ponedjeljak, 24. studenoga 2025.

Raženi kruh s jogurtom

Nema boljeg doba godine za pečenje kruha nego sada.
Budimo realni mrak rano pada i nije baš neka špica muvati se po gradu.
A kaj ima ljepše/bolje nego malo terapije miješanja pa onda taj nenadmašivi miris svježeg kruha u stanu.
Original recepta pronašla sam kod Marije.

RECEPT:

150 g raženog brašna
300 g brašna T-850 
1 paketić instant kvasca
1 žlica soli
1 žličica šećera
350 ml tople vode
70 g jogurta

U menzuru ulijte toplu vodu, dodajte žličicu šećera, malo brašna i suhi kvasac pa izmiješajte.
Stavite na toplo mjesto dok se kvasac ne zapjeni.
U veću posudu prosijte obje vrste brašna i sol.
U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte jogurt i zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Lagano pobrašnite posudu u kojoj ste umijesili tijesto pa ga vratite unutra.
Prekrijte čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.
Premijesite pa oblikujte u dvije štruce.
Dobro pobrašnite duguljaste košarice za dizanje kruha pa u njih stavite oblikovani kruh.
Dižite na toplom mjestu cca. 45 minuta, dok se kruhu ne udvostruči volumen.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Lim za pečenje lagano pobrašnite pa na njega istresite dignuti kruh.
Dignuti kruh stavite u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 20-ak minuta ili dok ne dobije lijepu i hrskavu koricu.

Nema komentara:

Objavi komentar