bi dobili lijepu koricu na baguetu evo i detaljnog postupka pečenja.
Kada upalite pećnicu da se ugrije na najgornju rešetku stavite jedan prazan lim. Pripremite i prskalicu za vodu za sobno bilje i napunite je vodom.. Kada stavite kruh u pećnicu u taj prazan lim ulite šalicu vruće vode kako bi se u pećnici razvila vodena para kao u pravim pekarskim pećima. Isto tako potrebno je prskalicom našpricati bočne zidove pećnice pa onda brzo zatvoriti vrata pećnice. Pazite da ne špricate vodu direktno kruh koji je u pećnici i isto tako da se ne opečete.
Nakon trideset sekundi ponovite postupak sa špricanjem bočnih zidova. Nakon trideset sekundi opet ponovite postupak. Znači špricamo bočne zidove pećnice tri puta. Nakon postupka špricanja smanjite temperaturu pećnice na 245 C i pecite ga 5 minuta. Nakon tog okrenite lim sa baguetom za 180 stupnjeva i pecite još 10 do 15 minuta. Pečeni kruh ohladite na rešetki 20 minuta prije posluživanja.

CUPCAKES ČUPAVCI



Nije da ne radim često čupavce je mi je to jedan od dražih kolača, jer budimo iskreni skoro pa da ne postoji bolji spoj od spoja čokolade i kokosa. Za ove cupcekese sam se odlučila čisto zbog ideje čupavaca u kalupima za muffine.

RECEPT:
Verzija za ispis

ZA TIJESTO:

3 jaja
125 ml ulja
280 g brašna
150 g šećera
1 žličica arome vanilije
1 žličica praška za pecivo
1 dl mlijeka

ZA GLAZURU:

80 g maslaca
25 g maslaca
60 g čokolade
1 dl vrhnja za šlag
100 g kokosa

Zagrijte pećnicu na 180 C. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama. 
Brašno prosijte sa praškom za pecivo. Bjelanjke sa šećerom istucite u čvrsti snijeg. Dodajte ulje i polovicu prosijane smjese brašna i praška za pecivo, aromu vanilije, žumanjke, mlijeko i na kraju ostatak brašna.
Raspodijelite smjesu u pripremljen kalup za muffine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. 
Dok se muffini peku pripremite čokoladnu glazuru. U manji lonac stavite maslac i šećer pa zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se maslac ne otopi. Dodajte čokoladu i vrhnje za šlag pa kuhajte uz stalno miješanje dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Gotovu glazuru ostavite da se malo prohladi i zgusne. Mlake muffine umačite u glazuru, a zatim ih uvaljajte u kokosovo brašno.

KRUH SA MASLINAMA I SUŠENIM RAJČICAMA

 


Tražila sam nešto novo za doručak pa mi je za oko zapeo ovaj kruh i izvrsno je poslužio. Izuzetno je hranjiv i uz čašu jogurta nemate potrebu za nezdravim grickalicama za  kojima smo skloni posegnuti da utažimo glad prije ručka.

RECEPT:
Verzija za ispis

270 g brašna
285 g integralnog brašna
1 prašak za pecivo
2 žličice soli
2 žličice nasjecknog svježeg ružmarina
2 žličice nasjeckanog sviježeg timijana
2 žličice mljevenog papra
30 g šećera
240 ml maslinovog ulja
4 jaja
2 žumanjka
300 ml mlijeka
4 žlice nasjeckanih maslina
4 žlice nasjeckanih sušenih rajčica

Ukoliko imate suhe sušene rajčice namočite ih u 240 ml maslinovog ulja ( ulje ćete kasnije potrošiti za kruh). Ukoliko su vaše rajčice već u ulju samo ih nasjeckajte.
Zagrijte pećnicu na 175 C. Duguljasti kalup za kruh obložite papirom za pečenje.
U prikladnoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, integralno brašno, prašak za pecivo, sol, nasjeckani ružmarin i timijan.
U drugoj posudi pomiješajte tekuće sastojke: maslinovo ulje, jaja, žumanjke, mlijeko, šećer, nasjeckane masline i sušene rajčice.
Dodajte tekuće sastojke suhim sastojcima i pomiješajte. Miješajte tek toliko da se sastojci povežu. 
Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu kruha ne izađe čista. Pečeni kruh prvo ostavite da se 15-ak minuta ohladi u kalupu pa ga izvadite iz kalupa i stavite ga na rešetku da se ohladi do kraja.


FINANCIJERI




Financijer su mi savršeno poslužili da potrošim nagomilane bjelanjke u zamrzivaču. Ja sam udvostručila smjesu i dobila 20 muffina uobičajene veličine. Fini su, jedino su za moj ukus malo premasni, sljedeći puta ću malo smanjiti količinu maslaca.

RECEPT:
( za 20 muffina)
Verzija za ispis

240 g maslaca
160 g mljevenih badema
110 g brašna
220 g šećera u prahu
10 bjelanjaka
4 žlice meda
jagode 

Najprije napravite smeđi maslac;  u prikladnom loncu na umjerenoj temperaturi zagrijte maslac uz stalno mješanje. Maslac će nakon nekog vremena početi tamniti, i kada dobije svijetlo smeđu boju, maknite ga sa vatre. U ovoj fazi stalno miješajte maslac jer vrlo lako zagori. Ostavite ga nekoliko minuta da se ohladi.
Zagrijte pećnicu n a190 C. Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama.
U zdjeli pomiješajte mljevene bademe sa brašnom.Smjesi dodajte prosijani šećer u prahu i lagano umućene bjelanjke te med. Na kraju dodajte i smeđi maslac pa sve dobro izmješajte. Tijesto podjelite u pripremljene kalupe za muffine i na vrh stavite po dvije jagode. Pecite kolače 15-ak minuta. Ostavite ih da se malo ohlade prije posluživanje jer najbolji su mlaki.

Broj komentara: 18:

  1. mmm, odlične si stvari isprobala. Sviđa mi se i novi izgled bloga. Ne moraš da diraš slike, samo adjust widths u template designeru. :) Isprobavaš dok ne dobiješ šta ti odgovara. I sama sam to skoro menjala i meni se složilo kada sam stavila da mi je širina celog bloga 950 pix a desnog sidbara 200. Ako ti treba pomoć, znaš gde me možeš naći. :)
    P.S
    Ponesi senfovke. :p

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Hvala!
      Već si mi sada puno pomogla da senfovke nisu tako kvarljiva roba ja bih ti ih poštom poslala ;)

      Izbriši
    2. Radi, radi super je . Hvala , hvala do neba.

      Izbriši
    3. Nema na čemu, drago mi je da sam bila od pomoći. Blog ti je baš lep. A za senfovke,ne brini. Valjda ćeš nekada naići u moje krajeve pa da ih zajedno napravimo. :)

      Izbriši
  2. Petra onaj pain anciene je predivan! Svaka čast! I ja sam htela da ga isprobam al nisam uspela. Sigurno ću isprobati jer ona korica baš mami:)
    I finasijeri mi zvuče dobro.
    Lep je novi izgled i fotkice i sve:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala. Za kruh imam samo riječi hvale i obavezno preporučujem isprobavanje.

      Izbriši
  3. Problem s fotkama riješim tako da ove koje su šire nego duže ne stavim centrirano nego izaberem da ih pravna lijevo - tako zapravo ispadnu u centru. Ja sam se isto nedavno odlučila za promjenu izgleda, jednostavno treba ponekad nešto promijeniti i sviđa mi se novi izgled tvog bloga.
    Super si receptiće izabrala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za fotke mi je super tip dala Zoka, prilagodila sam širine tako da je sada sve ok.
      Hvala!

      Izbriši
  4. Petra, ja sam te recepte skupljala od najboljih, imam par omiljenih kuvara, neke sam pak ideje izmišljala sama, kao čupavce kapkejks, Drago mi je da si se odličala za ta dva hleba. Moram da pogledam taj recept za Finansijere, jer se sećam da sam naknadno otkrila da je u receptu stavljena znatno veća količina putera nego što treba, posle sam to otkrila na sajtu magazina, ne sećam se tačno BA ili Saveur. Mada meni su se svideli i tako masni:) Hvala na divnoj prezentaciji jela sa mog bloga. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma i meni su bili fini masni, ne brini;)
      Hvala na pohvalama.

      Izbriši
  5. kraasan ti je kruh sa suhim pomidorima

    OdgovoriIzbriši
  6. Svidja mi se novi izgled bloga i sve si fine recepte odabrala. Mmmmmm, sto taj Pain a l‘ ancienne ima divnu, krckavu koricu.:)) p.s. puno je bolje kad su slike tako veceg formata.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni su bolje slike većeg formata, nekako je sve preglednije.
      Kruh ima najsavršeniju koricu! Hvala.

      Izbriši
  7. Sve težimo nečen boljem ljepšem a i ne razmišljamo da je neki blog upravo takav kakav je zapravo lijep.I ja sam par pute svoj mjenjala ali su mi pisale druge blogerice upravo s pitanjem zašto mjenjam izgled bloga.Ali samo naprijed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekako se nadam da su promjene na blogu zato da ide na bolje. Malo je teže kada promijenimo nešto na što su ljudi navikli ali to je zato da ne utonemo u monotoniju.
      Za sada sam dobila samo pohvale na novi izgled bloga, očito i nisu tako drastične promjene.

      Izbriši
  8. meni se jako sviđa ova promjena, lagani redizajn bloga, a posebno što su ti fotke sada veće :))

    recepti su odlični, ovaj kruh tako mami, mmmm

    OdgovoriIzbriši