ponedjeljak, 24. rujna 2012.

Torta od šljiva i naranči i pomoć

Trebam pomoć. Ne znam dali se sjećate ali u mojem krugu prijatelja ne kupuju se rođendanski pokloni nego se skupljaju "donacije" pa onda slavljenik od svih prikupljenih donacija kupi sebi neki poklon, nešto što si već neko vrijeme želi ali jednostavno nikada nažalost nije baš najbolja financijska prilika pa mu taj predmet želje nije dostupan. Kako mi se bliži rođendan ja sam ove godine odlučila investirati donacije u fotografski stativ.
Ovdje sada uskačete vi i pomoć iz naslova. Ne, ne morate donirati lovu nego mi treba preporuka za stativ. Ja sam počela nešto istraživati po internetu ali ima cijela jedna šuma stativa i totalno sam se pogubila u svemu tome. Trebaju mi vaše preporuke i savjeti na što pripaziti prilikom kupnje istog. Puno vam hvala unaprijed.
Sada još recept: recept sam vidjela kod Ane Ugarković u vrijeme dok je još imala emisiju svakodnevno na tv. Prije neki dan mi je papirić sa receptom ispao iz kuharice dok sam tražila nešto sasvim drugo. Imala sam malo problema sa detektiranjem mojeg šrakopisa, mislim da i sami znate na što liči recept koji ste zapisali gledajući pripremu neke hrane na tv-u. Jedina zamjerka ovoj torti je ta što je izrazito slatka, tako da ću sljedeći puta zasigurno smanjiti količinu šećera. Recept u nastavku sadrži punu količinu šećera pa ako niste baš ljubitelji izrazito slatkih kolača smanjite mu količinu.

RECEPT:

500 g  šljiva
1 naranča
50 g šećera
1 štapić vanilije
150g maslaca
150 g šećera
2 jaja
85 g brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g oguljenih i mljevenih badema

Za posip:

1 naranča
30 g maslaca
25 g smeđeg šećera
50 g badema u listićima

Pećnicu zagrijati na 180 C. Šljive prerezati na polovice i izvaditi im koštice pa ih staviti u vatrostalnu posudu sa 50 g šećera, naribanom koricom i iscijeđenim sokom naranče. Dodajte još srž mahune vanilije pa sve dobro pomiješajte i stavite peći u pećnicu 20 minuta. Pečene šljive ostavite da se ohlade.
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Miksajte maslac sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješajte jedno po jedno jaje. Prosijati brašno sa praškom za pecivo. U smjesu jaja umiješati smjesu brašna i mljevene bademe. Uliti smjesu u kalup i na nju rasporediti šljive zajedno sa sokom koji su pustile za vrijeme pečenja. Peći u pećnici 30 minuta. 
Za posip rastopiti maslac na laganoj vatri pa u njega umiješati šećer, bademe u listićima i naribanu koricu limuna. Nakon 30 minuta pečenja na tijesto sa šljivama posipati pripremljeni posip pa sve zajedno vratiti u pećnicu kojoj ste temperaturu smanjili na 160 C. Pecite tortu još 20 minuta. Poslužite mlako.

Verzija za ispis

Broj komentara: 26:

  1. Ja sam kupila Hama stativ, ali nisam baš neki stručnjak, pa time nisam ni pozvana da dajem neku žešću preporuku. Funkcioniše, stoji na mestu i to mi je valjda dovoljno. A osnovni kriterijum je bio cena, jer je koštao nekih 20-ak evra. Nadam se da sam ti makar malo pomogla....

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh kako sam sada gladna! Jako fino izgleda.. a ova pomoć će doći od nekog drugog, ja se u to ne razumijem :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična ideja s donacijom, ali od mene nikakve pomoći: snimam najobičnijim i srednje jadnim aparatom kojemu polako odlazi okidč (onaj gumbić), a o nečemu tako naprednome kao stativ ni ne razmišljam:))
    Što se recepta tiče, kolač izgleda odlično iako mi se i na sami spomen dotične individue koja je (znamo jako dobro) dobila "kulinarsku" emisiju kosa diže na glavi. Volim one koji zaista znaju očemu pričaju i koji su za to školovani. Ovako, mislim da bismo ti i ja imale bolju emisiju, baš kao i većina naših kolegica-blogerica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Već sam čula par loših komentara o Dotičnoj, nisam upućena pa ne želim komentirati. Ali mislim da bi bila super ideja da nam daju tv emisuju, uh kako bi se dobro zabavile.

      Izbriši
  4. Jako mi se sviđa kako izgleda iz presjeka. I sama sam voljela gledati Anu Ugarković na tv-u ali kad su bile one emisije od bar pola sata. Žao mi je što se više ne prikazuje. O stativima ne znam ništa baš pa ti na žalost ne mogu pomoći :(. Ali moram pohvaliti vašu rođendansku ideju, bar svatko dobije nešto što jako želi a ne svake godine jedno te isto :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na pohvalama za rođendansku ideju, i ja sam voljele gledati Anu Ugarković. Doslovce sam trčala doma da stignem na emisiju.

      Izbriši
  5. Bilo koji stativ iz dućana s profesionalnom foto opremom (a ne mora biti preskup) preporučam. Recept izgleda odlično, i ja bih smanjila šećer...

    OdgovoriIzbriši
  6. Iso što kaže i Ljubica, s tim da bi pripazila da stativ ima mogučnost da kad se na njega montira aparat možeš napraviti fotku pod pravim kutem kad je recimo tanjur va podu, drugim riječima, odozgora prema tanjuru. I nebi loše došli ni mali kotačići na nogama.
    Tortica super.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pomoći ti na žalost ne mogu, jer nemam stativ. Ovo s donacijama je super ideja. Što se torte tiče, imam ju i ja negdje zapisanu na papiru, ali evo pala je prašina na taj papirić, nisam je se ni sjetila. Mogu misliti kako je primamljivo mirisala i bila ukusna, bez obzira na višak šećera.

    OdgovoriIzbriši
  8. joj, nažalost, nemam ni ja stativ, a torta izgleda odlično u presjeku, ne sumljam da je jako fina. imaš nagradu na mom blogu.

    OdgovoriIzbriši
  9. stativ nemam pa ti nisma od pomoći, torta mi se sviđa

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasna torta i sigurno je jako ukusna.

    OdgovoriIzbriši
  11. ni ja nemam stativ pa nisam od koristi ali slažem se s ovim što su ti napisale ljubica i dunja, pa bi ti i ja preporučila isto
    tortica mi se dopada, izgleda ukusno

    OdgovoriIzbriši
  12. Prakticna ideja za rodendan :) Ako ne prodem ovdje u pravi trenutak, zelim ti sve najbolje i da ti se ispuni zelja: da nades dobar stativ! (nazalost, necu biti od pomoci sto se tice savjetovanja, ali razumijem konfuziju u kojoj si se nasla kad si pocela traziti.)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na lijepim željama i dobro si pogodila baš sam u konfuziji.

      Izbriši
  13. Nemam pametan savet za stativ:) Imam ga, ali retko koristim jer je podloga gde fotografišem grbava pa nikad ne mogu da namestim da mi lepo stoji.
    Al kolač mi je divan, jako mi se sviđa kombinacija! Mogu misliti kako miriše dok se peče:):):)

    OdgovoriIzbriši
  14. DOBAR DAN NARODE MOJI HRVATSKI MOJ UPIT KAKO DOBITI KREDIT ZA KUPNJU KUĆE OD NEKRETNINA I GENIC KREDITA POZOVITE, ZVAO SAM DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, DANAS SAM JAKO SRETAN I BOG BLAGOSLOVIO JOSE DAVIDSON ALBERT davidsonalbertloan@gmail.com

    Moje ime je Marijana, ja sam iz HRVATSKE, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku, da kupim kuću koju imam, bilo je hrpa prijevara koje su me natjerale da im vjerujem i na kraju dana, uzeli su mi novac bez davanja zauzvrat, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikada nisam želio imati ništa s tvrtkama za online zajmove, pa sam otišao posuditi novac od prijatelja, rekao sam sve što se dogodilo i rekla je da mi može pomoći da zna kreditnu tvrtku koja mi može pomoći s bilo kojim iznosom kredita koji mi treba uz vrlo nisku kamatu od 2%, da je upravo dobila kredit od njih, uputila me kako podnesite zahtjev za zajam baš kao što mi je rekla, aplicirao sam kod njih na e-poštu: (davidsonalbertloan@gmail.com), nikad nisam vjerovao, ali sam pokušao i na moje najveće iznenađenje dobio sam zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerujte, ponovno sam sretan i bogat i zahvaljujem Bogu što takve tvrtke za zajmove poput ove još uvijek postoje na ovim prijevarama posvuda, molim vas da savjetujete svima koji trebaju posuditi zajam putem e-pošte (davidsonalbertloan@gmail.com) nikad te ne iznevjeri i tvoj život će se promijeniti kao i moj. Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY za vaš kredit, jer sam uspješno dobio svoj kredit od ove tvrtke bez ikakvog stresa. Posjetite njihovu e-poštu. (davidsonalbertloan@gmail.com)

    OdgovoriIzbriši