četvrtak, 2. veljače 2017.

Integralni kroasani


Opaska na početku posta, apsolutna nevezana za recept.
Pronašla sam kondenzirano mlijeko u Zagrebu, i to ono dobro Nestleovo. Imaju ga u Harissi u Masarykovoj. Jel ga ima na njihovim ostalim lokacijama nisam sigurna. 
Baš sam se razveselila jučer kada sam otišla po neke začine kada sam ga vidjela na polici. Teško je to pronaći kod nas. Eto tako da znate ako vam nekada zatreba.
I sada još kratko o receptu.
Uglavnom male promjene u receptu koje sam napravila, smanjila sam količinu maslaca, nekakako mi se 300 g iz originalnog recepta činilo puno previše i polovicu bijelog brašno sam zamijenila integralnim. I to je to uglavnom.

RECEPT:
Recept za ispis

250 g brašna
250 g integralnog brašna
300 ml hladne vode
1 1/2 žličica soli
50 g šećera
14 g instant kvasca
200 g maslaca
1 jaje za premaz


U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna.Dodajte i šećer i sol.

U vodu umiješajte kvasac. 
Napravite udubinu u brašnu pa ulite smjesu vode i kvasca. 
Mješajte dok se svi sastojci ne povežu.
Istresite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa ga mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Oblikujte ga u kuglu pa ga stavite u lagano nauljenu posudu i prekrite rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na dva sata.
Maslac stavite između dva lista masnog papira pa ga razvaljajte na dimenzije 20 x 15 cm.
Nakon dva sata hlađenja tijesto razvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u kvadrat dimenzija 30 x 30 cm. Na sredinu položite razvaljani maslac ali ga zakrenite tako da kada preklopite krajeve tijesta nalikuje kuverti. Fotke detaljne izrade tijesta.
Razvaljajte tijesto na pravokutnik dimenzija 20 x 40 cm. Desnu trećinu tijesta preklopite na sredinu pa je onda preklopite i lijevom stranom tijesta. Ovako preklopljeno tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta. 
Ponovite ovakvo preklapanje još dva puta, tako da ukupno tri puta preklopite tijesto sa obaveznim hlađenjem od 30 minuta između svakog preklapanja.
Stavite u hladnjak preko noći.
Sljedećega dana na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto u pravokutnik dimenzija otprilike 60 x 30 cm.
Prerežite tijesto na pola, tako da dobijete dvije trake dimenzija 15 x 60 cm.
Izrežite osam trokuta od svake trake.
Dva lima obložite papirom za pečenje.
Oblikujte kroasane pa ih slažite na pripremljene limove.
Dižite na toplom mjestu dva sata ili dok se kroasanima ne udvostruči volumen.
Zagrijte pećnicu na 200 c.
Razmutite jaje pa premažite njime kroasane.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 15- 18 minuta.
Poslužite tople.

4 komentara:

  1. Kroasani su divni...
    Ali moram priznati da mi je paznju zaokupila ova krasna salica!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mi smo ludi za kroasanima. Što više vrsta za isprobati, to bolje. Ovo će biti nove omiljene, prekrasno izgledaju! :)

    OdgovoriIzbriši