četvrtak, 9. studenoga 2023.

Prhke štrudlice s džemom

 

Dolaskom ovog malo hladnijeg vremena i pomicanjem sata vračam se na "zimski" ritual. 
Večernje ušuškavanje uz knjigu i  čaj.
A onda treba i neki keksić uz caj :)
Toplo preporučujem ove prhke štrudlice.
Original recepta pronašla sam kod Un Mondo di Sapori.

RECEPT:

Za tijesto:

300 g glatkog brašna
75 g šećera
10 g vanilin šećera
1/2 praška za pecivo
2 prstohvata soli
naribana korica 1 limuna
naribana korica pola naranče
150 g omekšalog maslaca
65 g kiselog vrhnja
1 jaje

Za nadjev:

350 g džema od smokava

Za posip:

šećer u prahu

Brašno prosijte u prikladnu posudu, dodajte šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, sol i naribanu koricu limuna i naranče pa promiješajte.
Dodajte maslac, kiselo vrhnje i jaje pa zamijesite tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu pa ga stavite u hladnjak na pola sata.
Razvaljate tijesto u pravokutnik debljine 3 mm.
Izrežite ga na trake širine otprilike 6 cm.
Po sredini svake trake rasporedite džem te preklopite rubove.
Tupom stranom noža odrežite višak tijesta s krajeva štrudli da zapečatite rubove.
Lim obložite papirom za pečenje pa na njega prebacite pripremljene štrudlice, spojem tijesta prema dolje.
Tupom stranom noža na štrudlici označite željenu veličinu.
Stavite lim sa štrudlicama na 30 minuta u zamrzivač.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pecite štrudlice 20-25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, dok ne dobiju lagano boju.
Još tople štrudlice brzim rezom oštrog noža izrežite na štrudlice prema oznakama napravljenim prije pečenja.
Uvaljate štrudlice u šećer u prahu.
Čuvajte u limenoj kutiji.
 

Nema komentara:

Objavi komentar