srijeda, 29. prosinca 2010.

FBI rukavice- La Cousine Creative

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Ovu igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog. U toku je igra za studeni i prosinac a pod istragom je blog La Cuisine Creative.
Mignonne ima super recepata i bilo je stvarno teško odabrati što isprobati pa evo u nastavku moj izbor...

KOKOS ŽELE ŠTANGICE

 Biskvit;

3 jaja
3 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa

Žele krema;

2 dcl svježe iscijeđenog soka od naranče
2 žlice šećera
1 vrećica mljevene želatine

Krema od kokosa

2,5 dcl mlijeka
1,5 žlica brašna
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
2,5 dcl slatkog vrhnja
50 g kokosa

Glazura;

100 g čokolade

Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šećer, žumanjke i na kraju brašno i kakao. Smjesu izliti u prethodno namašćen kalup i peći na 180 C cca. 15 minuta. Ohladiti.
Želatinu izmiješati sa tri žlice hladne vode i ostaviti je da nabubri. Zagrijati sok od naranče dodati želatinu i miješati dok se ne otopi. Kada se smjesa želatine i soka od naranče malo ohladi i počne lagano želirati izliti preko biskvita. Staviti u hladnjak sa se u potpunosti stegne.
Izmiješati brašno i šećer sa malo hladnog mlijeka, a preostalo mlijeko zagrijati dok ne provrije. U vruće mlijeko ukuhati smjesu mlijeka, brašna i šećera. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladiti. Slatko vrhnje istući u čvrsti snijeg te u njega umiješati kokos i na kraju kuhanu kremu. Premazati preko ohlađenog želea. Ohladiti. Čokoladu otopiti na pari i premazati preko kreme od kokosa. Ohladiti. Ohlađen kolač izrezati.



Sastojci: 

75 g maslaca
100 g smeđeg šećera
1 jaje
25 g zobenih pahuljica
125 g integralnog brašna
60 g bijelog brašna
1 žličica praška za pecivo

Glazura: 

100 g čokolade
3 žlice ulja

Mikserom pjenasto umutiti maslac i šećer, dodati jaje, zobene pahuljice (izmrviti ih ako su krupne), obje vrste brašna i prašak za pecivo. Oblikovati "loptice" i slagati ih na lim prethodno obložen papirom za pečenje. Ostaviti razmak između keksića jer se rašire tijekom pečenja. Svaki keksić malo spljoštiti vilicom. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 C 15-20 minuta. Ostaviti keksiće da se ohlade.Čokoladu otopiti na pari i u otopljenu čokoladu dodati 3 žlice ulja. Donju stranu svakog keksića umočiti u čokoladnu glazuru.




Sastojci:

2 jaja
2 dcl mlijeka
2 dcl ulja
200 g šećera
300 g brašna
1 pecilni prašak

Nadjev:
250 g mljevenog maka
3-4 žlice šećera
srž 1 mahune vanilije
1 dcl mlijeka

Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šećer, žumanjke, mlijeko, ulje, brašno i pecilni prašak. Polovicu dobivene smjese istresti u prethodno namašćen lim, izravnati te peći u pećnici zagrijanoj na 200 C 15-ak minuta.
Izmiješati mljeveni mak, šećer i srž mahune vanilije i preliti kipućim mlijekom te izmiješati.Kolač izvaditi iz pećnice i preko pečenog tijesta premazati nadjev od maka a na njega ostatak tijesta. Vratiti u pećnicu i peči još 20-ak minuta. Prije posluživanja kolač ohladiti, narezati ga na kockice i posipati šećerom u prahu.


E panattone koji sam ja napravila spada u vrstu kulinarskih katastrofa prve kategorije tako da nisam ni pokušala fotkati taj užas. Mora da sam nešto zeznula  jer su svi ostali kolači ispali savršeno tako da pretpostavljam da nije greška u Mignonninom receptu nego u mojoj brzopletosti.
Još jednom hvala Mignonne što nas je ugostila u svojoj kuhinji.

Broj komentara: 5:

  1. Predivno izgleda sve, posebno kocke s makom...bravo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve izgleda vrlo lijepo i jako ukusno. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga moja, evo me prvi put kod tebe na blogu i to zahvaljujuci nasoj Maji koja je ostavila link...mogu ti reci da sam vrlo prijatno iznenadjena jer nismo imale priliku da se ranije virtuelno upoznamo, a onda sada kod tebe citam o mojim isprobanim recepticima.;)))
    Kao prvo sve pohvlae za napravljene kolacice (o panettonu cemo nesto posle;)), i mislim da niko u ovom krugu nije isprobovao kokos zele stanglice a oni su malo zahtevniji kolacici u smislu pripreme i uspeli su samo tako...i keksici i kocke sa makom su odlicni!:))
    E, sada panettone... jako mi je zao sto nije uspelo bas kako treba, kad bi mi napisala sta se tacno dogodilo, mozda bih mogla da pomognem...oko ovog receptica ne bi trebalo da bude nekih vecih problema jer je i samo testo i postupak vrlo slicno pravljenju kuglofa, ali tu sam da zajedno resimo ako mozemo, pa da sledeci put sve ispadne perfektno.;)) hvala ti na sudelovanju i zelim ti sve najlepse u Novoj godini!;)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Hi!
    I found you on the Daring Bakers spotlight! Your food looks amazing (even though I can't read the blog :( )
    I am visiting Croatia in May, and would really appreciate some of your favourite places to eat/see etc!
    email me at micahg123 (at) hotmail (dot) com

    thanks!

    OdgovoriIzbriši