ponedjeljak, 20. prosinca 2021.

Božični kruh

 

I kako je kod Vas?
Opušteno pijuckate kuhano vino na klizalištima i minglate po gradu ili ludujete u kuhinji?
Kod mene sve zajedno.
Po danu ludujem a čim padne mrak kapa, šal, rukavice i tople čizmice i trk na kuhano vino i lampice.
A onda za doručak ovaj mirisni kruh i bijela kava. 
Ma ne može bolje...
 
RECEPT:
 
240 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 žličice soli
1/2 žličice mljevenih klinčića
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog zvjezdastog anisa
250 g šećera
250 g maslaca 
6 jaja
100 g oraha
50 g grožđica
50 g suhog voća ( ja sam koristila nasjeckane smokve i brusnice)
1 žlica arome vanilije
 
Prvo napravite karamel, u manjoj tavice otopite 100 g šećera s 1 žlicom vode.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok se šećer ne otopi i dobijete karamel zlatno žute boje.
U vrući karamel umiješajte 5 žlica vode. 
Budite oprezni jer će u trenutku dodavanja vode karamel proključati.
Vratite ponovno na vatru da se karamel ujednači pa ostavite da se malo ohladi.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pomiješajte grožđice i suho voće pa u umiješajte dvije žlice brašna da se voće obloži brašnom.
To će pomoći spriječiti da voće padne na dno kalupa.
U drugu posudu prosijte pomiješanu smjesu brašna, praška za pecivo, soli, klinčića,cimeta i zvjezdastog anisa.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac s preostalih 150 g šećera i ekstraktom vanilije.
Umiješajte jedno po jedno jaje.
Umiješajte i ohlađeni karamel.
Na kraju umiješajte i smjesu brašna sa začinima i suho voće.
Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-50 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar