ponedjeljak, 13. travnja 2015.

Kruh sa poljskim predtijestom


Nastavljamo sa istraživanjem pekarske kuharice. 
Danas post o kruhu sa poljskim predtijestom ili u originalu poolish ferment, nekako mi je bilo teško prevesti , imala sam nekoliko verzija ali mi se ovaj činio kao najbolji.
Ovaj tip predtijesta je drugačiji, rijeđi tip pretijesta koji se radi sa sviježim kvascem. Francuze su sa njime upoznali poljski pekari pa od tuda i ime. Ovaj tip predtijesta kruhu daje pjenastu teksturu, karakterističan slatkasti okus kao i lijepu boju korice. Nešto je jednostavniji za pripremu od kruha sa starterom, i sama priprema traje kraće. 

RECEPT:
Recept za ispis

Za predtijesto:

2,5 g svježeg kvasca
175 g vode
150 g brašna
25 g raženog brašna

Za tijesto:

svo predtijesto
650 g brašna
350 g vode
10 g svježeg kvasca
15 g soli

Za predtijesto u prikladnoj posudi pomiješajte kvasac, vodu i obje vrste brašna. Prekrite rastezljivom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
Sljedećeg dana u zdjelu sa predtijestom dodajte obje vrste brašna i vodu pa umiješajte da dobijete glatko tijesto. Izmiješajte toliko da se povežu svi sastojci pa sve istresite na radnu površinu. Mijesite 10 minuta. Nakon toga dodajte sol pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Lagano pobrašnite zdjelu u kojoj ste umiješali tijesto pa dobiveno tijesto stavite unutra. Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo da se diže 1 sat i 30 minuta. Nakon prvog dizanja, premijesite tijesto pa ga oblikujte po želji. Ja sam svoje oblikovala okrugli kruščić i stavila ga u košaricu za dizanje. Ponovno kruh prekrite kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže sat i trideset minuta.
Zagrijte pećnicu na 250 C. Na najgornju policu pećnice staviti prazan lim koji je potrebno zagrijavati zajedno sa pećnicom. Dignuti kruh staviti u zagrijanu pećnicu a u prazan lim uliti 2 dcl vode i brzo zatvoriti vrata pećnice. Peći 35-40 minuta.

Broj komentara: 5:

  1. Pogled mi bježi na one čvarke u pozadini :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Čudo kako nam pogled ponekad odluta na zanimljiviju stvar na fotki ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. I meni, ali samo zato sto se tako djavolski dobro slaze sa hlebom koji izgleda mekan "kao dusa" :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni, ali samo zato sto se tako djavolski dobro slaze sa hlebom koji izgleda mekan "kao dusa" :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno izgleda! Jel imaš baš košaru ovu prugastu za kruh ili si improvizirala?

    OdgovoriIzbriši