četvrtak, 18. travnja 2013.

Pivski kruh



Nastavljam sa receptima za kruh. Ja baš i nisam neki ljubitelj bijelog kruha, sa izuzetkom putar štangica, nekako mi je raženi najdraži. Onako je fino gust ima tu neku meni savršenu gustoću i jednostavno mi je najdraži kruh. Volim ga jesti sa svime a posebno mi dobro paše uz domaći pekmez. Čak i ovaj pivski kruh sam jela sa pekmezom i bila sam apsolutno oduševljena.
Jedina stvar koja mi se nije dopala na ovom kruhu je ovaj premaz na vrhu, jednostavno nema nikakvoga smisla i sljedeći puta kada ću raditi ovaj kruh premaz ću definitivno preskočiti.

ZA KVAS:

75 g raženog brašna
75 g brašna T-850
80 ml vode
prstohvat kvasca

ZA KRUH:

180  ml pive ( ja sam koristila Guinness)
80 g raženog brašna
225 g brašna T-850
1 žličica soli
1,5 žličica kvasca

ZA PREMAZ:

50 g rižinog brašna
1 žličica ulja
1 žličica šećera
65 ml pive ( ja sam koristila Guinness)
½ žličice instant kvasca

Sastojke za kvas, raženo brašno, brašno T-850, vodu i kvasac stavite u zdjelu i izmješajte.Pokrite rastezljivom folijom i ostavite smjesu da se diže 15-18 sati. Ja volim ovo napraviti navečer a mijesiti kruh sljedeći dan.
Drugi dan prvo kvas preselite u veću zdjeli. Dodajte pivu sobne temperature i sol pa sve dobro izmješajte. Počnite pomalo dodavati brašno, prvo umiješajte raženo brašno pa onda i brašno T-850. Na početku možete miješati tijesto kuhačom a kada postane prečvrsto istresite ga na radnu površinu i umijesite ga rukama. Kada tijesto bude glatko i elastično stavite ga u zdjelu koju ste prethodno lagano namastili pa ga prekrijte rastezljivom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže 1 sat.
Nakon dizana tijesto premijesite i oblikujte u željeni oblik. Stavite oblikovani kruh na lim obložen papirom za pečenje pa ga ponovno stavite na toplo mjesto da se diže još 15 minuta.
Sada pomiješajte sve sastojke za premaz: pomiješajte rižino brašno, ulje šećer, pivu i kvasac. I premaz stavite na toplo da se diže 15 minuta. Nakon 15 minuta premaz namažite na kruh  pa gotov kruščić dižite još 1 sat. Kruh pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 C 35 minuta.
Ohladite prije posluživanja.

Broj komentara: 7:

  1. Joj, fenomenalno, no meni se baš sviđa ovaj premaz. Uskoro radim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Koliko ljudi toliko ukusa, nije da mi je namaz loš samo mi nekako nema svrhu. Probaj pa vidi možda će tebi baš biti dobar.

      Izbriši
  2. Nedavno sam u sklopu FBI igrice isprobala peciva s premazom (doduše bez piva) i jako su mi se svidjela.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nije da je loš taj premaz samo mi ne paše sa ovim kruhom.

      Izbriši
  3. kruh divno izgleda i sigurno je odličan. I ja jako volim raženi kruh, no vele da je prepun otrova jer je i raž kompletno otrovana, pa ga izbjegavam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Prvi puta čujem ovo za raž, morati ću malo istražiti.

      Izbriši

  4. Se ve irresistible me encanta su cubierta muy muy rico,abrazos y abrazos

    OdgovoriIzbriši