petak, 31. prosinca 2010.

Božićni kolačići


Znam da malo kasnim i da bi vam ovaj post dobro došao kao inspiracija prije koji dan ali jednostavno uz sve obaveze vrijeme mi je proletjelo. Kod nas doma običaj je da se za Božić rade samo suhi kolačići kojih uvijek nešto ostane i za Novu godinu pa ih onda samo nadopunim sa jednim ili dva kolača sa kremom.Suhih kolačića radim svake godine nekih 10 različitih vrsta.To je krivica moje mame. Ona je prije nekoliko godina imala genijalnu ideju da pokloni obiteljskim prijateljima limene kutije pune božićnih kolačića. Moja mama i inače ima genijalne ideje koje ona samo zamisli a mi ostali dobivamo zadatke kako bi se njene ideje materijalizirale (mama ako čitaš šaljem ti pusu; najbolja si ). Ove godine nisam dobila zadatak napraviti kolačiće za prijatelje ali sam ipak radila 10 vrsta kolačića. Svatko od ukućana ima neku svoju najdražu vrstu pa sam napravila svakome njegovu vrstu za ljubav. Ispala je hrpa toga pa sam veći dio kolačića i poklonila tako da sam odnijela po pošiljku kolača meni dragim ljudima:  u ured, baki, svekrvi, sestrinoj svekrvi, mami naravno, teti , na godišnje okupljanje prijatelja na na Badnjak i još mi ih je malo ostalo i za mene doma.Uobičajeno je da MM i ja u ove Božićne dane na kuhamo (točnije on ne kuha jer nekom podjelom kuhinjskih poslova on je zadužen za slane stvari a ja samo isporučujem slastice) nego samo jedemo po kućama. Što čete nekima od nas je bolje nego ostalima...

NUS ŠTANGICE

E ove štangice su mi do prošle godine bile tiha patnja. Godinama tražim recept za njih i isprobala sam nebrojeni broj recepata i nijedan nije uspio sve dok prošle godine točno negdje u ovo doba nisam pronašla ovaj recept u časopisu Iće i piće. E ovaj je stvarno dobitni recept. Štangice su čisto savršenstvo.

Donji sloj:

560 g tostiranih i mljevenih oraha
280 g šećera u prahu
2 bjelanjka
sok 1 limuna

Gornji sloj: 

2 bjelanjka
200 g šećera u prahu

Sastojke za donji sloj umijesite te rukama oblikujte pravokutnik širine 5 cm, duljine 20 cm i debljine 0,5 cm. Ja sam dobila 5 takvih pravokutnika. U posudi izmješajte bjelanjke i šećer u prahu za gornji sloj te kuhajte na pari nekih 20 minuta dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Kuhanu smjesu bjelanjaka premažete preko pravokutnika od oraha.Moja preporuka je da prvo oblikujete svu smjesu oraha u pravokutnike a tek onda premazujete sa smjesom bjelanjaka jer se bjelanjci vrlo brzo stegnu i onda ih je teško lijepo razmazati. Nožem namočenim u vruću vodu režite štangice širine cca. 1 cm. Štangice složite u lim obložen papirom za pečenje te pecite 60 minuta na 65 C. Nakon toga izvadite štangice iz pećnice i ostavite ih da se preko noći suše na zraku.
Verzija za ispis


BROWNIE KOLAČIĆI

35 g brašna
četvrtina žličice praška za pecivo
na vrh noža soli
2 jaja
130 g šećera
1 žlica jake kave (ja sam u malo vode otopila žličicu instant kave)
30 g maslaca
200 g čokolade
100 g nasjeckanih badema ili nekog drugog koštunjičavog voća po želji

Jaja, šećer i kavu miksti dok ne posvjetli i postane pjenasto.Čokoladu i maslac rastopiti na pari.Ostaviti da se malo ohladi.Izmiješati zajedno smjesu jaja i čokolade te dodati sjeckane bademe.Ukoliko je smjesa jako rijetka ostaviti da odstoji 5 minuta.Po žličicu smjese stavljati na masni papir i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 C 8-9 minuta dok ne napuknu.
Verzija za ispis

FERRERO ROCHER 

100 g lješnjak napolitanki
150 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
200 g nutelle
150 g čokolade za kuhanje
4,5 žlice ulja
tostirani i krupno mljeveni lješnjaci za ukras

Napolitanke grubo izlomiti, dodati mljevene lješnjake i nutellu pa sve fino izmiješati rukama da se poveže. Uzimati po žličicu smjese i oblikovati malene kuglice (ako vam je smjesa premekana ostavite je 15-30 minuta u hladnjaku prije oblikovanja kuglica). Složiti ih na lim pa ih staviti u hladnjak na 45 minuta da se dobro stegnu i ohlade.
Čokoladu otopiti na pari i u rastopljenu dodati ulje. Kuglice umakati u rastopljenu čokoladu a zatim ih uvaljati u krupno mljevene lješnjake. Ostaviti da se stegne te poslužiti u papirnatim košaricama.
  

HUSARSKI UŠTIPCI

Tijesto:

200 g margarina
100 g šećera
300 g brašna
2 žumanjka
100 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
srž mahune vanilije
malo soli

Za ukrašavanje:

100 g tostiranih i mljevevenih lješnjaka
marmelada od maline
malo ruma

Umijesiti glatko tijesto od svih sastojaka. Od tijesta oblikovati kuglice pa ih uvaljati u tostirane i mljevene lješnjake. Kuglice slagati na lim obložen papirom za pečenje pa  svakoj kuglici utisnite udubinu pomoću drške kuhače. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 C 15 minuta. Ohladite. Zagrijte marmeladu sa malo ruma. Ohlađene kuglice punite marmeladom pomoću dresir vrećice. Ostavite kuglice da se prosuše na zraku dok se marmelada ne stisne.

PRINCES PERECI

Tijesto:

175 g šećera
40 g kakaa
375 g brašna
srž mahune vanilije
malo soli
1 jaje
250 g margarina

Glazura:

200 g čokolade
3 žlice ulja

Ukrašavanje:

100 g krupno sjeckanih badema

Od svih navedenih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Od tijesta oblikovati perece.Slagati ih na lim obložen masnim papirom i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C. Čokoladu otopiti na pari i u rastopljenu dodati ulje.Ohlađene perece umakati u čokoladnu glazuru i posipati krupno sjeckanim bademima.

LINZERI

Tijesto:

350 g brašna
100 g šećera u prahu
ribana korica limuna
srž 1 mahune vanilije
300 g margarina
200 g blanširanih i mljevenih badema

Za ukras:

marmelada od marelice
šećer u prahu

Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto.Tijesto razvaljatiizrezivati keksiće modlicom. Polovici izrezanih keksića izrezati i središnju rupicu. Keksiće slagati na lim obložen papirom za pečenje i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 10 minuta. Ohlađene keksiće koji nemaju izrezanu rupicu premazati marmeladom od marelice. Keksiće sa rupicom u sredini posipati šećerom u prahu te ih lijepiti na keksiće premazane marmeladom.

VANILIN KIFLICE

Tijesto:

300 g brašna
250 g margarina
70 g šećera
70 g tostiranih i mljevenih oraha
1 bjelanjak

Za ukras:

srž mahune vanilije
šećer u prahu

Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto i oblikovati kiflice. Kiflice slagati na lim obložen papirom za pečenje i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 10 minuta. Šećer u prahu pomiješati sa srži mahune vanilije i još mlake kiflice uvaljati u šećer u prahu.


KOKOS KIFLICE

Tijesto:

300 g brašna
250 g margarina
70 g šećera
70 g kokosa
1 bjelanjak

Za ukras:

čokoladna glazura
kokos

Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto i oblikovati kiflice. Kiflice slagati na lim obložen papirom za pečenje i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 10 minuta. Ohlađene kiflice do polovice umočiti u čokoladnu glazuru a zatim u kokos.


ČOKOLADNI LINZERI

Tijesto:

500 g brašna
srž 1 mahune vanilije
1 pecilni prašak
150 g šećera u prahu
250 g maslaca
2 jaja
200 g čokoladnih mrvica

Za ukras:

čokoladna glazura

Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto.Tijesto razvaljati na debljinu 2-3 mm i izrezivati keksiće modlicom. Polovici izrezanih keksića izrezati i središnju rupicu. Keksiće slagati na lim obložen papirom za pečenje i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 10 minuta. Ohlađene keksiće koji nemaju izrezanu rupicu premazati čokoladnom glazurom. Keksiće sa rupicom u sredini  lijepiti na keksiće premazane čokoladnom glazurom.
 Verzija za ispis

DVOBOJNI KEKSIĆI

Tijesto:

250 g margarina
130 g šećera
300 g brašna
pola pecilnog praška
1 jaje 
srž pola mahune vanilije
50 g kakaa

Za ukras:

Čokoladna glazura

Margarin, šećer, brašno, pecilni prašak, jaje i srž mahune vanilije izmiješati i umijesiti glatko tijesto. Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela i u jedan dio umijesiti još i kakao.Svako tijedto oblikovati u dugački cilindar te ih spojiti zajedno. Dobije se cilindar kojem je polovica žuta a polovica smeđa. Tijesto istiskivati na lim pomoću keksomata. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C 12 minuta. Pečene keksiće ostaviti da se ohlade. Ohlađene keksiće umakati u čokoladnu glazuru.


Broj komentara: 7:

  1. O,svi su predivni ovi brownies keksi su nesto posebno.Sretna Nova 2011!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divne slike, divni kolaci! Sve najbolje u npvoj!

    OdgovoriIzbriši
  3. Koliko toga predivnog... Ovaj post obeležavam za dogodine jer vidim da ću nešto od ovoga sigurno praviti.
    Sretna ti Nova i svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  4. Puno divnih kolačića, svaka čast, i ja bilježim za iduću Božićnu sezonu :)
    Pozz,
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  5. Odusevljena sam i srecna sto sam te otkrila :) Bas uzivam u tvojim receptima..

    OdgovoriIzbriši
  6. najbolji recepti
    svaka čast.....isprobano

    OdgovoriIzbriši
  7. najbolji recepti
    svaka čast.....isprobano

    OdgovoriIzbriši