petak, 30. rujna 2016.

Kolač od jabuka


Prije nekih 20-ak godina (čovječe al sam stara kad mogu tako nešto reći) kod nas doma ovo je bi o jako popularan kolač. Ne samo kod nas nego u cijelom tom društvu u kojem su se moji roditelji kretali, nije bilo druženja na kojem ga nije bilo.
To je bilo vrijeme kada su naše mame otkrile instant pudinge i šlag pjenu iz vrećice. Sjećam se da mi je ta šlag pjena bila nešto najbolje što sam ikada probala, sestre i ja smo si znale izmutiti tu jednu vrećicu i posipati je kraš expressom i to nam je bio desert.
Baš sam imala nerazvijene okusne pupoljke.
Sjetila sam se tog kolača neki dan pa sam ga napravila u nešto finijoj varijanti, sa domaćim pudingom od vanilije i pravim vrhnjem za šlag.
I dalje mi je fin :)

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

3 jaja
1 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
200 ml ulja
400 ml mlijeka
150 g šećera
200 g brašna

Nadjev:

1 kg očišćenih jabuka
1 l vode
200 g šećera
2 pudinga od vanilije 
Za premaz: 

200 ml vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 180 C. 
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
Prosijte brašno sa praškom za pecivo.
Pomiješajte mlijeko u ulje.
U pjenastu smjesu jaja i šećera umiješajte smjesu mlijeka i ulja i izmiješajte. Dodajte i brašno prosijano sa praškom za pecivo i dobro izmješajte.
Izlite smjesu u pripremljeni lim. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta. Testirajte čačkalicom.
Ohladite.
Očišćene jabuke narežite na šnitice. Vodu stavite u prikladni lonac pa u nju stavite jabuke i šećer. Kuhajte dok jabuke ne omekšaju. Ocijedite skuhane jabuke i sačuvajte vodu sa šećerom u kojoj su se kuhale. Kuhane jabuke rasporedite na ohlađeni biskvit. Od tekućine u kojoj su se kuhale jabuke odvojite 200 ml pa u njoj razmutite puding. Ostatak vode kuhajte dok ne provrije, maknite sa vatre, umiješajte razmućeni puding, vratite na vatru pa kuhajte uz stalno mješanje dok se ne zgusne.
Kuhanu kremu prelite preko kolača.
Ohladite.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa ga premažite preko ohlađenog kolača.
Po želji posipajte čokoladnim strugotinama.
Prije posluživanja narežite po želji.

Broj komentara: 7:

  1. Ovaj kolač sam pravila i moji ga jako vole..ne znam jesam li ga stavila na blog, mislim da jesam...tvoj kolač izgleda tako da se samo približiš i počneš sa uživanjem u njemu...hvala ti na isprobavanju domaćeg pudinga.

    OdgovoriIzbriši
  2. Secam se ovog kolaca. Ali, proslo je i vise od 20 godina :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidiš, i ja sam ga se sad sjetila. Hvala ti na tome, moja mama ga nema zapisanog. To je bio jedan od "svečanijih" kolača a ipak s jabukama, što mu daje posebnu draž jer s jabukama smo pravili "obične" štrudle ili prhke pite. Ili jabuke u šlafroku. Ovo je bilo za "svetkom" ili posebne prilike.
    I nismo mi, Petra, stari. Samo dobro pamtimo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidiš, i ja sam ga se sad sjetila. Hvala ti na tome, moja mama ga nema zapisanog. To je bio jedan od "svečanijih" kolača a ipak s jabukama, što mu daje posebnu draž jer s jabukama smo pravili "obične" štrudle ili prhke pite. Ili jabuke u šlafroku. Ovo je bilo za "svetkom" ili posebne prilike.
    I nismo mi, Petra, stari. Samo dobro pamtimo :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ma mi ga i danas radimo, a u brzinskoj verziji i s petit keksima. Super je osvježavajući i vole ga i veliki i mali!

    OdgovoriIzbriši