četvrtak, 21. svibnja 2015.

Ajme, koliko nas je! Špinat


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u svibnju je špinat a ovomjesečna domaćica je Snežana.
Prva asocijacija na špinat mi je špinat na mlijeku koji stvarno obožavam. U vrijeme dok sam aktivno sudjelovala na jednom forumu, na kojem je jedna od tema bila što danas kuhamo, zaradila sam nadimak pire, špinat i pohano jer je to barem jednom tjedno bilo kod nas doma za ručak.
Kako ne bih prijavljivala nešto tako obično kao špinat na mlijeku izbor je pao na pitu sa špinatom. Tijesto sam posudila od Monike a nadjev je nekakav spoj isprobnaih recepata za ovu vrstu pita obogaćen povrćem koje sam pronašla u hladnjaku.

RECEPT:
Recept za ispis

75 g brašna
50 g kukuruznog brašna
1/2 žličice soli
1/4 žličice praška za pecivo
65 g maslaca
50 g krem sira
1 žumanjak

Nadjev:


100 g špeka, tanko narezanog
250 g svježeg špinata
1 žlica vegete
1/2  paprike
1/2  tikvice
1 mladi češnjak
200 g krem sira
100 g kiselog vrhnja
2 jaja
sol
papar

Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte sol i prašak za pecivo i maslac narezan na manje komadiće. Maslac prstima utrljajte u brašno  dok ne dobijete smjesu nalik grubim krušnim mrvicama.Zatim dodajte sir i žumanjak pa sve zajedno umijesite u tijesto. Omotajte prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na 30 minuta. 
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite. 
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površine pa njime obložite pripremljeni kalup. Vratite kalup sa tijestom u hladnjak na daljnijh 15 minuta, a zatim pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta dok rubovi pite ne počnu dobivati boju.
Za nadjev dobro zagrijte suhu praznu tavicu. Na zagrijanu tavicu stavite tanko narezani špek pa ga pecite sa obje strane dok ne postane hrskav. Složite pečeni špek na tanjur koji ste obložili kuhinjskim ubrusom. Sačuvajte masnoću koju je špek pustio tijekom pečenja. Špinat operiti i očistite pa ga nasjeckajte ma manje komadiće. Nasjeckajte i mladi češnjak i papriku a tikvicu naribajte.Zagrijte masnoću koju ste sačuvali od prženja špeka pa na njoj kratko popržite svo povrće. Dodajte i žlicu vegete. Ostavite da se malo ohladi. U drugoj posudi pomiješajte krem sir sa kiselim vrhnjem i jajima. Umiješajte prohlađeno povrće pa začiniti soli i paprom po želji.
Na dno polupećene podloge za pitu složite  prženi špek ali sačuvajte nekoliko komadića koje ćete na kraju složiti na vrh pite. Pripremljeni nadjev ulite u kalup pa po vrhu posložite špek koji ste sačuvali. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Poslužite toplo.

Broj komentara: 8:

  1. Ovo mi se baš jako sviđa. Obožavam inače slane pite ovog tipa, i baš si me zagolicala tijestom s kukuruznim brašnom. Sigurna sam da je preukusna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! Obavezno isprobaj kukuruzno tijesto, malo je drugačije a izuzetno fino.

      Izbriši
  2. Super ideja za kukuruzno tijesto, nisam nikad probala, obavezno moram!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo deluje vrlo zanimljivo. Testo mi je jako primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod mene ista stvar, jer djeca vole samo tako špinat i to u kombinaciji s pohanim. Ja mislim da neću sudjelovati s novim receptom jer znam da moja djeca ne bi jela ništa vezano za špinat.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trebala si sa tim sudjelovati, nitko to nije skuhao.

      Izbriši