utorak, 5. srpnja 2016.

Brza "pita"


Nisam sigurna da je baš primjereno vrijeme za objaviti ovaj post. Postala sam skoro pa opsjednuta sa sezonskim namirnicama pa me tako i uzrujava objavljivanje postova sa receptima u kojima su upotrebljene namirnice koje nisu u sezoni. 
Uglavnom radila sam ovu pitu prošlog tjedna kada sam na placu kupila višnje. Bila sam i danas na placu ali višnje nisam vidjela. Tako da se posipam pepelom što radim ono što i mene osobno ljuti. Makar original recept kaže da se koriste višnje iz kompota  a one su uvijek u sezoni. :)
Kako mi je kuhinja nakon čišćenja tih istih višnja izgledala kao da sam obavila masakr motornom pilom nisam baš sigurna da  višnje ubrajam u svoje omiljeno voće.
Vrlo jednostavan i ukusan recept. Original recept pronašla sam u Mezze časopisu. 
Meni je ponestalo višanja pa sam dio zamjenila malinama.

RECEPT:
Recept za ispis

1 list lisnatog tijesta 

Za nadjev:

150 g očišćenih višanja
100 g malina
50 g šećera
1 žlica gustina

 Za premaz:

lagano umućeno jaje

Za posip:

listići badema
šećer u prahu

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Tanko razvaljajte lisnato tijesto.
U prikladnoj posudi pomiješajte višnje i maline sa šećerom
Rasporedite voće po sredini razvaljanog tijesta.
Nasjeckajte čokoladu pa je posipajte po voću.
Preklopite krajeve tijesta pa prebacite pitu na lim obložen papirom tako da spoj tijesta bude okrenut prema dolje.
Premažite lagano umućenim jajetom i posipajte listićima badema.
Na vrhu napravite par zareza nožem.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Ostavite da se malo ohladi pa posipajte šećerom u prahu i narežite po želji.

Broj komentara: 16:

  1. Bas fino izgleda! Obozavam visnje, ali ovde kod mene ih nema. Ni sveze, ni u kompotu. Blago vama sto mozete da ih kupite.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajoj šteta, ako treba ti samo reci ja šaljem poštom.

      Izbriši
  2. He, he...i ja ne volim ne sezonske namirnice, zato i ne ledim hranu, jer šparoge ne mogu jesti po zimi...šta se ima u vrtu to se jede...:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Na plac idem subotom i kupim sve sto mi tjedno treba, pa tako i sezonske namirnice, pogotovo voce.
    Ono najcesce zavrsi u kolacu, pa pljescem i veselim se tvojim receptima! 👍

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja subotom obavim veliku nabavku na placu, povrćr jer ono malo dulje stoji i nešto voća. inaće po voće idem svaki ili svaki drugi dan, nekako si mislim pa uz put mi je a i ne pretrpavam frižider.

      Izbriši
  4. I meni se čini da su višnje suviše brzo prošle ove godine. Mada nikada ne doživljavam da višnje imaju sezonu, jer ih preko cele godine koristim iz zamrzivača. Veoma lepa pita!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Strašno brzo su prošle ove godine. Ja ne koristim baš često smrznuto voće nekako ne volim to kupovati. Ako nešto samo smrznem kao što sam ove godine trešnje jer su stvarno rodile u ogromnim količinama u vrtu onda s etrudim da ih što prije potrošim.

      Izbriši
  5. Ja višnje smrznem, iako ovo godine nisam ni jednu jedinu - prošle su u trenu. Čisti ih moj muž, pa ja onda prigovaram ako ostane koja koštica! Ovakav kolač radim često, samo za nas troje, jer uvijek imam svježe lisnato u frižideru. Nikada ne fotkam jer je to onako, na brzinu. Međutim, dobro je objaviti kako bi žene dobile ideju. U svakom slučaju, ovakva štrudla (jer to je prava štrudla, a ne naše s korama) je odlična.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Mi nemamo doma višnju nego samo trešnje. Ove godine sam ih prvi puta zamrznula jer je stvarno bilo puno. Prijašnjih godina sam radila kompot ali nitko noje bio zainteresiran za to pa sam odustala.

      Izbriši
  6. Isto i kod mene, ni ja ne volim nesezonske namirnice :D. Odlična ti je pita.

    OdgovoriIzbriši
  7. Višnje smo išli juče da beremo i kad stigosmo tamo, kaže vlasnica, nema ih više...uh što sam bila ljuta, ali šta je tu je..inače ih kupim u kanti od 3 kg,izdelim i onda zamrznem i imam preko cele godine..nbije isto kao što su sveže, ali bolje išpta nego ništa a ove koje kupi u kompotu su mi preskupe, jer ih nema puno...Odlična ti je pita a volim i maline i višnje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajoj mogu si misliti kako si bila ljuta. Baš što kažeš bolje išta nego ništa. Hvala!

      Izbriši
  8. Meni si mogla da objaviš recept i za dva meseca - em je odličan, em mi ne smetaju višnje koje kupim zamrznute! Imam svoje višnje, prebrzo su prošle! I ja sam recept za krambl sa višnjama objavila kada ih više nema, ali me teši da će neko da se zadovolji i smrznutim..

    OdgovoriIzbriši
  9. "Postala sam skoro pa opsjednuta sa sezonskim namirnicama pa me tako i uzrujava objavljivanje postova sa receptima u kojima su upotrebljene namirnice koje nisu u sezoni." - kao da čitam za sebe, baš takva sam i ja :D i nisam na vrijeme objavila super recept za višnjevaču i baš mi je krivo :/ a savijača, mljaaac!

    OdgovoriIzbriši