srijeda, 2. siječnja 2013.

KuVarijacije-Spiralni mramorni kruh


KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Osnovna ideja igre je da sudionici pripremaju isto jelo a zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istoga dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoćenu pripremi recepta.
U prosincu smo radili Tortelinin spiralni mramorni kruh.
Moram priznati da i je u početku recept djelovao pomalo kompliciran ali sada nakon što sam ga isprobala moram konstatirati da uopće nije.
Jedini problem koji sam imala prilikom izrade je taj što sam nadjevom poprilično isprljala radnu površinu. Ali to je samo moja pogreška jer sam nakon što sam nadjevom premazala tijesto odmah krenula u postupak daljnje izrade. Možda bi bilo bolje da sam ostavila nadjev da se malo ohladi nakon što sam ga premazala po tijestu, mislim da bi manje curio van. Isto tako Tortelina navodi da je spiralice potrebno peći 15-ak minuta, moja pećnica očito malo slabo grije jer je mojim spiralicama bilo potrebno nekih 25 minuta tako da to vrijeme navodim u receptu.
Ovaj recept bih stvarno preporučila svima, možda sam priprema traje nešto dulje ali kruh je izrazito ukusan i dekorativan. I još vam taman ostanu dva bjelanjka za napraviti amarette.

RECEPT:

ZA TIJESTO:

600 g brašna
75 g šećera
1 žličica brašna
1 suhi kvasac
2 žumanjka
350 ml mlijeka
50 g maslaca

ZA NADJEV:

100 g čokolade
3 žlice nutelle

ZA PREMAZ:

marmelada po želji ( ja sam koristila marmeladu od marelice)

U prikladnu posudu prosijati brašno pa dodati sol, suhi kvasac i maslac narezan na male komadiće. Žumanjke i mlijeko izmiješati pa dodati u pripremljenu smjesu sa brašnom. Umijesiti meko tijesto. Tijesto prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Dignuto tijesto istresti na radnu površinu posipanu brašnom , premijesiti i valjkom razvaljati u pravokutnik. 
Na pari rastopiti čokoladu, dodati nutellu i sve dobro izmiješati. Premazati razvučeno tijesto, a zatim preklopiti desnu stranu tijesta do polovice a preko nje preklopiti i lijevu stranu tako da nadjev ostane u sredini.
Nastaviti preklapanje, savinuti donju stranu tijesta do polovine a nakon toga i gornju stranu tako da dobijete maleni pravokutnik.
Okrenuti tijesto tako da spojeni dijelovi leže na radnoj površini, a zatim valjkom tijesto istanjiti na debljinu od otprilike 1 cm. Dobiveno tijesto nožem izrezati na trakice.
Uzimati jednu po jednu trakicu i okredati krajeve u suprotnom smjeru ( veli Totrtelina kao da cijedite mokru garderobu) oblikujući spiralice. Dobivene spiralice slagati u veliki lim obložen papirom za pečenje. Spiralice staviti na toplo mjesto da se još malo dignu dok se pećnica zagrijava.
Zagrijati pećnicu na 180 C.Kad je pećnica zagrijana staviti peći spiralice. Spiralice peći dok površina blago ne porumeni jer donji dio tijesta porumeni za nijansu više, meni je trebalo 25 minuta. Ostaviti pečeno tijesto da se ohladi u limu 10-ak minuta a zatim ga lagano okrenuti na drugu stranu. Znači na papiru na kome su se pekle spiralice treba ležati gornji dio, a ispred vas se nalazi dno pečenih spiralica.
Premažite donji dio tijesta (onaj koji je sada na vrhu) marmeladom po ukusu. Obilno premažite tijesto marmeladom jer će ona u ovom slučaju poslužiti kao ljepilo. Pomoću papira za pečenje umatajte tijesto u roladu. Pazite da se spirale dodiruju, nije bitno ako poneka i pukne samo je pridržite rukama i spojite sa ostatkom kruha. Kruh maknite sa papira i čvrsto ga umotajte prozirnom rastezljivom folijom i ostavite ga da se ohladi. Pazite da vam rolada stoji na onom djelu gdje spirale završavaju kako bi dobili lijepi oblik kruha. Prije posluživanja kruh narežite na šnite.

Verzija za ispis



Broj komentara: 19:

  1. Izgleda jako zanimljivo, bas cu ga jedanput isprobati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj, stvarno je dobar. Mene podsjeća na palačinke sa nutellom samo kaj puno zanimljivije izgleda.

      Izbriši
  2. Amarette pamtim i pravim ih sa spiralnim vec sledeci put... mogu li liker da zamenim aromom badema?

    A hlebic ti je perfektan, jedan od najlepsih koje sam videla i najslicniji originalnoj verziji koju sam ja kopirala :) Posebno mi se svidja sto je tako savrseno okrugao sa svih strana, meni se obicno malo ulegne na tom delu koji lezi na stolu... kako si ti izbegla "ulegnuce"?

    Puno te pozdravljam i sve najbolje u Novoj :)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Naravno da možeš zamijeniti liker sa aromom badema.
    Nemam pojima kako sam izbjegla, ja sam samo krvnički umotala kruh u prozirnu foliju i ostavila da se ohladi.
    Sve najbolje i tebi u novoj!

    OdgovoriIzbriši
  4. savršen. Može ako se stavi u kutiju ... dobra ideja.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako je divno zamotan, u tvojoj izvedbi mi se najvise svidja, moracu sledeci put da ga vise stegnem, meni su se malko razisli stapici!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ja sam ga baš krvnički omotala, onako da mu zaustavim cirkulaciju ;)

      Izbriši
  6. Prekrasna je! pridruziti cu vam se svima i probati ju napraviti!
    Sretna Nova Godina :)

    OdgovoriIzbriši
  7. vau. Prekrasno, ali odlučila sam ništa od slatkog do daljnjeg. Kile me totalno pritisle.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! I mene su pritisle kile ali jednostava ne mogu odoljeti.

      Izbriši
  8. Tvoja verzija je savršeno okrugla i jako dobro stisnuta, pravi mramorni kruh! Odlično izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  9. Od svih koje sam videla u ovoj rundi, tvoj daleko najbolje izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš ti je dobar, izgleda kao tlačenica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tak je i meni izgledao ali mi se malo činilo kao kriva asocijacija, hvala.

      Izbriši