utorak, 27. listopada 2015.

Daring bakers-Macarons


Ovomjesečni izazov Daring bakersa bili su macarons a domaćice su bile Rachael sa bloga Pizzarossa i Korena sa bloga Korena in the kitchen.
Dakle macarons, i nisu mi uspjeli, bili su fini ali estetski to nije to.
Nisam tip koji odustajem i sigurno ću ih pokušati ponovno napraviti. Nisam sigurna da ću baš sutra ponovno pokušati ali uskoro. 
Dugo sam se borila sa tim macaronsima, nekako ne razumijem cijelu famu oko njih. U redu fini su ali ima i kolačića koji su mi osobno i bolji, slatki su takvi šareni i baš su fotogenični. 
Za moju ukus malo preslatki, ali o.k. to je stvar ukusa a o tome se ne rapravlja.
Sad su mi malo manje draži kad mi nisu uspjeli...

RECEPT:
Recept za ispis

Za keksiće:

112 g mljevenih badema
204 g šećera u prahu
102 g bjelanjaka ( to su otprilike tri bjelanjka)
51 g šećera

Za kremu:

113 g g čokolade sa visokim udjelom kakaa
120 ml vrhnja za šlag
28 g maslaca sobne temperature

Dva lima obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
U multipraktiku pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa ga upalite na nekoliko minuta kako bi se sastojci dobro pomiješali.
Prosijte smjesu. Sve veće komadiće vratite u multipraktik pa ponovno sameljite i prosijete. 
Bjelanjke stavite u posudu od miksera koju ste prethodno prebrisali alkoholnim octom kako bi odstranili eventualne tragove masnoće. Isto to napravite i sa metlicama miksera. Miksajte na srednjoj brzini dok se bjelanjci ne zapijene, a zatim postepeno dodajte šećer. Kada dodate šećer povećajte brzinu na najveću pa nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Budite oprezni da ne premiksate bjelanjke. 
Sada umiješajte polovicu smjese šećera u prahu i badema pa sve dobro izmiješajte. Dodajte i ostatak smjese badema i šećera i ponovnoi sve dobro izmješajte.
Dobivenu smjesu stavite u dresir vrećicu pa istiskujte kolačiće na pripremljen limove. 
Svakim lim dignite 5 cm pa odlučno njime udarite po radnoj površini kako bi iz keksića istisnuli eventualne mjehuriće zraka. Stavite limove sa keksićima sa strane da se suše 30-60 minuta, ovisno o uvjetima u vašoj kuhinji. Spremni su za pečenje kada se na vrhu svakog stvori korica i nisu više ljepljivi na dodir.
Zagrijte pećnicu na 135 C.
Pecite keksiće 12-16 minuta u gornjoj trećini pećnice. Nakon 10 minuta pečenja zarotirajte lim pa dopecite. 
Ostavite pečene keksiće da se u potpunosti ohlade na limu pa ih tek onda odlijepite. 
Za kremu nasjeckajte čokoladu na manje komadiće pa je stavite u prikladnu posudu. U manjem loncu zagrijte vrhnje za šlag dok ne provrije. Vrućima vrhnjem prelite nasjeckanu čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku smjesu. Na kraju umiješajte i maslac pa sve ponovno dobro izmiješajte. Stavite da se ohladi uz povremeno miješanje. Kada se krema počne zgušnjavati stavite je u dresir vrećicu. Kremom spajate dva po dva pečena keksića. Postoji čak i pravilo o količini kreme između dva keksića, dakle ona bi trebala biti debljine jednog keksića.
Ostavite macarons da odstoje jedna dan prije posluživanja, navodno su onda bolji.

1 komentar:

  1. Slažem se s tobom apsolutno...radila sam ih par puta i nikad nisu bili za objavu....i nije mi to neki kolač za kojeg bi rekla vauuu. Fora jesu i to je to!

    OdgovoriIzbriši