srijeda, 27. veljače 2013.

Daring bakers-Krekeri


Domaćica izazova Daring bakers u veljači 2013 bila je Sarah sa bloga All our fingers in a pie. Za početak moram pohvaliti naziv njenog bloga, baš mi je dobar, nekako zvučan, ulazi u uho.
Sarah nas je izazvala da napravimo krekere. Već sam nekoliko puta pokušala napraviti krekere ali nisam bila zadovoljna krajnjim rezultatom. Moji idealni krekeri trebali bi imati teksturu i hrskavost Vic krekera a to još nisam uspjela postići pa sam skroz nezadovoljna isprobanim receptima.
Ovi krekeri nisu moji idealni krekeri ali nisu ni loši. Luk im daje sasvim laganu aroma koja izvrsno paše uz hrskavost samih krekera. Dodajte uz njih malo sira i dobili ste izvrsnu laganu večeru.

RECEPT:

1 srednje veliki luk
1 jaje
80 ml maslinovog ulja
2 žličice soli
280 g brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žlice sjemenki lana
1 žlica šećera
1/4 žličice mljevenog papra

Luk ogulite i operite. Narežite ga na četvrtine pa ga štapnim mikserom usitnite u pire. Pireu od luka dodajte jaje, maslinovo ulje i sol pa sve dobro izmješajte. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: prosijte brašno sa praškom za pecivo pa u prosijanu smjesu umiješajte još šećer, papar i sjemenke lana. U suhim satojcima napravite rupu pa u nju ulite smjesu sa lukom. Mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Gotovo tijesto umotajte u prozirnu, rastezljivu foliju pa stavite u hladnjak na jedan sat. 
Pećnicu zagrijte na 200 C. Pripremite dva lima za pečenje. Na radnu površinu stavite papir za pečenje izrezan na veličinu lima i lagano ga pobrašnite. Odvojite polovicu tijesta pa ga razvaljajte direktno na papiru za pečenje. Tijesto razvaljajte vrlo tanko, što je tijesto tanje to će pečeni krekeri biti hrskaviji. Narežite po želji. Ja sam rezala tijesto na male kockice koje sam razdvojila nakon pečenja. Možete i samo razvaljati tijesto pa ga nakon pečenja natrgati u krekere nepravilnih oblika. Ponovite postupak sa drugom polovicom tijesta.
Kreker pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta dok ne dobe zlatno žutu boju i postanu hrskavi. Ostavite krekere da se malo ohlade prije posluživanja,aroma luka se bolje osjeti u mlakim krekerima. 

Verzija za ispis

Broj komentara: 9:

  1. super izgledaju, ma domaći su najbolji

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Je domači su najbolji a ovi zahtjevaju stvarno minimalni trud.

      Izbriši
  2. Great job on this challenge! Your crackers look perfect. Thank you for participating in this challenge.

    OdgovoriIzbriši
  3. baš s uti krasni, volim te domaće krekere

    OdgovoriIzbriši
  4. hm, da, i ja sam dosta izbirljiva kada su krekeri u pitanju.
    ovi izgledaju fino, bilježim recept ;)

    OdgovoriIzbriši