četvrtak, 14. veljače 2013.

Fbi rukavice-Mimi s kingdom

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za siječanj i veljaču a pod istragom je Mimi s kingdom. Kod Mimi ćete pronaći krasnih recepata. Mimi je jedna od sudionica u stvaranju divnog Mezze časopisa
i stvarno ima moju svaku pohvalu.
Od svih divnih stvari na blogu ja sam odabrala sljedeće;


Znam što mislite, pa baš je mogla odabrati i nešto malo zahtjevnije od muffina. Samo kao isprika, dok sam pretraživala Mimin blog u potrazi za receptima koje bih mogla isprobati iskusila sam izuzetan pad šećera i neutaživu želju za nečim slatkim. Ovo je bio jedini recept za kojeg sam sve sastojke imala kod kuće. Muffini su gotovi za 5 minuta sa pranjem suđa, samo se još morate strpiti da se ispeku. Ja sam iskreno jedva dočekala da ih izvadim iz pećnice, toliko mi je jaka bila želja za nečim slatkim.

RECEPT:

250 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
2 žlice kakaa
175 g šećera
150 g nasjeckane čokolade sa što većim udjelom kakaa
250 ml mlijeka 
90 ml ulja
1 jaje
1 žlica arome vanilije

ZA POSIP:

malo nasjeckane čokolade

Pećnicu zagrijati na 200 C. Lim za muffine obložiti papirnatim košaricama. 
U jednoj posudi izmiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati pa u dobivenu smjesu umiješati šećer, sodu bikarbonu i nasjeckanu čokoladu. U dugoj posudi pomiješati tekuće sastojke: mlijeko, aromu vanilije i ulje. Tekuće sastojke uliti u posudu sa suhim sastojcima pa sve brzo izmiješati. Dobivenom masom puniti pripremljene kalupe za muffine do 2/3 visine kalupa. Staviti u pećnicu pa peći 20-ak minuta.

Verzija za ispis

SUTILJAŠ TORTA SA VIŠNJAMA
 

Ova torta mi je najbolja stvar koju sam odabrala sa Mimi s kingdom. Apsolutno sam oduševljena sa njom. Vrlo sam malo mijenjala originalni recept, samo sam želatinu ulila u kremu na kraju jer sam tako naučila i prihvatila sam savjet koji je Mimi dala za nadjev pa sam ga stavila direktno na podlogu od keksa.

RECEPT:
 
Za podlogu:

175 g mljevenih spekulaas keksi
100 g rastopljenog maslaca
50 g šećera
50 g sitno sjeckanih badema ili lješnjaka

Za nadjev:

300 g smrznutih višanja
1 vrećica želatine u prahu
200 g riže
800 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
2 žlice ruma
50 g škrobnog brašna (gustina)
voda po potrebi
100 g šećera + 50 g šećera

Za ukras:

250 ml slatkog vrhnja

Za podlogu prvo izmeljite kekse. Mljevenim keksima dodajte otopljeni maslac, šećer i sjeckane lješnjake ili bademe i sve dobro izmješajte.
Kalup za torte promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Na dno kalupa istresite pripremljenu smjesu keksa i utisnite je u kalup. Stavite u hladnjak. 
Zagrijte mlijeko sa 100 g šećera dok ne zakipi pa umiješajte rižu. Kuhajte uz stalno miješanje dok se riža ne skuha. Ohladite. Višnje izvadite iz zamrzivaća da se odmrznu.
Želatinu pripremite prema uputstvima na omotu.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa u njega umiješajte kuhanu rižu na mlijeku. Želatinu otopite sa dvije žlice ruma pa je umiješajte u kremu sa rižom.
Odmrznute višnje usitnite štapnim mikserom. Trebali bi imati 400 ml višanja. Ukoliko ih je manje dopunite vodom tako da dobijete 400 ml. Višnje stavite u prikladan lonac pa na umjerenoj vatri kuhajte dok ne zakipe. U međuvremenu pomiješajte gustin sa 50 g šećera i 100 ml vode. Dobivenu smjesu zakuhajte u kipuće višnje pa kuhajte dok se smjesa ne zgusne. 
Polovicu smjese višanja izlite na pripremljenu podlogu keksa. Na višnje stavite kremu sa rižom i zagladite površinu. Ostatak višanja stavite na vrh kreme, ali radite to vrlo nježno jer će tople višnje za sobom povlačiti bijelu kremu. Ja sam stavljala žlicu po žlicu višanja i nježno ih razmazala po vrhu.
Tortu stavite u hladnjak na nekoliko sati.
Prije posluživanja maknite obrub kalupa i papir pa tortu prebacite na tanjur za posluživanje. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa ga ukrasno naštrcajte po vrhu torte. 

Verzija za ispis

PITA OD GRIZA

Ova moja pita od griza nije baš ista originalu. Za početak kod nas u kući grožđica baš i nemaju prolaznu ocjenu pa sam umjesto njih koristila suhe marelice. Ova neobična boja nadjeva od griza je posljedica toga što sam zaključila da bi uz griz super išla i čokolada. Pa sam tako nasjeckala čokoladu i umiješala je u nadjev, jedino što je griz bio još mlaki pa mi je otopio čokoladu. Bez obzira na neobičnu boju pita je bila fina, jedino što ću sljedeći puta dodati malo više šećera, nekako mi je bila premalo slatka.

RECEPT:

Za tijesto:

250 g brašna
150 g maslaca
50 g šećera
1 žumanjak
1 žlica kiselog vrhnja
malo naribane korice limuna

Za nadjev:

600 ml mlijeka
80 g pšeničnog griza
žličica arome vanilije
malo naribane korice limuna
2 jaja
100 g šećera
50 g nasjeckanih suhih marelica
50 g nasjeckane čokolade

Prvo skuhajte griz. Mlijeko stavite u prikaldan lonac, dodajte aromu vanilije i postepeno u mlijeko ukuhajte sav griz uz stalno miješanje.Kuhajte 10 -15 minuta dok se griz ne zgusne. Ohladite.
Od brašna, maslaca, šećera, žumanjaka, limunove korice i kiselog vrhnja umijesite prhko tijesto. Gotovo tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Žumanjke i šećer pjenasto izradite mikserom. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U ohlađen griz dodajte pjenaste žumanjke pa sve dobro izmiksajte. Zatim umiješajte suhe marelice i čokoladu a na kraju i snijeg od bjelanjaka.
Kalup dimenzija 20 x 30 cm namastite i pobrašnite.Tijesto izvadite iz hladnjak pa ga podijelite na dva djela. Polovicu tijesta razvaljajte na dimenzije lima (20 x 30 cm) pa njime obložite dno kalupa. Na razvaljano tijesto izlijte pripremljen nadjev od griza. Razvaljajte drugu polovicu tijesta pa je stavite na nadjev. Tijesto izbodite vilicom pa ga stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 C 40 minuta. Ohladite. Prije posluživanja narežite po želji i posipajte šećerom u prahu. 

Verzija za ispis


PERECI


Pereci su izvrsni, stvarno zaslužuju sve pohvale koje o njima kruže u blogerskim krugovima. Izvrsni su za kasno poslijepodnevno druženje sa prijateljima uz neku dobru tamnu pivicu.  Ovo je jedini recept koji nisam pretvarala u grame nego sam koristila baš mjerenje na šalicu. Mjera je šalica od 240 ml.

RECEPT:

Za tijesto:
 
2 šalice mlijeka
1 vrećica suhog kvasca
6 žlica smeđeg šećera
60 g maslaca
4,5 do 5 šalica brašna
2 žličice soli

Za umakati perece:

1/3 šalice sode bikarbone
2 šalice vode

Za posip:

krupna morska sol

Za premazivanje:

10 g otopljenog maslaca

Zagrijte mlijeko da bude toplo i u njega dodajte kvasac i žličicu šećera. Ostavite da odstoji 10 -ak minuta da se kvasac aktivira.
Prebacite aktivirani kvasac u veću zdjelu i u njega dodajte ostatak šećera, omekšali maslac, 1 šalicu brašna i 2 žličice soli. Dobro pomiješajte kuhačom da se sve poveže. Postepeno dodajte ostatak   dok se ne formira kugla tijesta koja se odvaja od stranica posude. Nakon toga nastavite mijesite još otprilike 5 minuta dok ne dobijete elastično tijesto. Pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite ga na toplom mjestu da se udvostruči, otprilike 1 sat. Kad se tijesto diglo uključite pećnicu n a180 c. Obložite dva velika pleha papirom za pečenje. 
Dignuto tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i blago ga pritisnite. Podijelite ga na 24 komadića ( ja sam radila manje perece, Mimi dijeli tijesto na 12 dijelova).Svaki komadić tijesta razvaljajte u traku dugu otprilike 25 cm. Dok radite sa jednim komadićem tijesta ostale prekrijte folijom ili krpom da se ne suše.
U plitkoj posudi pomiješajte sodu bikarbonu i vruću vodu. Svaku traku tijesta uronite u dobivenu smjesu i ostavite je unutra 10-ak sekundi. Zatim je prebacite na pripremljeni lim pa od nje oblikujte perec. Nastavite tako dok ne potrošite svo tijesto. Perece posipajte krupnom morskom solju i pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. dok ne dobiju lijepu boju. Otopljenim maslacem premažite još vruće perece.

Verzija za ispis


Broj komentara: 8:

  1. Draga Petra, puno hvala sto si isprobala sve ove recepte! Bas, bas mi je drago da su ti se dopali. Posebno me veseli sto si pravila i ovu torticu koju i ja puno volim. Jako lepo izgleda! U stvari, sve izgleda divno!!!!
    Hvala jos jednom...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, puno mi znaće tvoje pohvala. Torta je čisto savršenstvo, hvala.

      Izbriši
  2. pa, ti si bila pravo vrijedna. izvrstan izbor i prezentacija

    OdgovoriIzbriši
  3. Prava si vrjednica, odlične si recepte izabrala, a i izvedba je super.

    OdgovoriIzbriši
  4. Stvarno si se potrudila, sve je prekrasno, a torta mi je najviše zapela za oko. :)

    OdgovoriIzbriši