petak, 7. listopada 2016.

Jesenska galetta



Baš se ne šali ova jesen, stvarno je stigla. Sa svojim hladnim jutrima i ugodnim danima.
I bučama.
Obožavam buče. Prilagodljive se, mogu i u slano i u slatko i kuhane i pečene. ma u sve mogu.
Jedna brzinska jesenska poslastica, čisto da nisu uvijek galette rezervirane za ljeto.
Original recept možete pronaći ovdje.


RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto: 

90 g brašna
60 g integralnog brašna
1 1/2 žlice šećera
1/2 žličice soli
1/2 žličice cimeta
60 g hladnog maslaca
120 ml hladne vode

Nadjev:

40 g smeđeg šećera
1 žličica cimeta
1/2 žličice soli
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenih klinčića
1 žlica vanilin šećera
2 žlice otopljenog maslaca
100 g pirea od buče
2 jabuke
2 kruške

Zagrijte pećnicu na 200 C.
U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna. Dodajte šećer, soli cimet pa pomiješajte. Dodajte hladan maslac narezan na manje komade i malo vode. Umijesite. Po potrebi dodajte toliko vode da dobijete glatko tijesto. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljate dobiveno tijesto u krug. Tijesto prebacite na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
U manjoj posudi pomiješajte začine za nadjev, smeđi šećer, cimet,sol, muškatni oraščić, đumbir, klinčiće i vaniliju.
Četvrtinu dobivene smjese umiješajte u pire od buče i dodajte još i 
polovicu otopljenog maslaca. Dobivenom smjesom premažite razvaljano tijesto ali na način da uz rub ostavite nenamazani dio tijesta koji ćete kasnije preklopite preko složenih jabuka i krušaka.
Jabuke i kruške operite, narežite ih na četvrtine pa im odstranite srž. Narežite ih na ploške pa ih pokapajte ostatkom otopljenog maslaca i posipajte ostatkom smijese začina. Izmiješajte tako da se jabuke i kruške jednolično oblože.
Pripremljeno voće složite na tijesto. Preklopite rubove.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta.

Broj komentara: 8:

  1. Odlično, iako rijetko koristim tikvu za slatka jela. Ne znam zašto, jer su sve tikve slatke same po sebi. Najviše volim ispeči onu veliku, žutu, pa je jesti žlicom. Divota.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidiš zanimljivo, ja sam je prvo koristila u slatkim a tek onda sam krenula na slana jela.

      Izbriši
  2. Bas mi se svidja u integralnoj varijanti i sa zacinima, mogu misliti kako fenomenalno mirise.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako volim tikvu i obično koristim muškatnu...super ti je ova galetta.

    OdgovoriIzbriši
  4. U sezoni tikve spremam juhu, rizoto i pitu od te jesenske namirnice, ipak, moram priznati da mi je najfinija kad se ispece u pecnici. To me podsjeca na djetinjstvo, pa se, sentimentalna kakva jesam, prisjetim starih vremena i dragih osoba...
    Nego, galetta divno izgleda i zanimljiva mi je ova kombinacija buce i kruske!

    OdgovoriIzbriši