ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

Doručak sa borovnicama


Volim ovo ljetno vrijeme kada da plac stigne svo ovo divno bobičasto voće. Otprilike bih mogla živjeti samo od njega i ne jesti ništa drugo, jedino mislim da moj novčanik baš i ne bi preživio.
Kako se trudimo jesti što više sezonskih namirnica tako trenutno trpam bobičasto voće u sve. Tako da slijedi nekoliko recepta sa tim istim bobičastim divoticama.
Čisto vezano uz bobice i njihovu cijenu, znam ja da je to skupo i grintam ja o tome, tipa da bih uvijek potrošim više novaca na placu nego u Zari kao svaka druga prosječna žena :)
Ali isto tako berem kupine doma i znam koliko je to osjetljiv i dugotrajan proces tako da mi djelomično i jasno otkuda ta visoka cijena.

RECEPT:
Recept za ispis

250 g maslaca
85 g meda od bagrema
85 g muscovado šećera
prstohvat soli
340 g zobenih pahuljica
140 g oraha, krupno nasjeckanih
naribana korica 1 limuna
85 g brašna
1/2 praška za pecivo
200 g borovnica

Zagrijte pećnicu na 140 C.
Namastite i pobrašnite dublji lim dimenzija 20 x 20 cm. 
U prikladan lonac stavite maslac, šećer i sol. Kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se maslac ne otopi i dobijete jednoličnu smjesu. U drugoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, orahe, brašno,prašak za pecivo i naribanu limunovu koricu. Prelite smjesom otopljenog maslaca i sve dobro izmješajte. Na kraju umiješajte i borovnice. Dobivenu smjesu utisnite u pripremljeni lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-45 minuta dok kolač ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.

Broj komentara: 9:

  1. Makar zivim u kuci, nemam vrt niti ista uzgajam osim cvijeca u teglama.
    Zato svaku sub idem na plac i to mi je gust tjedna isto kao i kava s frendicama. Obozavam atmosferu, boje i mirise.
    Nakupujem povrca i voca za citav tjedan, a kao i ti, novcanik mi je neshvatljivo prazan nakon svake takve avanture, no uopce mi nije zao, u godinama sam kad me vise veseli uspjesno napravljen vocni tart nego komad odjece. 😂
    Kaj se tice sumskog tj bobicastog voca, vec znas da sam ovisnik o istom...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja živim u kući i nemam neki vrt. Već godinama imam začinski vrt a od prošle godine i čili u teglama koji super uspjeva. Ove godine sam sramežljivo pokušala sa paradajzom u teglama i dobro mu ide. Imama ja ideju za onaj uzdignutu kutiju u kojoj bi posadila nešto povrća a kako sam se doselila k svekrvi a ona je fanatik za travu tako da trenutno ništa od toga. A za ovo bobičasto povrće i nemam baš mjesta. Razmišljam o kupinama uz ogradu uz suseda jer znam da kod mamae tako uspjevaju tako da iduće godine možda i to ostvarim.

      Izbriši
  2. Prosječna žena nema ovakav blog ;)
    ja pak ostanem bez novaca na sajmovima antikviteta, kupujući "još jedan kalup za kuglof" ili dvadesetu vintage žličicu. Sve je to hrana za dušu. A ovakve delicije poput tvoje, i za tijelo i za dušu ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za pohvale blogu!
      A ti sajmovi antikviteta i općenito trgovine sa kuhinjskim potrepštinama su mi zabranjena zona jer mislim da bi dobila razvod braka da još jednu rajnglu ili išta takvo kuhinjsko donesem doma. Imam ormar koji samo ja smijem otvarati jer kad se otvori iz njega pojuri cijela lavina istih :)

      Izbriši
  3. Znam kako ti je, jer vidim cijene po dućanima. Kako imamo u vrtu borovnice, ribizle, maline i kupine, jedem sve onako s grma i to mi je najbolje. Fini su mi i kolači s voćem, ali uvijek preferiram svježe, bez ićega. Kako ne doručkujem (osim voća bez ičega) i kako nisam ljubiteljica zobenih u kolačima, ovo samo gledam i znam da je odlično. Za one koji doručkuju.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Znam da su najfiniji direktno sa grma tako ih kod mame jedem.

      Izbriši
  4. Imamo kuću i okućnicu, ali nemamo baštu, imamo puno cveća i nekoliko struka ljutih papričica i malo začinskih biljaka, ali zato komšija ( sused ) ima baštu i jednom nedeljno mi donese punu kesu svega i svačega, ali ne i voća a bobičasto voće mi je najdraže, ja to jedem punom šakom preko celog dana a ujutru sa semenkama i žitaricama i kefirom...uživaj u tvojim bobicama.

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš se spremam neku tortu od borovnica, nikada nisam ništa od njih napravila, uvijek mi prođu jer djeca stalno viču kako ih ne vole, ali, hoću hoću. Moja mama ima veliki vrt i tako da jedemo sve sezonski...super ti je kolač

    OdgovoriIzbriši