ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Sambal oelek



Nastavljam sa postovima o zimnici, jer mi je to trenutna glavna preokupacija u kuhinji. Ne znam koliko vas je upoznato sa sambal oelekom i u kojoj količini ga koristite u vlastitim kuhinjama. Kod nad doma u ovom trenutku to je jedan od omiljenih sastojaka. Ja sam razvila neku vrstu "poremećaja" i u zadnjih godinu dana niti jedno jelo nje mi dovoljno ljuto, nekakvu natruhu ljutine osjetim jedino kada je u jelu sambal oelek. 
Sambal oelek je neka vrsta umaka koji je izrazito popularan u Indoneziji, Maleziji, Singapuru i Filipinima. Najčešće se koristi pri kuhanju, znači potrebno ga je termički obraditi prije upotrebe. U Indoneziji razlikuju 300-tinjak različitih vrsta sambala, od blagih pa do posebno ljutih sa različitom kombinacijom sastojaka. Kod nas ga možete kupiti u svakom boljem supermarketu ali zaista ga nije komplicirano napraviti kod kuće.
Neko vrijeme sam istraživala internetom u potrazi za receptom za sambal i na kraju sam odabrala ovaj koji mi je bio baza i kojeg sam samo prilagodila vlastitom ukusu.
Ja sam koristila habanero papričice ali mislim da bi se mogli upotrijebiti bilo koja vrsta ljutih papričica ili feferoni. Nećete vjerovati ali habanero papričice sam kupila na placu u Samoboru. Ne mogu vam opisati moje oduševljenje kada sam ih vidjela, a gospođa kod koje sam ih kupila je bila oduševljena skoro kao i ja što netko zna što su to habanero papričice. Njen sin kupio je sjeme preko e-baya uz objašnjenje da će netko sigurno kupiti te papričice jer postoje različite vrste ljutine a  ova iz habanera je posebno dobra. 

RECEPT:

20 habanero papričica
9 crvenih rog paprika
1 cm oguljenog i naribanog đumbira
9 žlica jabučnog octa
6 žlica smeđeg šećera
glavica češnjaka
sok 1 limete 
žlica krupne morske soli

Paprike operite pa ih ispecite. Pečenje paprike dobro zatvorite u najlonsku vrećice da se zapare kako bi ih lakše ogulite. Paprike ogulite i očistite od sjemenki. Paprike usitnite u  multipraktiku pa ih stavite u lonac u kojem ćete kuhati sambal. Papričice operite pa im odrežite peteljke. Polovici papričica odstranite i sjemenke. Budite vrlo oprezni prilikom rada sa papričicama i obavezno koristite gumene rukavice. Češnjak ogulite. Papričice i češnjak također ubacite u multipaprik te ih sameljite. Dodajte smjesu češnjaka i papričica pečenim paprikama pa umiješajte još i jabučni ocat i naribani đumbir. Dobro promiješajte pa stavite kuhati na vatru srednje jačine dok ne zakipi. Smanjite vatru pa umiješajte šećer, sol i sok limete. Kuhajte na laganoj vatri još 10 minuta. Gotov sambal ulijevajte u sterilizirane staklenke pa ih odmah zatvorite.
Na dno velikog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju stavite staklenke napunjene sambalom. Prelite sa dovoljno vode da staklenke budu sasvim uronjene u vodu. Stavite kuhati pa kada voda zakipi smanjite vatru i kuhajte sve još 30 minuta. Ugasite vatru i ostavite napunjene staklenke da se ohlade u vodi.
Samal će vam se možda u početku činiti blag ali stajanjem dobiva na žestini.

Verzija za ispis

Broj komentara: 16:

  1. Zanimljiv post. Super ideja za zimnicu. Ja bih definitvno smanjila ljutinu ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja bih je još i pojačala! Definitivno imam neki poremečaj u okusu!

      Izbriši
  2. Divno izgledaju teglice. Sambal oelek sam probala kupovni i nekeko mi je bi preslan i prejak, ali nisam razmisljala da se moze i napraviti. Odlican post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kupovni je intenzivno slan i baš zato sam krenula u potragu za receptom.

      Izbriši
  3. Ovo je jako interesantno i baš si me zaintrigirala receptom. Za zimnicu sam uvijek spremna :), a ovakav umak se vjerujem odlično kombinira posebno uz mesna jela. Nabavim li potrebne papričice sigurno ga isprobavam !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurna sam da bi se dalo napraviti i sa ljutim feferonima.

      Izbriši
  4. Zbilja zvuči super,to bi mome dragome bilo potpuno po ukusu,on je ljubitelj ovakvih pikantnih umaka:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam prezadovoljna ovim domaćim sambalom probaj, nećeš požaliti.

      Izbriši
  5. Nisam nikad cula za sambal oelek. Mojima kuci bi se dopalo, ali ja nikako ne volim ljuto...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako je brzo gotovo pa se umili svojima pa im napravi.

      Izbriši
  6. Prvi put čujem za ovo ali zvuči zanimljivo iako ne volim preljuto..

    OdgovoriIzbriši
  7. nisam nikada ovo radila, ali jako mi se sviđa. općenito baš volim koncept zimnice :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj, jednom kada se navučeš na sambal nećeš moći bez njega.

      Izbriši
  8. Kupila sam bočicu i bila oduševljena, i naravno za čas potrošila. Hvala ti na receptu.

    OdgovoriIzbriši
  9. i ja sam sva u zimnici, i slatkoj i kiseloj i ljutoj hahaha
    zapravo, mislim da sam odradila za ovu sezonu.
    nisam ovaj umak nikada pravila i baš mi je drago da si nam podijelila recept.
    papričice ću ovih dana malo pažljivije potražiti ako ništa, soknem do samobora :lol

    OdgovoriIzbriši