utorak, 26. srpnja 2016.

Bućnica


Ovo je kod nas doma prvi službeni znak da je ljeto počelo. Kada se iz vrta donese prva tikva i napravi se bućnica. Za sada su to one velike svjetlo zelene buče, nešto kao velika tikvica a volim ja i bućnicu sa onim jesenskim žutim bučama.
Najčešće je radim kao štrudlu onako duguljaste ali ovo je bila specijalna zamolba da je umotam u kako kažu zvrk.
Pojelo se sve ja sam inače luda za hrskavim krajevima a mm voli sredinu, onaj malo žilaviji dio . Tako da smo svi bili zadovoljni.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

500 g brašna
pola žličice soli
300 ml mlake vode 
5 žlica ulja
žlica octa

Nadjev:

250 g svježeg sira
400 g kiselog vrhnja
1 jaje 
sol
400 g  buče

Za premaz:

kiselo vrhnje
maslac

Za tijesto sve sastojke staviti u prikladnu zdjelu i umijesiti tijesto. Gotovo tijesto malo nauljiti pa ga zamotati u rastezljivu foliju i ostaviti ga da odstoji na sobnoj temperaturi 1 sat.
Buče naribati i posoliti pa ih ostave da odstoje 15-ak minuta. Pomiješati sir i vrhnje da dobijete glatku smjesu. Naribanu buču  dobro iscijediti, ja ju stavim u kuhinjsku krpu pa ih umiješati u sir. Posoliti prema potrebi.
Namastiti i pobrašniti veliki lim.
Zagrijati pećnicu na 200 C.
Kuhinjski stol prekriti čistim stoljnjakom pa ga lagano pobrašniti. Staviti tijesto na sredinu, pobrašniti ga pa ga razvaljati valjkom koliko možete. Nauljiti tijesto pa ga razvlačiti rukama da bude što je tanje moguće.
Premazati tijesto pripremljenim nadjev pa zamotati savijaču. Prerazati na pola pa svaku polovicu umotati poput puževe kučice.
Dobivene savijače prebaciti na pripremljeni lim pa ih premazati kiselim vrhnjem. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Nakon 15 minuta pečenje izvadite bućnicu iz pećnice pa po njoj naizmjence rasporedite komadiće maslaca. Vratite u pećnicu i pecite dok bućnica ne dobije lijepu boju, otprilike 45 minuta.

Broj komentara: 12:

  1. Prefino, divim se svakom tko sam razvuce tijesto, ne bi smjela tako reci jer jos se nikad nisam odvazila na taj pothvat.Gledala sam par videa koji to pokazuju i ne cini mi se komplicirano...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Nije da je teško ali treba prakse, ni ja još nisam zadovoljna kak ja to radim. Daleko je to od bakinog :)

      Izbriši
  2. :-) Meni leto počinje sa mirisom paprika. Ali onih pravih, kada im je vreme. Jako lepa pita, baš!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Da stvarno paprike, pečene paprike pa na to sam skroz zaboravila.

      Izbriši
  3. Bučnica ima valjda koliko i samih buča ;) ovakvu još nisam probala! Vjerujem da bi se mogla puniti i svježim sirom, na primjer?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da to je istina recept se razlikuje od kuhinje do kuhinje. Ali ima i sira u nadjevu, pretpostavljam s+da si ga previdjela.

      Izbriši
  4. Divno. Jedino se ne usudim razvlačiti tijesto, nekako mislim da mi sigurno neće uspjeti, pa ništa od ovakvih divnih stvari. Sigurno je odlična, uf, uf.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma šta ti ne bi uspjelo, takva iskusna majstorica kao ti , pa nema da fali.

      Izbriši
  5. Bila sam ubeđena da je bučnica slatka pita, a ova tvoja mi se sviđa više nego sve slatke.. Volim što je sa kiselim vrhnjem, ono meni daje lepši ukus piti nego sir! ❤

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas je tradicionalno slana, ali negs+dje imam recept i za slatku koju bi isto htjela probati napraviti.

      Izbriši
  6. Svaka cast za domace razvucene kore, pita sjajno izgleda!:)))

    OdgovoriIzbriši