četvrtak, 16. prosinca 2010.

Arancini

Prvo da zahvalim svima na pomoći u rješavanju pitanja o nemogućnosti komentiranja iz prošlog posta. Sve sam probala ali ne pomaže tako da ću dok ne otkrijem o čemu se zapravo radi odgovarati na komentare na prethodni post u prvom sljedećem. (Mislim to se smije jel tako? Blog je moj pa valjda mogu piskarati kaj mi prvo padne na pamet!?).A  moje drage blogerice i blogeri žao mi je što ne mogu ostaviti komentar kod vas i pohvaliti vaše umijeće ali znajte da vas redovito pratim.
Drugo; Repete su super. Baš me veseli što će pored svih "ženskih " časopisa na kioscima biti i jedan sa super provjerenim receptima. Baš se veselim sljedećem broju a i otvaram posebno mjesto na polici sa kuharicama da mogu arhivirati sve brojeve časopisa.
Još nisam stigla kupiti  Andreinu kuharicu ali to mi je sutra ujutro prvo na rasporedu ali veselim se unaprijed jer sam sigurna da je savršena.
 A sada arancini. Svekrva ima vikendicu u Primoštenu i oko nje vrt u kojem ima zasađeno nekoliko stabala mandarine,naranče, limuna i grejpa. Mislim ima ukupno 15-ak stabala ali me svake godine iznenađuje količina voća koju svaku jesen donese u Zagreb. Stvarno ga ima puno,puno.Redovito jedemo mandarine i naranče, cijedimo grejp , limun cijedimo u čaj, radimo limoncelo i koristimo ga za kolače ali mi je žao kore koju bacamo . Uvijek sam htjela raditi arancine ali mislila da je to komplicirano. ovih dana sam imala nešto slobodnog vremena pa sam malo pronjuškala po internetu i shvatila da to uopće nije komplicirano i primila se posla. Totalno sam oduševljena tako da će i prijatelji dobiti pod bor paketić domaćih arancina.

Recept:

Kora 4 naranče ( ja sam uzela 2 naranče i 2 limuna a prijatelj kojem sam poklonila grejp je radio sa korom grejpa i isto su odlični)
30 dag šećera + šečer za uvaljavanje arancina
250 ml vode

Koru naranča narežite na tanke štapiće i stavite ih u lonac. Prelite ih vodom i stavile da prokuhaju u vodi .To treba ponoviti 3 puta naravno svaki puta u novoj vodi. To će izvuči gorčinu iz kora. Zatim uzmite lonac i u njemu pomiješajte vodu i šečer. Stavite na vatru i pustite i pustite da provri i da se šećer otopi. Smanjite vatru na sasvim lagano i dodajte koru i kuhajte 30-45 minuta. Pazite da ih ne ostavite predugo na vatri jer bi mogli izgorjeti ili postati pretvrdi. Kada kore postanu staklaste znači da su zasićene šećerom i gotove. Pripremite papir za pečenje i posipajte ga šećerom. Kore uvaljajte u šećer i razdvojite ih jednu od druge kako se ne bi međusobno slijepile. Pustite ih da se tako suše preko noći.

Verzija za ispis

Broj komentara: 7:

  1. Nikad nisam probala, a baš mi interesantno izgledaju!! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jučer sam stavila komentar pa je nestao ,moji se moče već par dana i u tome je jedina razlika,Super za grickati.

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja ih redovno pravim ali nestanu za čas!

    OdgovoriIzbriši
  4. Stvarno prekrasno izgledaju ovi od limuna, ja sam ih nedavno pravila s crvenim grejpom. Odlicna ideja za blagdanske slatkise

    OdgovoriIzbriši
  5. Arancine obožavam i sinoć sam ih baš jela kod fendice. Poslala ih je njena mama iz Dubrovnika. Sama ih još nisam radila jer mi je nemoguće nabaviti provjereno ne prskane naranče.
    Drago mi je da ti se časopis sviđa, a nadam se da će ti se svidjeti i knjižica kad je nabaviš. :)

    P.S.
    Stvarno ne znam što je to s komentiranjem, možda da pokušaš poslati mail blogger timu?!

    OdgovoriIzbriši
  6. nisam radila u kućnoj radinosti jer se ne usudim budući da nemam neprskane naranče, ali ako ih ikad nabavim ovo je prvo što ću napraviti

    OdgovoriIzbriši
  7. A ja tražila svuda naokolo tko će mi prodati domaće naranče da napravim arancine. :/ krasno ti izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši