petak, 14. rujna 2012.

Brzi kolač sa breskvama i borovnicama

Baš me iznenadila ova promjena vremena. Mislim, nije da me baš iznenadila pratim ja vijesti i prognozu nije da živim u špilji. Bez obzira na sva upozorenja prognostičara ipak nisam očekivala tako drastičan pad temperature pa baš preko noći. Gotovo je pokazivanjem teško stečene ljetne boje i nošenjem laganih haljinica.Treba iz japanka uskočiti u čarape i cipele. Tako sam i ja jučer ujutro obula čarape i cipele. Ajme muke, imala sam osjećaj kao da sam obula pancerice. Znate onu glupu foru svih skijaša: koji je najbolji dio skijanja? Trenutak kada izuješ pancerice.
Moj prijedlog svima vama koji ste kao i ja nostalgični za ljetom koje usprkos najavama 
vanprosječno toplog rujna ipak lagano uzmiče pred jeseni, smiksajte si ovaj kolačić dok gledate kišu koja udara po prozoru. Na placu još ima i breskva i borovnica pa iskoristite ove zadnje trzaje ovog sada već prošlog ljeta .
Recept  sam pronašla ovdje i nasam ga ništa mijenjala samo sam količine namirnica pretvorila u nama pristupačniji metrički sustav.

RECEPT:

160 g brašna
115 g kukuruznog brašna
80 g šećera
2 žličice pecilnog praška
prstohvat soli
1 jaje
120 g ricotte
170 ml mlijeka
3 breskve, oguljene i narezane na kockice
mjerica borovnica
1 žlica smeđeg šećera
sladoled od vanilije za posluživanje

Zagrijte pećnicu na 200 C. Okrugli kalup za pite premažite maslacem i posipajte brašnom. 
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke; brašno, kukuruzno brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli pjenjačom izmješajte jaje, ricottu i mlijeko. Smjesu jaja i ricotte izlite u pomiješane suhe sastojke  pa sve dobro izmiješajte. Tijesto izlijte u pripremljeni kalup pa poravnajte površinu. Po tijestu posložite breskve i borovnice. Po vrhu još posipajte smeđi šećer pa kolač stavite u pećnicu. Pecite 30-35 minuta dok rubovi ne dobiju lijepu boju. Ostavite kolač da se malo prohladi pa poslužite sa sladoledom od vanilije.

Verzija za ispis 



Broj komentara: 10:

  1. Baš danas hodam u tenisicama i mislim se kako me stišću sa svih strana. Naučilo se stopalo na otvorenu obuću tijekom ovih mjeseci i sad se mora pomiriti sa zatvorenom obućom. Bila sam uvjerena kako će i ove godine biti toplo kao i prošle sve do kraja listopada, ali nakon ove bure i zahlađenja mi se čini da možda dalje nastavljamo u jesenskom štihu.
    Obožavam borovnice, a čim je u tijestu ricotta, znam da je ovaj kolač prava delicija!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači nisam jedina, uh odmah mi je lakše.

      Izbriši
  2. Izgleda savršeno... sad bih rado barem jednu fetu pojela :) Ma već sutra ili prekosutra će sunce zagrijati ponovno, ovdje uz obalu će biti po 25 stupnjeva i kupanje će biti ljepše nego cijelo ljeto :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan kolac, a vrijeme je isto izgleda svuda :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivan kolač,baš mi ima miris ljeta i topline dobro dođe u ove prohladne kišne dane..divno:)

    OdgovoriIzbriši