ponedjeljak, 29. veljače 2016.

Ajme, koliko nas je! Karfiol i brokula


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema veljače su bili  karfiol i brokula a domaćica je bila Kata.
 
RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

130 g brašna
60 ml maslinovog ulja
30 ml mlijeka
1/2 žličice octa
1/2 žličice šećera
1/2 žličice soli
kiselo vrhnje po potrebi

Za nadjev:

1 veći ljubičasti luk
maslinovo ulje
1 žlica aceta balsamica
1 manja glavica karfiola
sol
papar
parmezan

U prikladnoj posudi pomiješajte brašno, ulje, mlijeko, ocat,šećer i sol. Promiješajte žlicom dok se smjesa ne poveže pa je onda istresite na radnu površinu i umijesite. Dodajte kiselog vrhnja po potrebi kako bi se formiralo tijesto. Omotajte dobiveno tijesto rastezljivom folijom i stavite ga u hladnjak dok ne pripremite nadjev.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Karfiol odvojite na manje cvjetiće pa ga stavite u lim za pečenje, posolite, popaprite i začinite maslinovim uljem. Promiješajte pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 20- ak minuta dok malo ne omekša.
Luk oljuštite i sitno ga nasjekajte. U tavici zagrijte malo maslinovog ulja pa mu dodajte luk i dinstajte na laganoj vatri dok sasvim ne omekša i postane nalik na pekmez. Umiješajte i aceto pa maknite sa vatre.
Lim obložite papirom za pečenje.
Tijesto razvaljajte u krug promjera 30-ak cm. Premažite tijesto nadjevom od luka ali tako da ostavite rub tijesta od cca 2 cm  bez nadjeva.Po njemu rasporediti karfiol. Po karfiolu naribati parmezan. Preklopite rubove tijesta prema unutra. 
Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Poslužite toplo.

1 komentar: