četvrtak, 22. rujna 2016.

Japanska zebra sa sirom



Obožavam ovakve jednostavne a efektne kolače.
Recept je iz Mezze-a.

RECEPT:
Recept za ispis

60 g maslaca
300 g krem sira
120 ml mlijeka
70 g brašna
25 g gustina
7 jaja
150 g šećera
1 žlica arome vanilije
2 žlice kakaa

Zagrijte pećnicu na 160 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu. Izvana kalup umotajte u dva sloja aluminijske folije kako bi spriječili da voda u kojoj će se kolač kuhati , prodre u biskvit. Prokuhajte 2 l vode do vrenja.
U prikladnom loncu pomiješajte mlijeko, krem sir i maslac narezan na manje komadiće. Kuhajte na laganoj vatri dok se svi sastojci ne otope i ne dobijete glatku smjesu.
Ohladite.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjake istucite u čvrsti snijeg. Dodajte šećer i nastavite miksati dok se šećere ne otopi a pjena postane gusta i sjajna. 
U ohlađenu smjesu od sira dodajte brašno, gustin, žumanjke i aromu vanilije. Izmiksajte pa zatim umiješajte trećinu snijega od bjelanjaka i lagano izmiješajte. Dodajte ostatak snijega od bjelanjaka i lagano mješajte dok se satojci u potpunosti ne povežu. Podijelite smjesu na dva djela i u jedan dodajte prosijani kakao. Izmiješajte. Na sredinu pripremljenog kalupa stavite 3 žlice pripremljene svijetle smjese, a zatim preko toga tri žlice tamne smjese. Nastavite naizmjenično dodavati smjese dok sve ne potrošite. 
Kalup sa biskvitom stavite u veliki, dublji pleh. Okolo ulite prokuhanu vodu a zatim sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu. Kuhajte u pari 1 sat.
Izvadite pečenu tortu iz pećnice pa je oprezno izvadite iz vode. Odmotajte foliju i odstranite rub kalupa za tortu. Ohladite.
Prije posluživanja tortu prebacite na tanjur i po želji posipajte šećerom u prahu. Narežite.

Broj komentara: 6:

  1. Vjerujem da je odličan. Nikada nisam pekla kolače u vodenoj kupki, nekako mi se to čini vrlo komplicirano i riskantno. Možda se odlučim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma uopće nije komplicirano i još ti se od te vodene pare omekša masnoća na stjenkama pećnice pa ju je čas posla očistiti. Ubiješ dvije muhe jednim udarcem :)

      Izbriši
  2. Ja jedino rozatu spremam u vodenoj kupelji, a zebra kolac - onaj klasicni, slican mramornome - mi je fora.
    Zato sigurno budem probala ovu tvoju tortu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Petra ovaj kolač ti izgleda fenomenalno i da znaš da si me zainteresovala da ga napravim...kada? ne znam, ali hoću jednog dana.

    OdgovoriIzbriši
  4. Petra ovaj kolač ti izgleda fenomenalno i da znaš da si me zainteresovala da ga napravim...kada? ne znam, ali hoću jednog dana.

    OdgovoriIzbriši