četvrtak, 6. travnja 2017.

Torta sa višnjama



Nekako mi je promaknulo ranije objaviti ovu tortu a to mi je jedna od finijih torti koje sam radila prošle godine.
Baš i ne podnosi dobro transport, u to sam se jednom prilikom i sama uvjerila ali vjerujem da si bi jedna vrećica želatine u prahu to riješila.
Original recepta možete pronaći kod Tamare, iako i u nastavku ide isti recept jer nisam ništa mijenjala.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

170g maslaca
150 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
100 ml mlijeka
120 g kiselog vrhnja
1 žlica instant kave 
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
220 g brašna
40 g kakaa

Za čokoladnu kremu:

500 ml mlijeka
50 g šećera
140 g tamne čokolade
60 g gustina
20 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag

Za sloj sa višnjama:

200 g očišćenih višnja
1 žlica arome vanilije
5 žlica šećera
5 žlica vode
20 g gustina

Za ukras:

200 g vrhnja za šlag
naribana čokolada

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Instant kavu razmutite u mlijeku.
Otopite maslac u prikladnoj posudi pa ga ostavite da se malo ohladi.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, soli i kakaom.
Otopljeni maslac u tankom mlazu umješajte u pjenastu smjesu jaja. Umješajte kiselo vrhnje i mlijeko u kojem ste razmutili kavu. Na kraju umješajte i prosijanu smjesu brašna.
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta. 
Ohladite.
Za sloj sa višnjama višnje operite i odstranite im koštice. Stavite višnje u prikladnu posudu pa im dodajte vaniliju, šećer, vodu i gustin. Kuhajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne ohladite.
Za čokoladnu kremu u prikladan lonac stavite 400 ml mlijeka i šećer i kuhajte na umjerenoj vatri. Preostalih 100 ml mlijeka pomiješajte sa gustinom. Čokoladu sitno nasjeckajte. U provrelo mlijeko umiješajte smjesu sa gustinom pa kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. U vruću kremu umiješajte nasjeckanu čokoladu i maslac. Izmiješajte da se sve otopi i dobijete glatku smjesu. Ohladite.
Biskvit prerežite na pola tako da dobijete dva lista. Stavite jedna list na tanjur za posluživanje pa ga premažite pripremljenim višnjama.
300 ml vrhnja za šlag mikserom izradite u čvrsti šlag. Umješajte ohlađenu čokoladnu kremu. Dobro izmješajte tako da dobijete glatku kremu. Trećinu kreme odvojite u dresir vrećicu sa ukrasnim završetkom pa je stavite u hladnjak za ukrašavanje torte.
Premažite sloj biskvita polovicom kreme pa ga poklopite drugim listom biskvita. Ostatkom kreme omažite vrh i stranice torte.
Ohladite.
Istucite preostalih 200 ml vrhnja za šlag u čvrsti šlag. Stavite šlag u dresir vrećicu sa ukrasnim nastavkom.
Na ohlađenu tortu nasumično štrcajte ukrase od čokoladne kreme i šlaga. Posipajte naribanom čokoladom.

Broj komentara: 6:

  1. Raskosna i divna, svidja mi se dekoracija sa puslicama na vrhu.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ali nisu to puslice nego ružice od šlaga i kreme.

      Izbriši
  2. Prekrasno izgleda, ovo cu peci za Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta uspjela, pekla sam ju jucer i nosila za poklon.
    Biskvit sam pekla u 2 kalupa, tak da sam dobila 4 lista, a i kremu i zele od visanja sam poduplala, tako da sam dobila visoku tortu.
    Po tvom savjetu, u kremu sam metla zelatinu, jer ju je trebalo transferirati, a samo zavrsno ukrasavanje sam obavila u kuhinji restorana. 😃
    Ugl, torta je pun pogodak, meni puno bolja, cokoladnija i kremastija od
    Svarcvaldice.

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj super baš mi je drago da ti se dopala!

    OdgovoriIzbriši