srijeda, 27. travnja 2016.

Daring bakers- Kouign amann


Ovomjesečni izazov Daring bakersa bilo je napraviti Kouign amann a domaćica je bila Meredith.
Nikada prije nisam čula za tu poslasticu pa vam prvo donosim nešto o njoj pročitano na Wikipediji.
Kouign amann je poslastica porijeklom iz francuske regije Bretanije. To je okrugli hrskavi kolačić napravljen od tijesta sa slojevima maslaca i šećera između, slično lisnatom tijestu samo sa više slojeva. Kolač se peče dok se maslac ne otopi i stvori slojeve a šećer se karamelizira. Ime potječe od bretonske riječi kouign što znači torta i amann što znači maslac. Kouign amann je specijalitet grada Douarnenez.
Ovu slasticu radila sam po receptu Paul Hollywooda, znate onaj striček koji je uz Merry Berry član žirija British bake off-a .
Prije nekih godinu možda čak i dvije i kod nas se prikazivala serija u kojoj Paul mijesi kruh i baš mi činio kao simpa tip, čak imam i njegovu kuharicu na popisu želje a neki budući rođendan ili Božić.
Uglavnom po tom njegovom receptu tijesto ispada vrlo tekuće, nešto kao smjesa za vrlo guste palačinke tako da sam ja dodala još 100 g brašna kako bi tekstura tijesta bila onakva kakvu sam ja zamislila da bi trebala biti. Osim toga nisam ništa mijenjala u receptu. Znam da količina maslaca djeluje zastrašujuće ali  tijesto upije sav maslac i uopće nemate dojam nečeg masnog, ostane samo onaj divan miris maslaca.
Mi smo kouign amann jeli za doručak uz pekmez od šljiva i bijelu kavu. Ukoliko imate viška vremena svakako pokušajte napraviti ovu poslasticu, biti ćete očarani.

RECEPT:
400 g brašna
1 paketić instant kvasca
1 žličica soli
200 ml mlake vode
25 g otopljenog maslaca
250 g maslaca
100 g šećera
smeđi šećer za posip

U prikladnu posudu prosijte brašno. Na jednu stranu posude stavite sol a na drugi kvasac. Dodajte otopljeni maslac i mlaku vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, to će potrajati 10-ak minuta. Lagano nauljite zdjelu pa u nju stavite izrađeno tijesto. Prekrite zdjelu rastezljivom folijom pa je stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat. 
Maslaca stavite između dva lista masnog papira pa ga razvaljajte na dimenzije 20 x 15 cm.
Dignuto tijesto razvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u kvadrat dimenzija 30 x 30 cm. Na sredinu pololožite razvaljani maslac ali ga zakrenite tako da kada preklopite krajeve tijesta nalikuje kuverti. Fotke detaljne izrade tijesta.
Razvaljajte tijesto na pravokutnik dimenzija 20 x 40 cm. Desnu trećinu tijesta preklopite na sredinu pa je onda preklopite i lijevom stranom tijesta. Ovako preklopljeno tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta. 
Ponovite ovakvo preklapanje još dva puta, tako da ukupno tri puta preklopite tijesto. 
Namastite i pobrašnite kalup za muffine.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Nakon zadnjeg preklapanja i hlađenja tijesta ponovno ga razvaljajte na pravokutnik dimenzija 20 x 40 cm. Posipajte ga sa smeđim šećerom pa pređite preko njega šećerom kako bi se zalijepio za tijesto. Ponovno preklopite tijesto. 
Ponovno razvaljajte tijesto u pravokutnik dimenzija 40 x 30 cm i posipajte ga smeđim šećerom. Opet prevaljajte šećer valjkom za tijesto da se zalijepi. Izrežite tijesto na 12 jednakih kvadrata. Skupite svaki kvadrat za svaki od četiri kut tijesta, tako da nalikuje na djetelinu i stavite svaki kvadrat u jedan kalup za muffine.
Pripremljeno tijesto stavite na toplo mjesto da se diže još pola sata.
Dignuto tijesto pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta.
Ukoliko se šećer počne prebrzo karamelizirati i tamnjiti prekrite peciva komadom aluminijske folije.
Poslužite toplo uz šalicu čaja ili bijele kave.

Broj komentara: 6:

  1. Peciva super izgledaju!
    Od spomenutog striceka imam recept za Irish stew, prefino nesto, omiljen kod nas doma!

    OdgovoriIzbriši
  2. Recept za stew sam vidjela prije par godina na 2.programu Htv u jednom gastro dokumentarnom serijalu koji je isao radnim danom oko 13-14 sati, po meni totalno blesavom terminu.
    Da se nisam oporavljala od gripe bila bi na poslu i promaknuo bi mi taj serijal, pun krasnih recepata domace britanske hrane ali i predivnih pejzaza.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pravila sam i dosta je posla .Srećom dobro je ispao. imaš na tjubu dosta njegovih videa, mislim petrovih

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobar dan, moj upit o tome kako dobiti stambeni kredit za nekretninu započeo je pozivom, nazvao sam Davidson Albert Company, danas sam jako sretan i Bog blagoslovio Davidsona Alberta Kontakt e-pošta: {Davidsonalbertloan@gmail.com }

    Zovem se Veronica, iz HRVATSKE sam, zadnjih pet mjeseci sam tražila pravu kreditnu tvrtku od koje bih mogla dobiti kredit kako bih mogla kupiti kuću kakvu sam htjela. Dugoročno, bilo je hrpa prijevara zbog kojih sam im povjerovao i na kraju dana su mi uzeli novac bez da su mi dali išta zauzvrat, čak ni 1 euro na moje ime, izgubio sam svaku nadu, bio sam zbunjen i frustriran, nikad nisam želio imati ništa s online tvrtkama za zajmove pa sam otišao posuditi novac od prijatelja. Ispričao sam sve što se dogodilo i rekla mi je da mi može pomoći pronaći tvrtku za zajmove koja mi može dati bilo koji iznos zajma koji mi treba i po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 3%, također mi je rekla da je upravo dobila zajam od njih, ako želite biti upućeni da podnesete zahtjev za zajam kao i mi, kontaktirajte putem e-pošte: Davidsonalbertloan@gmail.com

    OdgovoriIzbriši