utorak, 27. rujna 2016.

Daring bakers-Hrapočuša


Ovomjesečni izazov Daring Bakersa bilo je napraviti hrapočušu a domaćin je bio Jason sa bloga Daily Condor.
Ovaj izazov nikako nisam mogla propustiti ipak je ovo specijalitet sa otoka Brača.
Nije da sam baš upoznata sa Hrapočušom ali sam čula za nju gledajući Slatku kuharicu Petre Jelenić. Baš mi je bila zgodna ta emisija,čak mislim da sam negdje pročitala da je u tijeku i snimanje druge sezona. Ako je tako baš se veselim.
Dakle ovo je kolač za onesvijestiti se od šećera tako da i nije baš za svaki dan.
Zanimljiv u svakom slučaju i podosta intenzivnog okusa ali vrijedan isprobavanja.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

250 g badema
naribana korica i sok pola naranče
200 g šećera
1/2 žlice arome vanilije
1/2 žlice maraskina
6 žumanjaka
2 bjelanjka

Za nadjev:

400 g oraha 
400 g šećera
4 bjelanjka
naribana korica i sok pola limuna
1/2 žlice arome vanilije

Zagrijte pećnicu na 250 C.
Namastite i pobrašnite dublji četvrtasti kalup.
Sameljite bademe. 
U prikladnu posudu stavite žumanjke, šećer, sok i koricu naranče, maraskino i aromu vanilije. Dobro izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte i mljevene bademe.
Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg.
U smjesu žumanjak i badema umiješate i snijeg od bjelanjka. Nježno izmješajte.
Ulite u pripremljeni lim pa zagladite površinu. Stavite u prethodno zagrijanoj pećnici kojoj odmah čim stavite kolač u nju snizite temperaturu na 200 C.
Pecite 5 minuta pa smanjite temperaturu pećnice na 175 C i nastavite peći još 15 minuta.
Nakon toga smanjite temperaturu na 160 C i nastavite peći kolač još 15 minuta.
U međuvremenu pripremite napjev:  u tavicu sa debelim dnom stavite šećer i bjelanjke pa dobro izmješajte. Dodajte i orahe i opet izmješajte. Kuhajte na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok šećer koji će obložiti orahe ne dobije lijepu smećkastu boju. Dodajte sok i koricu limuna i aromu vanilije. Izmiješajte i rasporedite po vrhu kolača.
Vratite kolač u pećnicu pa ga pecite još 20 minuta dok vrh ne dobije lijepu zlatno žutu boju. 

Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.

Broj komentara: 8:

  1. Zanimljivi su takvi starinski kolači... ovo tijesto od badema pogotovo. Jako dobro izgleda! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro izgleda ovaj kolac cije ime ne mozes procitati od prve! 😄
    Nadjev me asocira na orehnjacu!
    Interesantno je koliko u Hrvatskoj imamo autohtonih kolaca za koje se malo zna, zato se unaprijed veselim novoj Slatkoj kuharici!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala¨!
      Jel da da ig+h puno imamo? i ja se veselim :)

      Izbriši
  3. Super je! Ja sam je probala na Braču i godinama se spremam napraviti je i objaviti recept, pa kao i mnogo što drugo, nikako da dođe na red. Zove se Hrapačuša ili Hrapočuša, po vrsti kamena na kojeg podsjeća, koji je jednako tako šaren i grbav. Nego otkud ju je Daily iščupao i kud baš nju? :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja prije nego što sam je vidjela na Slatkoj kuharici nism nikada čula za nju. Istina nisam ni nikada bila na Braču :(
      Kada sam vidjela što je tema ovomjesečnih DB jednostavno sam osjećala obavezu da sudjelujem:)

      Izbriši