ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

Šunka u tijestu



Kako se bliži Uskrs, kod nas doma počinju dogovori što ćemo kuhati i tko će što skuhati. Jednina stvar oko koje nema razgovora i koja se podrazumijeva je šunka u tijestu.
Ja još voli na dno, ispod šunke umotati i jedan par češnjovke, koje su mi pripremljen na taj način iz nekog razloga posebno fine.

RECEPT:
Recept za ispis

1 kg brašna T-1100
80 g svježeg kvasca
500 ml mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica soli
50 g rastopljenog maslaca
50 ml ulja
1,5-2 kg rolane šunke u komadu

U mlakom mlijeku razmutiti kvasac sa šećerom. Staviti na toplo mjesto i ostaviti da odstoji 15-ak minuta dok se ne zapijeni.
Na radnu površinu prosijati brašno i sol. U sredini brašna napravite udubinu pa u nju stavite rastopljeni maslac, ulje i zapjenjenu smjesu kvasca. Umijesite glatko tijesto. Prema potrebi dodajte mu mlijeka ili brašna. Gotovo tijesto oblikovati u kuglu i ostavite ga diže 15-ak minuta. Odstajalo tijesto razvaljajte pa u sredinu stavite šunka koju sa svih strana omotajte tijestom. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega stavite pripremljenu šunku tako da su spojevi tijesta položeni na lim. Dižite još 15 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180 ºC. Stavite šunku u pećnicu pa pecite 1,5 do 2 sata. Dobro ohladite prije rezanja.

4 komentara:

  1. Izgleda divno i praznicno, nisam jos pravila sunku u testu, a bas bih rado jednom isprobala.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Jesi primjetila da nigdje nema za kupiti dobre šunke? Sve su prethodno parene, pa nisu baš ni dimljene, pa ... Inače, šunka u kruhu mi je omiljena. No, ove nedjelje ja ću je samo peči, onako u foliji, jer kuhana je zbilja loša. kruh će biti posebno. :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Jesi primjetila da nigdje nema za kupiti dobre šunke? Sve su prethodno parene, pa nisu baš ni dimljene, pa ... Inače, šunka u kruhu mi je omiljena. No, ove nedjelje ja ću je samo peči, onako u foliji, jer kuhana je zbilja loša. kruh će biti posebno. :))

    OdgovoriIzbriši