utorak, 7. veljače 2017.

Čokoladna torta iz snova


Neko vrijeme sam često slušala o torti koja se zove Tristo,tristo.
Koliko me sjećanje služi naziv recept proizlazi iz količine čokolade koja se u njemu koristi, 300 g za biskvit a tristo za kremu. I druga bitna stvar, smjesa za biskvit i za kremu napravi se odjednom pa se polovica peče a druga polovica se ohladi i onda služi kao krema.
Nekako u to vrijeme nisam bila zainteresirana za tu tortu i nikada se nisam ni potrudila potražiti recept.
Pretpostavljem kao i svi vi imam ogromnu arhivu recepta koje bi željele isprobati i tako sam pronašla i ovaj. Trebalo mi je nešto čokoladno za rođendan pa sam se odlučila za ovu tortu. Recept sam pronašla na blogu Gastro Diva, koji na žalost više nije aktivan a uvijek mi je bio dobar izvor recepata za torte.
U osnovi sam se pridržavala recepta od do jedino što kao što vjerojatno i znate nisam baš ljubitelj sirovih jaja u kolačima tako da sam ja svoja termički obradila na pari.
Torta je brzo gotova, izdašna i stvarno sočna.
Ukoliko Vam ne smetaju sirova jaja biti ćete još brže gotovi sa njom. 

RECEPT:
Recept za ispis

10 jaja
200 g šećera u prahu
350 g maslaca
200 g tostiranih, mljevenih oraha
300 g čokolade
malo ruma
6 žlica kakaa
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo 
10-ak keksića sa komadićima čokolade

Zagrijte pećnicu na 150 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Mikserom bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa ih odložite sa strane.
Pjenjačom izradite žumanjke i šećer u prahu dok se lagano ne zapjene. Kuhajte na pari 10-ak minuta, uz stalno miješanje, dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Nasjeckajte čokoladu na manje komadiće pa je umiješajte u smjesu žumanjka. Dodajte i omekšali maslac narezan na manje komadiće i kuhajte na pari dok se čokolada ne otopi. Maknite sa pare pa umiješajte rum, mljevene orahe, kakao. Izmješajte. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Podijelite smjesu na dva jednaka djela. Polovicu stavite u pripremljeni kalup za torte, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Ohladite.
Keksiće usitnite blenderom pa ih umiješajte u ostatak kreme. Stavite kremu u hladnjak do se biskvit ne ohladi. Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje a oko njega stavite obruč od kalupa za tortu. Premažite kremom i zagladite površinu.
Ohladite.
Prije posluživanja odstranite obruč pa tortu ukrasite po želji.

4 komentara:

  1. I meni bude žao kad neki blogeri prestanu da objavljuju, jer sam neke koji više nisu u načoj zajednici baš sa zadovoljstvom pratila. Super čokoladna fantazija

    OdgovoriIzbriši
  2. Podsjetila si me na ovu tortu koju sam jako davno radila i to jako često jer se lako radi, nema brašna, sve sami fini sastojci, a ujedno je i biskvit i krema. Recept je iz knjige Domaći kolači i tamo se zove Crna torta. Ideja da termički obradiš jaja odlična je! Svježa jaja koja idu u kremu su mi bila najveći razlog što je nisam radila zadnjih 15-ak godina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ja sam skroz opterećene sirovim jajima i uvijek ih termički obradim.

      Izbriši