četvrtak, 9. prosinca 2010.

Čokoladna torta s nutellom i lješnjacima

Nakon prošlomjesečnih KuVarijacija ostalo mi je pola nutelle. Kako mi to inače ne jedemo krenula sam tražiti po internetu nešto gdje bih mogla potrošiti tu nutellu. I pronašla sam nešto zgodno kod Vali voli torte. Kolačić je na kraju bio onako o.k ali u toku pečenja na vrhu kreme se stvorio odeblji sloj masnoće koji je krema na kraju upila. U tom trenutku je izgledalo dosta neprivlačno. Uglavnom bilo je jestivo ali mislim da se neću uskoro upuštati u ponovnu izradu istog jer iako su ga pojeli moji nisu baš bili oduševljeni.
Ovim putem bih htjela čestitati i nekom pametnom tko se sjetio akcije "Knjiga za svakoga". Sigurno ste vidjele; knjige po 20 kuna a svaki mjesec izlazi po pet novih naslova. Ja sam inače totalni manijak za knjige i kupujem ih nemilice. Zadnje sam kupila ovu gore na slici "Klub božićnih kolačića" i baš mi je legla. Nije neko super intelektualno štivo ali nakon napornog dana točno ono kaj mi treba, Lagano i opuštajuće. Preporučam!

Recept:

Tijesto:

140 g maslaca
75 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
50 g blanširanih i mljevenih badema
malo soli
1 jaje
245 g brašna

Krema:

200 g Nutelle
140 g čokolade
200 g maslaca
1 jaje
2 žumanjka
2 žlice šećera u prahu
140 g prženih lješnjaka narezanih na komadiće

Miksajte maslac te mu polako dodavajte najprije šećer, zatim bademe, sol, šećer u prahu i jaje. Lagano miksajte i polako dodavajte brašno. Još malo izmješajte, rukama oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak na najmanje dva sata jer je tijesto izuzetno mekano. Razvaljajte tijesto i stavite ga u prethodno namašćen kalup za pite. Izbockajte tijesto vilicom, prekrite ga masnim papirom i stavite na njega suhe grahorice. Pecite ga na 180 C 20 minuta. Nakon 20 minuta maknite grahorice i papir i pecite tijesto još 5 minuta. Ohladite. Ohlađeno tijesto premažite nutellom. Posebno rastopite maslac, a posebno čokoladu na pari. U otopljenu, ali ne vruću čokoladu umiješajte najprije jaje, a onda jedan po jedan žumanjak. Dodajte šećer a na kraju rastopljeni maslac. Smjesu izlijte na tijesto premazano nutellom i posipajte narezanim lješnjacima. Pecite na 190 C 12-ak minuta. Izvadite iz pećnice i držite na sobnoj temperaturi.
Verzija za ispis

3 komentara:

  1. Odlično izgledaju tortice :) ja obožavam nutelu!! Gdje je ta akcija "Knjige za svakoga" ?

    OdgovoriIzbriši
  2. Tortice su preslatke, a što se tiče knjiga ja ih isto kupujem gdje stignem tako da su sve akcije dobrodošle :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Probala sam dosta stvari s Valinog bloga i uvijek mi je sve bilo jako fino. Žao mi je da si ti imala loše iskustvo s ovim receptom. Trebalo bi pitati Vali i vidjeti što je pošlo u krivom smjeru. :)
    Ali zato su ove tortice super ispale i jako lijepo izgledaju.
    Inače sam i ja oduševljena ovom akcijom s knjigama za svaki džep. Svaki mjesec si kupim dva - tri naslova. Dok sam u ljetnim mjesecima čitala jednu knjigu u dva dana sad sam malo usporila i imam zaliha za čitati nekoliko mejeseci. Ovu gore navedenu sam isto kupila i baš se spremam započeti je da se malo ufuram u božićnu atmosferu. :)

    OdgovoriIzbriši