ponedjeljak, 9. prosinca 2019.

Medenjaci


Više manje sam odradila protokolarne božićne obaveze.
Poslovni božićni domjenak četvrtak, Orašar u HNK petak i minglanje po Adventu u subotu.
Pokloni su nabavljeni još ih samo trebam zamotati.
Tako da mi predstoji najdraže božićno razdoblje, ono u kuhinji.
Ekipa oko mene se čudi i misli da sam luda ali predomisliti će se za nekih 10-ak dana i početi žicati keksiće. Znam ih.
Onda ću manje ludo izgledati.
Danas nešto tipično božićno, medenajaci.
Recept provjeren iz časopisa Mezze.


375 g brašna
50 g mljevenih badema
150 g meda
100 g šećera
125 g maslaca
1 jaje
2 žličice sode bikarbone
4 žličice mješavine začina za medenjake
naribana korica jednog limuna

čokoladna glazura

Maslac i med stavite u prikladni lonac pa zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se maslac ne otopi.
Mikserom pjenasto izradite jaje sa maslacem pa umiješajte otopljenu smjesu maslaca i meda.
Brašno prosijte sa sodom bikarbnom i začinima pa umiješajte u smjesu.
Dodajte i mljevene bademe pa umijesite glatko i mekano tijesto.
Prema potrebi dodajte i malo vode.
Tijesto umotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak preko noći.
Sljedećeg dana na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na debljinu otprilike 0,5 cm.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dva velika lima obložite papirom za pečenje.
Iz razvaljanog tijesta izrezujte oblike po želji i slažite na pripremljeni lim.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 7-9 minuta.
Ohladite.
Ohlađene medenjake umočite u čokoladnu glazuru.
Ostavite da se čokolada stisne pa medenjake slažite u limenu kutiju.

Nema komentara:

Objavi komentar