petak, 21. rujna 2012.

Ajme, koliko nas je! Rajčice


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema igre u rujnu su rajčice a domaćica je Tamara sa bloga What s for dessert?. Moja prijava je ovaj džem od rajčice. Radila sam ga po Monikinom receptu uz minimalne izmjene. Skoro sam zaboravila da sam željela isprobati ovaj džem ali me članak u Dobroj hrani podsjetio. Džem je super, ja ga jedem direktno iz hladnjaka bez ičega, onako na žlice kao što "normalni" ljudi jedu nutellu.

RECEPT:

1,5 kg rajčica, sitno nasjeckanih
5 ljutika, sitno nasjeckanih
1 glavica češnjaka, očišćena i sitno nasjeckana
300 g smeđeg šećera
1 cm sviježe naribanog đumbira
2 crvene chilli papričice sitno nasjeckane
1 štapić cimeta
1/4 žličice mljevenog kumina
prstohvat mljevenih klinčića
sok 3 limete
1,5 žlica soli
4 žlice aceta balsamica 

U veliki lonac stavite nasjeckane rajčice, ljutiku, češnjak i chilli. Dodajte naribani đumbir, smeđi šećer, štapić cimeta, kumin, klinčiće, limetin sok i sol. Sve dobro izmiješajte pa stavite na vatru da se kuha. Kuhajte na jakoj vatri dok smjesa ne zakipi pa onda smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok se džem ne zgusne. Meni je trebalo dva sata. 
Na samom kraju kuhanja dodajte aceto balsamico. Kušajte džem i dodajte još soli ako je potrebno. Vrući džem ulijevajte u sterilizirane staklenke i odmah ih zatvorite.
Na dno velikog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju stavite staklenke napunjene džemom. Prelite sa dovoljno vode da staklenke budu sasvim uronjene u vodu. Stavite kuhati pa kada voda zakipi smanjite vatru i kuhajte sve još 30 minuta. Ugasite vatru i ostavite napunjene staklenke da se ohlade u vodi.
Čuvajte džem na hladnom i tamnom mjestu a nakon otvaranja staklenke držite u hladnjaku.
Džem od rajčica možete koristiti kao namaz na kruhu, kao umak uz meso ili u sendvičima ili hamburgerima. Izvrsno se slaže sa jakim i izrazito slanim okusima poput pršuta i pljesnivih sireva. 
Zadnje za što smo ga upotrijebili je ljuti picek: piceka nasoliti pa premazati mješavinom 4 žlice džema od rajčica i 2 žlice sambal oeleka. Staviti ga na stalak za pečenje piletine ili na limenku pive od pola litre (limenku obavezno otvoriti) pa ga staviti u pećnicu na otprilike sat i pola. Dobiti će ljuckastog piceka sa divno hrskavom kožicom.
Ovo je idealan ručak za, kako jedan moj prijatelj kaže dan nakon. Navečer ste bili na nekom tulumu, popili jedno do dva pića previše i danas vam nije ni do čega osim izležavanja ispred televizije. A u želucu vam kruli i bilo bi dobro pojesti nešto. E tu uskače picek, samo ga premažete umakom i gurnete u pećnicu i nakon otprilike sat i pola ručak je gotov. Još Vam samo treba malo kukuruznog kruha za tunkati masnoću koju je picek pustio i to je to.

Verzija za ispis



Broj komentara: 9:

  1. Uuuu, i na žlicu, i na kruh i ovako na piletini - sve mi se sviđa! Odlična ulaznica!

    OdgovoriIzbriši
  2. vjerojatno bi i ja na žlicu grabila :) ali picek mi je zakon, pogotovo onaj dio sa kukuruznim kruhom ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Fenomenalno! Ove godine smo relativno slabo iskoristili paradajz, ali zato sledece godine svasta nesto planiram.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za ovaj džem se stvarno isplati potruditi, savršen je.

      Izbriši
  4. Odlično ! Ova kombinacija me skroz osvojila, a tek ovo sa picekom...., super !!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kombinacija za deset mogu zamisliti miris ovog pekmeza.

    OdgovoriIzbriši