ponedjeljak, 5. listopada 2015.

Lijena Baileys čokoladna torta


Imala sam doma tu jednu bocu Baileysa koju sam jednom prilikom dobila kao rođendanski poklon, i koja je samo stajala na polici. Na našim druženjima još si prije par mjeseci i neko znao popiti Baileys ali sad već neko vrijeme nije nikome zanimljiv. A meni je nekako išao na živce samo čučeći u kutu na polici pa sam ga  odlučila potrošiti u kolaču. Ovo je moja varijacija na temu recepta koji sam pronašla na Fodgawkeru, ali da me ubijete ne mogu pronaći link na originalni recept.
Znam samo da u originalni recept ide  325 ml Baileysa ali pošta ja doma imam jednu dojilju koja ne smije baš konzumirati alkohol ja sam ga dio zamijenila mlijekom.
Ovo je jedan od onih zgodnih brzinskih kolača za koji nije potrebno ni mikser upaliti.

RECEPT:
Recept za ispis

250 g brašna
1 1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
95 g kakaa
200 g šećera
250 ml kipuće vode
5 žličica instant kave
225 g maslaca
125 ml Baileysa
200 ml mlijeka
2 jaja
1 žlica arome vanilije

Zagrijte pećnicu na 160 C. Lim dimenzija 35 x 20 cm namastite i pobrašnite pa ga još i obložite papirom za pečenje. U prikladnu zdjelu prosijte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i soli. U kipuću vodu umiješajte kavu pa izmiješajte. Maslac narežite na manje kockice i umiješajte ga u vruću kakvu da se otopi.Dodajte i šećer i kakao pa sve dobro promiješajte. Ostavite 10-ak minuta da se malo ohladi.
U malo ohlađenu smjesu umiješajte Baileys i mlijeko pa jedno po jedno jaje. Dobro izmiješajte. Tekuće sastojke pomiješajte sa suhima. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni lim za pečenje pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta. Ohladite.
Prije posluživanja narežite na kockice i posipajte šećerom u prahu.

2 komentara:

  1. Kod mene bi se sigurno brzo popio. :) Ja ga obožavam...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja obozavam smuti i izruci kolace, ovaj je bas zanimljiv i drugaciji od svih koje sam do sad videla. I izgleda lenjo, cak i na slici :))

    OdgovoriIzbriši