četvrtak, 9. prosinca 2021.

Panettone

 

Jedan skoro pa obavezan recept ovih dana.
Original recepta možete pronaći ovdje.
Ova količina tijesta dovoljna je za jedan veći ili dva manja panettonea.
Kalupe za panettone sam pronašla u DM-u ali ako ih nemate ja sam ih proteklih godina pekla u loncu, onom malom promjera cca 18 cm a koji je nešto viši i ovo je idealna količina tijesta za tu veličinu kalupa. 
Recept je vrlo jednostavan jedino što traži puno strpljenja.
Trebat će Vam cijeli dan da ga završite.
 
RECEPT:
 
Za nadjev:
 
120 g grožđica
100 g ušećerene narančine kore nasjeckane na manje komadiće
70 g suhih brusnica
50 ml ruma
 
U prikladnoj zdjeli pomiješajte  suho voće pa ga prelijte rumom i promiješajte.
Ostavite ga da se namače dok vi mijesite tijesto.
 
Za predtijesto:
 
100 g brašna
25 g kvasca
100 ml mlake vode
1 žlica šećera
 
Sve sastojke stavite u prikladnu posudu i pomiješajte.
Prekrite rastezljivom folijom i ostavite na toplom mjestu 3 sata.
 
Za prvi zamjes:
 
200 g brašna
110 g šećera
prstohvat soli
2 žličice ekstrakta vanilije
100 g omekšalog maslaca
2 žumanjka
 
U prikladnu zdjelu stavite sve navedene sastojke pa dodajte i  predtijesto. 
Umijesite glatko i elastično tijesto pa ga vratite u zdjelu i ponovno prekrite rastezljivom folijom.
Dižite na toplom mjestu 4 sata.
 
Za drugi zamjes:
 
200 g brašna
40 g omekšalog maslaca
 
U dignuto tijesto dodajte brašno i maslac.
Umijesite glatko i elastično tijesto kojem na kraju dodajte namočeno suho voće.
Ako panettone pečete u papirnatom kalupu samo tijesto oblikujte u kuglu i ubacite ga unutra.
Ako improvizirate i koristite lonac prvo ga obložite papirom za pečenje.
prekrite oblikovan panettone rastezljivom folijom i dižite ga na toplom mjrstu 3 sata.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dignuti panettone pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta.
Ako Vam vrh počne jako tamnite prekrite ga aluminijskom folijom.
Prije posluživanja prohladite na metalnoj rešetki.
 

Nema komentara:

Objavi komentar