četvrtak, 11. travnja 2013.

Kruh sa špinatom i fetom



Jako volim jesti kruh. Jedno vrijeme sam čak imala fazu u kojoj sam nakon ručka obavezno morala pojesti šnitu kruha i popiti čašu mlijeka uz njega ili još bolje nagnuti mlijeko direktno iz tetrapaka na što su mojoj mami rasli rogovi.
U zadnje vrijeme u meni se propudio "moj pekarski gen" pa mijesim kruh. Nemam za to vremena tokom radnog tjedna ali si zato vikendom dam oduška, tako da u skoroj budućnosti na blogu možete očekivati recepte za kruh.

RECEPT:

KVAS:
(priprema se dan prije)

90 g brašna ( ja sam koristila polubijelo T-850)
120 ml mlake vode
¼ žličice instant kvasca

ZA TIJESTO:

200 g špinata
Žlica maslaca
300 ml mlake vode
60 g raženog brašna
150 g integralnog brašna
240 g brašna ( ja sam koristila polubijelo T-850)
½ žličice instant kvasca
1 žličica soli
200 g fete


Kvas ili starter priprema se dan prije. U posudi pomiješati brašno, vodu i instant kvasac pa je omotati rastezljivom folijom i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 12-16 sati.
Drugoga dana prvo špinat oprati, očistiti i nasjeckati. Na tavici rastopiti žlicu maslaca pa dodati nasjeckani špinat i pirjati na laganoj vatri dok ne uvene. Špinat istresti na kuhinjski ručnik i osušiti je od viška tekućine.
U zdjelu staviti kvas i vodu. Umiješati raženo i integralno brašno, sol i kvasac i sve dobro izmiješati. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Nakon 10 minuta stajanja tijesto istresti na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Dodati brašno i rukama mijesiti tijesto dok ne potrošite svo brašno. Ostaviti da se tijesto odmori 5 minuta.
Razvaljati tijesto u pravokutnik dimenzija 20 x 30 cm pa po njemu posipati špinat i lagano namrvljenu fetu. Ponovno sve umijesiti da se špinat i feta rasporede po tijestu. Lagano nauljiti zdjelu i u nju staviti pripremljeno tijesto, pokriti ga kuhinjskom krpom i dizati ga dva sata. Nakon dva sata oblikovati tijesto po želji. Pripremljeni hljepčićestaviti na lim obložen papirom za pečenje pa ga pokriti kuhinjskom krpom i dizati na toplom mjestu 1 sat.
Nakon dizanja kruh ukrasno zarežite nožićem i stavite ga peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 220 C 30-35 minuta.

Verzija za ispis 

23 komentara:

  1. Kako ima divnu, rusticnu koricu, pozelis da odmah odlomis komadic, cekamo nove receptice za hleb.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je korica je najbolja stvar, novi receptići uskoro.

      Izbriši
  2. Krasno izgleda. Čini mi se da bi ovaj kruh bio odličan i s koprivom.
    Veselim se novim krušnim receptima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bio bi super sa korivom ali radila sam ga prije neka tri tjedna kada još nije bilo mladih kopriva na placu.

      Izbriši
  3. predivan kruh, predivan!
    korica je i mene oborila :)
    u istom smo điru, i ja već neko vrijeme češće zamijesim nego kupim kruh.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Voljela bih da imam češće vremena umijesiti kruh ali nije loše ni ovako.

      Izbriši
  4. Zvuči fantastično! I izgleda tako! Moram da isprobam! I ja jako volim hleb i baš se radujem receptima;)

    OdgovoriIzbriši
  5. kruh ti je divan
    ja ga vrlo rijetko radim jer ga stvarno malo jedemo al ikad vidim ovakav teško da bi mu odolila

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala!
      Nama kruh u principu traje tri dana tako da ga jednom tjedno kupim a jednom umijesim.

      Izbriši
  6. Odličan. Ja pečem u pekaču ali kombiniram s različitim brašnima, sjemenkama i ostalim

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala: Imam i ja pekač ali mi je korica kruha ipak bolja kada je kruh pečen u pećnici.

      Izbriši
  7. ne smijem ni probati jer ne znam stati.... predivan kruhić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako slično i ja regiram na svježi kruh.

      Izbriši
  8. odlicno izgleda! a sto razeno brasno volim.. ovo ide na isprobavanje sigurno =)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da ti se sviđa, javi utiske kada isprobaš.

      Izbriši
  9. Jako primamljivo izgleda, moramo probati;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Kud ovaj hleb propustih! Fantastično!

    OdgovoriIzbriši