nedjelja, 20. siječnja 2013.

Dulche de leche ili kuhinjska katastrofa


Već se neko vrijeme u blogerskim vodama priča o dulche de leche a ja nikako da se odlučim napraviti ga. Otprilike takav nekakav odnos imam i sa macaronsima ali o njima ćemo neki drugi puta.
Dakle dulche de leche iliti moja kuhinjska katastrofa. Primila sam se i ja izrade tog famoznog dulche-a . Guglala sam recepte danima, proučavala i dvoumila se koji recept odabrati. Na kraju je odabir pao na recept sa bloga  Da mi je nešto slatko jer ne Anamarijini recepti nikada nisu iznevjerili.
Tako sam ja u utorak navečer nakon svih dnevnih obaveza krenula kuhati dulche de leche. Naoružana strpljenjem jer se jako dugo kuha čak sam pripremila i knjigu, kao ja ću miješati dulche dok se kuha i uz put čitati. I sve je to bio ok, jedino što se u tom mom loncu ništa značajno nije događalo. Istina smjesa je potamnila ali nikako da se zgusne. Počela sam sa kuhanjem negdje oko sedam sati računajući da ću do 10 biti gotova i još prije spavanja nešto i pogledati na telki. Ali vraga, moj dulche de leche se do deset sati nije nešto značajno zgusnuo. Zaključila sam da sam očito kuhala na prelaganoj vatri pa sam odlučila pojačati vatru. I tako ja pojačam vatru, u jednoj ruci družim kuhaču  a u drugoj knjigu. Dok sam ja bila okupirana događajima u knjizi dulche de leche mi je pobjegao iz lonca. Ali ni to nije sve, kako ja kuham na staklokeramičoj ploči dulche de leche se razlilo po cijeloj ploči i naravno zapeklo. Znate li kako izgleda dulche de leche koje se prolije po kipućoj ploči? 
Ne znate? Mada i bolje da ne znate i to nikada ne iskusite sami na svojoj koži. Izgleda kao čađa; crna, spaljena, masna.
I što sada, a ništa spužvica i ribaj da očistiš nered koji sam sama napravila. Pretpostavljate da od televizije nije bilo ništa a kuhinja je mirisala kao nakon omanjeg požara.
Kuhala sam dulche de leche još nekih pola sata sada da jačoj vatri i da nešto se malo ugustilo ali ne puno. U tom trenutku sam imala dvije opcije, ili baciti sve u odvod ili ga staviti u hladnjak nadajući se da će se hlađenjem dodatno zgusnuti. Ulila sam taj famozni dulche de leche u staklenku i čekala jutro. Da se nešto jako zgusnulo hlađenjem, pa baš i nije da je fino e to je. Jedina stvar koja me muči je ta fama oko dulche de lechea kada je okusom vrlo sličan ako ne i identičan karamel umaku ?!

RECEPT:

1 l punomasnog mlijeka
40 g maslaca
300 g šećera
žličica ekstrakta vanilije
pola žličice sode bikarbone 
prstohvat soli

Mlijeko stavite u lonac i pustite ga da provrije pa mu dodajte ostale sastojke. Smanjite vatru i ostavite da se kuha otprilike 2 sata uz povremeno mješanje. Kada se smjesa počne zgušnjavati, počnite neprestano mješati. Smjesu maknite sa vatre kada dobije željenu gustoću. Vodite računa da će se duche de leche hlađenjem još dodatno zgusnuti. Gotovu smjesu ulite u staklenku i ostavite je da se potpuno ohladi prije nego li ga stavite u hladnjak. 

Verzija za ispis 

22 komentara:

  1. pravi se od slatkog kondenzovanog mleka kojeg nema kod nas i peče se u rerni. Drugačije i nemoj pokušavati . Ja sam napravila karamel krem i tortu.Disharmonična je torta - ne slažu se ukusi . Šta znam ... oduševljenje mojih ukućana izgleda drugačije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, vidjela sam i takav recept ali kod nas kondenziranog mlijeka nema ni za lijek. Morati ću sljedeći puta kada ću ići nekuda van donjeti doma kondenzirano mlijeko pa isprobati tako napraviti duche de leche.

      Izbriši
  2. I ja sam htjela predloziti kondenzovano mlijeko. Mozda ga ima u nekim njemackim lancima i slicno. Ja nisam sama kuhala, ali znam da se moze.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas nema za kupiti kondenzirano mlijeko, tako da za sada ništa.

      Izbriši
  3. Uh, prvi put kada sam ga pravila za baneffe pitu kuvala sam na šporetu i nepresano mešala. Baš sam se namučila. Nije mi kipelo ali je jako dugo trajalo. Sada ga kuvam u mikrotalasnoj i super je. http://mypansandpots.blogspot.com/2012/02/dulce-de-leche.html#axzz2IK3QCTGv
    Prošle sedmice sam ga pravila od pola litra mleka i skuvalo se za sat vremena. Dobila sam malu teglicu DLL, mislim 200-300 gr. Naravno treba dovoljno duboka vatrostana posuda sa poklopcem da ne dodje do havarije. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš šteta, ali nema veze, glavno da si probala i da je to što je ostalo finog okusa :) Možda se ipak vremenski više isplati napraviti nekakav karamel umak ili kremu... ja sam za sada probala dvije karamel kreme, druga će uskoro na blog, kuha se nekih sat vremena i jako jako je fina i gusta :) Inače je recept iz jedne knjige (Čokolada za svaki dan - naklada Znanje).

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja se mogu pohvaliti da nisam imala problema pri izradi gornjega, jer ga jos nisam radila ;-)...Fotke izvrsne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za kompliment za fotke. Super si se pohvalila ;), baš si me nasmijala.

      Izbriši
  6. Bravo Jasna:)), ni ja. Nekako odmah ad actiram sve što je jako popularno, a k tome traži sate i sate kuhanja. Niej vrijedno. Sigurna sam, k tome, da ovoga vani ima za kupiti gotovog. Kada bih bila neki uvaženi i poznati slastičar, onda bih se sigurno potrudila, ali ovako, previše truda za .... nešto. U svakom slućaju, divim ti se na strpljenju:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, mene ne krasi strpljenje ali me zato tjera znatiželja :)

      Izbriši
  7. Ja sam ga pravila puno puta i to baš po receptu po kom i ti. Čak ga nisam ni mešala sve vreme, već tek pri kraju. Nisam imala problema, ali treba baš puno vremena. Na umerenoj temperaturi.
    Nadam se da ćeš imati više sreće drugi put. U stvari, sigurna sam da hoćeš.

    OdgovoriIzbriši
  8. Moram priznati da ni ja nisam dosad pravila dulche de leche (kao ni macarons:), mada me kopka da jednom prilikom isporobam jer ovde isto nema kondezovano mleka za kupiti. Pretpostavljam da mu je ukus slican karamel filu (kao za karamel pitu), pa bi to mozda mogla biti brza zamena.:)) p.s. poslednja fotka mi je bas super, mozda bi mogla da ih malkice uvecas za blog, bile bi bas pun pogodak.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, i mene zbunjuje cijela ta frka oko dulche de lechea kad je tako sličan karamel umaku.
      Hvala za komplimentu za fotke ali namjerno su umjerene veličine jer mi nema gorega kad otvoreim neki blog a fotka nikako da se učita.

      Izbriši
  9. Uf, fakat ne kužim kak su stvari pošle u krivom smjeru.
    Radila sam dulce 100 puta (ovo je pretjerivanje naravno) po Masliniknom receptu, a taj je gotovo identičan ovome, i svaki put je ispao super.
    Ni ja ga ne miješam stalno, malo ga u početku više pazim da ne pokipi i na kraja kad se zgusne miješam neprestano, ali u međuvremenu zaboravim na njega.
    Ove priče s kondeziranim mlijekom su glupost, ono može eventualno ubrzati proces, ali da je nužno, naprosto nije istina.
    Ovo na fotografijama izgleda izvrsno i da nisi napisla ja ne bi ni skužila da si imala problema s njim. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nije da su baš problemi nekako sam zamišljala da će finalni proizvod biti gušći. Mislim da je mi je greška u jačini ili točnije slabini vatre.Od snage od 1 do 9 staklokeramičke ploće ja sam kuhala na 2 možda bi 4 ipak bilo bolje.

      Izbriši
  10. Pravila sam ga par puta i nisam imala problema sa zgušnjavanjem ali mi nikad nije bio gladak, nego nekakve mrvičaste strukture. Odustala sam samo zbog toga što ga uglavnom ja sam pojedem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moj nije bio mrvičast, baš je bio lijep glatki. A ovo sve sama pojedem je i kod mene.

      Izbriši
  11. Znaš šta je meni rekao drugar koji obožava dulce di leche, kada sam mu dala da proba karamel? "UUuuu kako si dobra napravila Dulce!!!!!":) Tako da sve te razumem šta si htela reći:) A tek su makaronsi druga priča...Tu se nikako ne pronalazim:)
    Hvala ti što si podelila ovu priču, skoro da sam bila na korak do pravljenja ali ti sati mešanja stvarno nisu za mene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dakle ako si ljubitelju dulchea uvalila karamel umak onda dižem ruke od svake daljnje izrade dulche de lechea. Volim kad sam u pravu :) kaj se kuži?!

      Izbriši